Lato to czas, w którym w kuchni możemy korzystać z dobrodziejstw natury – mamy bowiem do dyspozycji szeroki wybór sezonowych warzyw i owoców. Dziś skupimy się na "letnich gwiazdach", czyli fasolce szparagowej, kalafiorze i bakłażanie. Sprawdźcie przepisy z nimi w roli głównej!

Krem z fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem

Fasolka szparagowa latem jest najsmaczniejsza i dostarcza najwięcej witamin i wartości odżywczych. U nas dzisiaj prezentuje się w postaci szybkiej i sycącej zupy krem!

Dla 3 osób 

Czas przygotowania: 30 min

Zupa-krem z fasolki szparagowej.
Zupa-krem z fasolki szparagowej. Zdjęcie ilustracyjne, Lunov Mykola/shutterstock.com

Krem z fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem – składniki:

  • 600g fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1-1,5 l bulionu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 główki czosnku 
  • natka pietruszki
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Krem z fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem – przepis:

Fasolkę, ziemniaki, marchewkę kroimy w kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości.

Od główek czosnku odkrawamy górną część tak, by odsłonić ząbki. Skrapiamy oliwą. Czosnek rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do piekarnika, pieczemy około 20 minut

Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek, dodajemy do bulionu i miksujemy całą zupę na gładki krem (jeśli fasolka ma łyko, dobrze będzie jeszcze przetrzeć przez sitko).

Podajemy z posiekaną natką pietruszki i papryczką chilli.

Ratatouille z kurczakiem

To wariacja na temat klasycznego francuskiego dania z letnich warzyw. My dorzuciliśmy do niego także kurczaka, aby było bardziej treściwie.

Dla 3 osób 

Czas przygotowania: 30 min

Ratatuj (ratatouille) możesz przygotowywać z dodatkiem papryki i cukinii w różnych kolorach.
Ratatuj (ratatouille) możesz przygotowywać z dodatkiem papryki i cukinii w różnych kolorach. Fot. Shutterstock

Ratatouille z kurczakiem – składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeże lub suszone zioła (zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia)

Ratatouille z kurczakiem – przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na oliwie. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy kilkanaście minut aż do miękkości.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie posypujemy natką pietruszki i świeżymi ziołami.

Kotlety z kalafiora i sera żółtego

Kalafior zawiera długą listę składników, które wspierają dobrostan naszych organizmów. Skrywa znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Warto go jeść nie tylko latem! Dziś mamy dla Was szybki przepis na kotlety z kalafiora i sera gouda.

Dla 4 osób 

Czas przygotowania: 40 min

Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora Fot. Shutterstock

Kotlety z kalafiora i sera żółtego – składniki: 

  • 1 kalafior 
  • 3 jajka
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 70 g bułki tartej 
  • 100 g sera gouda 
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku 
  • papryka ostra 
  • 2 łyżki natki pietruszki

Kotlety z kalafiora i sera żółtego – przepis:

Kalafior dzielimy na mniejsze części, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie rozdrabniamy go blenderem, dodajemy jajka, mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry, paprykę ostrą i mieszamy.

Ser trzemy na tarce, siekamy natkę pietruszki, dodajemy  do masy i ponownie mieszamy. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane. Możemy podawać je z sosem tzatziki lub puree z zielonego groszku.