Wietnamskie spring rollsy z krewetkami, hiszpańskie gazpacho, a może kenijska fasola z mlekiem kokosowym? Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy, które idealnie sprawdzą się latem – są szybkie i odświeżające! Przywołują też na myśl zagraniczne podróże. Czy mogłoby być lepiej?

Wietnam – Spring rollsy z krewetkami

Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego lub z cienkich omletów znane są jako spring rolls, co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem chińskiego "chun juan" – wiosenne zawijasy. :) Popularne szczególnie w Wietnamie stanowią niskokaloryczne danie, które świetnie sprawdzi się jako letni pomysł na lunch. 

Dla 3-4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Spring rollsySpring rollsy Fot. senlektomyum / shutterstock.com

Spring rollsy z krewetkami –  składniki:

Spring rollsy:

  • 8 arkuszy papieru ryżowego (średnica 22 cm)
  • 70 g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 awokado
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 ogórek
  • 200 g dużych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 80 g masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki

Spring rollsy z krewetkami – przepis: 

Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy. Przekładamy do miski, kropimy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodajemy starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy na bok na czas przygotowania pozostałych składników. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Przygotowujemy warzywa: ogórek obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w cienkie paski. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładko. Zamarynowane wcześniej krewetki smażymy na łyżce masła i studzimy. Do garnka z szerokim dnem nalewamy ciepłą wodę. Wkładamy arkusz papieru ryżowego, trzymamy kilka sekund, aż zmięknie, a następnie kładziemy go na desce do krojenia. Wkładamy dodatki i zwijamy jak krokiet. Powtarzamy z pozostałymi arkuszami.

Spring rolls serwujemy od razu i jemy, maczając w sosie orzechowym. Smacznego!

Hiszpania – Gazpacho

Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Jej niewątpliwym atutem jest fakt, że nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Sprawdzi się idealnie podczas upałów!

Dla 2 osób 

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia

GazpachoGazpacho JaniceDiaz /Shutterstock

Gazpacho – składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 średniej wielkości ogórek zielony
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka wiejskiego, pszennego chleba
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml przegotowanej wody

Gazpacho – przepis:

Do pokruszonego chleba pszennego dodajemy 4 łyżki oliwy i 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 20 minut, by smaki się przeniknęły. 0,5 kg dojrzałych pomidorów dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w spore kawałki. Pamiętajmy, by nie obierać ich ze skórki.

Obrany ze skórki ogórek, oczyszczoną z nasion paprykę i obraną cebulę również kroimy w duże kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładko. Dodajemy wcześniej przygotowany chleb z czosnkiem i oliwą, 500 ml przegotowanej wody, 2 łyżki octu jabłkowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy, a następnie cedzimy powstałą zupę przez sitko. Gazpacho chłodzimy w lodówce. Możemy podawać z grzankami lub kawałkami warzyw. 

Wskazówka: pulpę warzywną, która pozostanie na sitku, możemy przełożyć do szczelnego słoika, przechowywać w lodówce i stosować jako pastę do chleba lub dodatek do mięsa albo ryb.

Kenia – Fasola duszona w mleku kokosowym

Kenijskie Maharagwe Ya Nasi, czyli pikantna fasola czerwona duszona w mleku kokosowym, to kolejne danie, które idealnie sprawdzi się na upały. Jest szybkie w przygotowaniu, naprawdę smaczne i do tego bardzo sycące!

Dla 4 osób 

Czas przygotowania: 20 minut + czas namaczania fasoli

fasola w mleku kokosowymfasola w mleku kokosowym Fot. Shutterstock

Kenijska fasola duszona w mleku kokosowym – składniki:

  • 400 g fasoli orzełek (można użyć zwykłej czerwonej)
  • 2 cebule (180 g)
  • 3 pomidory (500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka (230 ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • chili - pieprz cayenne

Kenijska fasola duszona w mleku kokosowym – przepis:

Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją, aż będzie miękka.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, czosnek i pomidory, aż zmiękną. Dodajemy odcedzoną fasolę. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.

Podajemy ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!