Wietnamskie spring rollsy z krewetkami, hiszpańskie gazpacho, a może kenijska fasola z mlekiem kokosowym? Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy, które idealnie sprawdzą się latem – są szybkie i odświeżające! Przywołują też na myśl zagraniczne podróże. Czy mogłoby być lepiej?
Wietnam – Spring rollsy z krewetkami
Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego lub z cienkich omletów znane są jako spring rolls, co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem chińskiego "chun juan" – wiosenne zawijasy. :) Popularne szczególnie w Wietnamie stanowią niskokaloryczne danie, które świetnie sprawdzi się jako letni pomysł na lunch.
Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Spring rollsy z krewetkami – składniki:
Spring rollsy:
- 8 arkuszy papieru ryżowego (średnica 22 cm)
- 70 g makaronu ryżowego (nitki)
- 1 awokado
- 1 mała sałata rzymska
- 1 ogórek
- 200 g dużych krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sos:
- 80 g masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
Spring rollsy z krewetkami – przepis:
Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy. Przekładamy do miski, kropimy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodajemy starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy na bok na czas przygotowania pozostałych składników. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przygotowujemy warzywa: ogórek obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy pestki. Pozostały miąższ kroimy w cienkie paski. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładko. Zamarynowane wcześniej krewetki smażymy na łyżce masła i studzimy. Do garnka z szerokim dnem nalewamy ciepłą wodę. Wkładamy arkusz papieru ryżowego, trzymamy kilka sekund, aż zmięknie, a następnie kładziemy go na desce do krojenia. Wkładamy dodatki i zwijamy jak krokiet. Powtarzamy z pozostałymi arkuszami.
Spring rolls serwujemy od razu i jemy, maczając w sosie orzechowym. Smacznego!
Hiszpania – Gazpacho
Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Jej niewątpliwym atutem jest fakt, że nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Sprawdzi się idealnie podczas upałów!
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Gazpacho – składniki:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 średniej wielkości ogórek zielony
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka wiejskiego, pszennego chleba
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 500 ml przegotowanej wody
Gazpacho – przepis:
Do pokruszonego chleba pszennego dodajemy 4 łyżki oliwy i 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 20 minut, by smaki się przeniknęły. 0,5 kg dojrzałych pomidorów dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w spore kawałki. Pamiętajmy, by nie obierać ich ze skórki.
Obrany ze skórki ogórek, oczyszczoną z nasion paprykę i obraną cebulę również kroimy w duże kawałki. Wszystkie warzywa umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładko. Dodajemy wcześniej przygotowany chleb z czosnkiem i oliwą, 500 ml przegotowanej wody, 2 łyżki octu jabłkowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy, a następnie cedzimy powstałą zupę przez sitko. Gazpacho chłodzimy w lodówce. Możemy podawać z grzankami lub kawałkami warzyw.
Wskazówka: pulpę warzywną, która pozostanie na sitku, możemy przełożyć do szczelnego słoika, przechowywać w lodówce i stosować jako pastę do chleba lub dodatek do mięsa albo ryb.
Kenia – Fasola duszona w mleku kokosowym
Kenijskie Maharagwe Ya Nasi, czyli pikantna fasola czerwona duszona w mleku kokosowym, to kolejne danie, które idealnie sprawdzi się na upały. Jest szybkie w przygotowaniu, naprawdę smaczne i do tego bardzo sycące!
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas namaczania fasoli
Kenijska fasola duszona w mleku kokosowym – składniki:
- 400 g fasoli orzełek (można użyć zwykłej czerwonej)
- 2 cebule (180 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka (230 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- chili - pieprz cayenne
Kenijska fasola duszona w mleku kokosowym – przepis:
Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją, aż będzie miękka.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, czosnek i pomidory, aż zmiękną. Dodajemy odcedzoną fasolę. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
Podajemy ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!