Można jeść smacznie, międzynarodowo i niedrogo! W zeszłym tygodniu przygotowaliśmy dla Was przepisy z Indii, Szwecji lub Meksyku. Tym razem zabieramy Was w podróż do 3 popularnych europejskich krajów: Włoch, Francji i Hiszpanii. I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacicie za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjecie) potrzebne do przygotowania poniższych dań*.

Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami

Gnocchi to bardzo smaczne i proste do zrobienia włoskie kluseczki, które w recepturze przypominają  nasze polskie kopytka. Robi się je bardzo podobnie, a podawać można na wiele różnych sposobów! Dziś wersja mięsna tego dania – z kurczakiem w asyście pomidorów.

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 60 min

Gnocchi z pomidorami i bazyliąGnocchi z pomidorami i bazylią fot. shutterstock/ Kiian Oksana

Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami – składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach (ok. 1 zł)
  • 0,5 szklanka mąki pszennej (ok. 0,40 zł)
  • 1 jajko (ok. 0,90 zł)
  • całe pomidory w puszce (2,20 zł)
  • 200 g fileta z uda kurczaka (ok. 4,70 zł)
  • pół ostrej papryczki chilli (0,50 zł)
  • ząbek czosnku (0,20 zł)
  • bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku

Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem i pomidorami – przepis:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy, przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z mąką i jajkiem.

Oddzielamy porcję ciasta, wałkujemy w wałek. Odcinamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracamy, ciasto przykładamy do widelca i dociskamy kciukiem, lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Mięso z udek kurczaka kroimy w paski i przesmażamy na oliwie. Zanim się zupełnie zetnie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą papryczkę przekrojoną wzdłuż i oczyszczoną z nasion. Dusimy dwie minuty. Dodajemy pomidory razem z zalewą i rozdrabniamy łopatką. Dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Gotowe!

Francuska zupa cebulowa 

Danie bardzo proste, a jego sekret tkwi w wolno karmelizowanej cebuli, która nadaje mu głęboki smak. Jak jednak pokroić kilogram cebuli i nie wylać morza łez? Wystarczy schłodzić warzywo i użyć bardzo ostrego noża. Z pomocą przyjdzie też włączony wyciąg kuchenny.

Dla 4 osób 
Czas przygotowania 30 min

Francuska zupa cebulowaFrancuska zupa cebulowa bonchan /Shutterstock

Francuska zupa cebulowa – składniki:

  • 1 kg cebuli (ok. 3,00 zł)
  • 150 ml białego wina (ok. 2,50 zł)
  • 600 ml bulionu wołowego 
  • pół bagietki (ok. 0,99 zł)
  • 20 g sera Gruyère (ok. 2,00 zł)
  • 3 łyżki masła (ok. 1,40 zł)
  • tymianek, sól i pieprz do smaku

Francuska zupa cebulowa – przepis:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W dużym rondlu rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy cebulę i mieszając, smażymy na małym ogniu, stopniowo dodając resztę masła. Dodajemy tymianek, smażymy dalej, aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlewamy wino do cebuli, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli, bo będzie gorzka.

W międzyczasie kroimy bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiekamy je 10 minut w piekarniku w 180°C. Do cebuli dolewamy bulion, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły. Przelewamy zupę do kokilki, na wierzchu kładziemy podpieczone kromki bagietki, posypujemy startym serem i całość zapiekamy chwilę w piekarniku, aby ser się stopił.

Paella z krewetkami koktajlowymi

Paella jest jednym z najsłynniejszych dań w Hiszpanii. Składa się z ryżu gotowanego z szafranem i różnych dodatków. Z początku gotowało się ją wyłącznie w regionie Walencji w okolicy XV wieku. Paella stanowiła wówczas szybkie danie dla rolników oraz pasterzy, którzy długo i ciężko pracowali, aby wyżywić swoje rodziny. Dziś paella jest obowiązkowym daniem, którego podczas pobytu w Hiszpanii nie można pominąć.

Dla 2 osób 
Czas przygotowania 30 min

Paella z krewetkami koktajlowymiPaella z krewetkami koktajlowymi Fot. Rawpixel

Paella z krewetkami koktajlowymi – składniki:

  • pół paczki mrożonych warzyw meksykańskich (ok. 2,00 zł)
  • 2 saszetki ryżu arborio (ok. 2,50 zł)
  • 60 g krewetek koktajlowych (ok. 4,00 zł)
  • pomidor (ok. 0,70 zł)
  • ząbek czosnku (0,20 zł)
  • 1/3 papryczki chili (0,30 zł)
  • łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, kurkuma, sól, pieprz, curry
  • 1,5 szklanki bulionu
  • szafran (opcjonalnie)

Paella z krewetkami koktajlowymi – przepis:

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, dodajemy do niego przekrojoną na pół papryczkę chili bez gniazd nasiennych. Krewetki rozmrażamy i dodajemy do czosnku i chili. Chwilę smażymy. Pomidora sparzamy, usuwamy skórkę. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do krewetek. Mieszamy i chwilę dusimy. 

Do paelli dorzucamy mieszankę (najlepiej meksykańską) mrożonych warzyw. Wsypujemy ryż, chwilę podsmażamy i wlewamy ok. 1,5 szklanki bulionu. Doprawiamy ostrą i słodką mieloną papryką, chili, kurkumą, curry, solą i pieprzem do smaku. Paellę gotujemy, aż ryż będzie miękki, a bulion wyparuje (ok. 20 minut). W razie potrzeby podlewamy wodą.

* Ceny zostały podane na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.