Chociaż może się nam wydawać, że na temat jajek powiedziano już wszystko, to wygląda na to, że hiszpański start-up Koroko ma coś do dodania od siebie. Firma ta tworzy jaja smakowe. I chociaż nie zdradza szczegółów, to wykorzystuje technologię pozwalającą przenikać aromatom przez skorupkę do środka, dzięki czemu jajka mają smak trufli, czosnku czy sera Roquefort. Dzięki temu każda potrawa przygotowana na ich bazie ma unikalny smak.

Zainspirowani jajkiem truflowym poszliśmy dalej, wymyślając sposób, który pozwala nam tworzyć jajka o większej liczbie smaków. Oparty na naturalnym procesie bez konserwantów i dodatków, który poprzez pory skorupki przenosi smak na jajko – pisze Koroko.

Produkcja jajek to bardzo dojrzały, a tym samym trudny rynek. Jednak Koroko udało się znaleźć w nim niszę i z powodzeniem wejść w nią ze swoimi produktami. Są po prostu pierwszą firmą, która postanowiła wprowadzać innowacje, tworząc nową kategorię w linii jaj. Inny produkt, który w bardzo prosty sposób pozwoli przygotować zaskakujące dania. 

 

Koroko – ekologiczne jajka smakowe z Hiszpanii

Jest to pokarm, który zapewnia doskonałą kombinację białek o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy i zdrowe tłuszcze, które są łatwo przyswajalne.

Wszystkie jaja używane do produkcji pochodzą wyłącznie od kur z wolnego wybiegu, a firma zapewnia, że dokładnie wybiera fermy i sprawdza, czy zapewniają one warunki dobrostanu zwierząt.

Koroko stawia także na ekologiczny proces produkcji jaj smakowych, a także opakowań, w których trafiają one do konsumentów. Dlatego w procesie produkcji nie są używane chemikalia szkodliwe dla środowiska.

Z kolei wszystkie kartony są certyfikowane przez Forest Stewardship Council (FSC). Certyfikat FSC zaświadcza, że masa kartonowa pochodzi z lasów kontrolowanych w celu ochrony siedlisk dzikich zwierząt, zachowania bioróżnorodności i innych kryteriów zrównoważonego rozwoju lasów.