Można jeść smacznie, międzynarodowo i niedrogo! Dziś zabierzemy Cię w podróż do 3 popularnych europejskich krajów: Włoch, Francji i Hiszpanii. I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacisz za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjesz) potrzebne do przygotowania poniższych dań*. Przekonaj się, że smaczne jedzenie może być dostępne dla każdego portfela.
Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami
Gnocchi to bardzo smaczne i proste do zrobienia włoskie kluseczki, które w recepturze przypominają nasze polskie kopytka. Robi się je bardzo podobnie, a podawać można na wiele różnych sposobów! Dziś wersja mięsna tego dania – z kurczakiem w asyście pomidorów.
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 60 min
Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami – składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach (ok. 1 zł)
- 0,5 szklanka mąki pszennej (ok. 0,40 zł)
- 1 jajko (ok. 0,90 zł)
- całe pomidory w puszce (2,20 zł)
- 200 g fileta z uda kurczaka (ok. 4,70 zł)
- pół ostrej papryczki chilli (0,50 zł)
- ząbek czosnku (0,20 zł)
- bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami – przepis:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy, przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z mąką i jajkiem.
Oddzielamy porcję ciasta, wałkujemy w wałek. Odcinamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracamy, ciasto przykładamy do widelca i dociskamy kciukiem, lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Mięso z udek kurczaka kroimy w paski i przesmażamy na oliwie. Zanim się zupełnie zetnie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą papryczkę przekrojoną wzdłuż i oczyszczoną z nasion. Dusimy dwie minuty. Dodajemy pomidory razem z zalewą i rozdrabniamy łopatką. Dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Gotowe!
Francuska zupa cebulowa
Danie bardzo proste, a jego sekret tkwi w wolno karmelizowanej cebuli, która nadaje mu głęboki smak. Jak jednak pokroić kilogram cebuli i nie wylać morza łez? Wystarczy schłodzić warzywo i użyć bardzo ostrego noża. Z pomocą przyjdzie też włączony wyciąg kuchenny.
Dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Francuska zupa cebulowa – składniki:
- 1 kg cebuli (ok. 3,00 zł)
- 150 ml białego wina (ok. 2,50 zł)
- 600 ml bulionu wołowego
- pół bagietki (ok. 0,99 zł)
- 20 g sera Gruyère (ok. 2,00 zł)
- 3 łyżki masła (ok. 1,40 zł)
- tymianek, sól i pieprz do smaku
Francuska zupa cebulowa – przepis:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W dużym rondlu rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy cebulę i mieszając, smażymy na małym ogniu, stopniowo dodając resztę masła. Dodajemy tymianek, smażymy dalej, aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlewamy wino do cebuli, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka.
W międzyczasie kroimy bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiekamy je 10 minut w piekarniku w 180°C. Do cebuli dolewamy bulion, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły. Przelewamy zupę do kokilki, na wierzchu kładziemy podpieczone kromki bagietki, posypujemy startym serem i całość zapiekamy chwilę w piekarniku, aby ser się stopił.
Paella z krewetkami koktajlowymi
Paella jest jednym z najsłynniejszych dań w Hiszpanii. Składa się z ryżu gotowanego z szafranem i różnych dodatków. Z początku gotowało się ją wyłącznie w regionie Walencji w okolicy XV wieku. Paella stanowiła wówczas szybkie danie dla rolników oraz pasterzy, którzy długo i ciężko pracowali, aby wyżywić swoje rodziny. Dziś paella jest obowiązkowym daniem, którego podczas pobytu w Hiszpanii nie można pominąć.
Dla 2 osób
Czas przygotowania 30 min
Paella z krewetkami koktajlowymi – składniki:
- pół paczki mrożonych warzyw meksykańskich (ok. 2,00 zł)
- 2 saszetki ryżu arborio (ok. 2,50 zł)
- 60 g krewetek koktajlowych (ok. 4,00 zł)
- pomidor (ok. 0,70 zł)
- ząbek czosnku (0,20 zł)
- 1/3 papryczki chili (0,30 zł)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
- przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, kurkuma, sól, pieprz, curry
- 1,5 szklanki bulionu
- szafran (opcjonalnie)
Paella z krewetkami koktajlowymi – przepis:
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego przekrojoną na pół papryczkę chili bez gniazd nasiennych. Krewetki rozmrażamy i dodajemy do czosnku i chili. Chwilę smażymy. Pomidora sparzamy, usuwamy skórkę. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do krewetek. Mieszamy i chwilę dusimy.
Do paelli dorzucamy mieszankę (najlepiej meksykańską) mrożonych warzyw. Wsypujemy ryż, chwilę podsmażamy i wlewamy ok. 1,5 szklanki bulionu. Doprawiamy ostrą i słodką mieloną papryką, chili, kurkumą, curry, solą i pieprzem do smaku. Paellę gotujemy, aż ryż będzie miękki, a bulion wyparuje (ok. 20 minut). W razie potrzeby podlewamy wodą.
* Ceny zostały podane na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.