Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na niezwykle szybkie i lekkie dania na upały. Większość z nich nie wymaga dłuższej obróbki termicznej. Są to także potrawy pełne wartości odżywczych, które mają w sobie wiele sezonowych warzyw.
Chłodnik bułgarski tarator
Wszelkiego rodzaju chłodniki doskonale sprawdzą się latem, ponieważ nie wymagają włączenia kuchenki ani piekarnika. Są też orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu. Dziś przychodzimy do was z bułgarską wersją tego dania, czyli chłodnikiem tarator.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Chłodnik bułgarski tarator – składniki:
- 1 ogórek
- 1 pęczek koperku
- 800 ml jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
- 4 ząbki czosnku
- 20 posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Chłodnik bułgarski tarator – przygotowanie
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy.
Jogurt roztrzepujemy (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy.
Lekka sałatka z łososiem i jajkiem
Kiedy żar leje się z nieba, na obiad poleca się sałatka z łososiem i jajkiem. Jest sycąca, zdrowa, a do tego ekspresowa w przygotowaniu.
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Lekka sałatka z łososiem i jajkiem – składniki:
- 1 jajko na twardo
- 50 g łososia wędzonego na zimno
- garść rukoli
- garść sałaty
- 1 małe awokado (lub pół większego)
- sól i pieprz do smaku
- 30 ml oliwy
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
Lekka sałatka z łososiem i jajkiem – przepis:
Łososia kroimy w cienkie plasterki, jajko w ćwiartki, awokado w kostkę. Awokado delikatnie mieszamy z sałatą i rukolą, łososia i jajka układamy na wierzchu, lekko solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowujemy sos. Mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę i ostrą musztardę. Sałatkę polewamy sosem tuż przed spożyciem. Smacznego!
Bakłażany faszerowane
Bakłażan lub inaczej oberżyna, gruszka miłosna, bakman czy psianka podłużna króluje na letnich stołach. To roślina ceniona nie tylko za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale również niską kaloryczność (składa się aż w 90 proc. z wody). Sprawdzi się podczas ciepłych dni!
Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut + 30 minut
Bakłażany faszerowane – składniki:
- 3 średnie bakłażany
- oliwa
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g ugotowanego ryżu (może też być kasza)
- 250 ml soku pomidorowego lub bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Bakłażany faszerowane – przygotowanie
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypujemy solą, obficie smarujemy oliwą i odstawiamy na 30 minut. Wydrążony miąższ bakłażana kroimy na małe kawałki.
Cebule obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy. Jednego pomidora kroimy w plastry, drugiego w kostkę. Seler naciowy kroimy na małe kawałki.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy cebulę, czosnek, seler naciowy, pomidora pokrojonego w kostkę oraz miąższ bakłażanów. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ugotowany ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Do wydrążonych bakłażanów nakładamy farsz z ryżem, przykrywamy go plastrami drugiego pomidora, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sokiem pomidorowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.