Co powiecie na kulinarną podróż do Indii, Szwecji lub Meksyku? I to wszystko za jedyne 10 zł! Tyle bowiem zapłacicie za wszystkie produkty (w przeliczeniu na gramaturę, której użyjecie) potrzebne do przygotowania poniższych dań*.

Chana Masala

To wegańskie danie z Indii, nad którym się nie napracujecie. Jego sekret tkwi w podsmażeniu przypraw tak, by wydobyły z siebie głęboki smak. Aromatyczna potrawa, przy czym szybka i zdrowa. Czego chcieć więcej!

Dla 2 osób 

Czas przygotowania 40 min

Pikantne curry - Chana Masala
Pikantne curry - Chana Masalashutterstock

Chana Masala – składniki:

  • 1 torebka ryżu białego długoziarnistego (ok. 0,90 zł)
  • 400 g ciecierzycy konserwowej (ok. 3,50 zł)
  • 1 puszka pomidorów (ok. 4,50 zł)
  • pół cebuli (ok. 0,17 zł)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 0,40 zł)
  • pół cytryny (ok. 0,70 zł)
  • łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • fragment korzenia imbiru ok. 7 g (ok. 0,20 zł) 
  • przyprawy: sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka garam masala (ok. 0,40 zł), papryki słodkiej 
  • pół łyżeczki papryki ostrej, kminu rzymskiego i kurkumy 
  • kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie)

Chana Masala – przepis: 

Imbir i czosnek obieramy, a potem drobno siekamy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po ok. 3 min dodajemy imbir i czosnek. Mieszamy  i całość podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy garam masala, kurkumę, paprykę ostrą i słodką, kmin rzymski. Smażymy kolejną minutę.

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i 60 ml wody (ok. ¼ szklanki). Całość gotujemy  ok. 5 min i dodajemy ciecierzycę. Gotujemy do momentu, aż dobrze zgęstnieje (ok. 25 min). Dodajemy łyżeczkę cukru, sok z cytryny oraz nieco soli i  pieprzu do smaku.

Mieszamy i po minucie ściągamy z palnika. Chana masala posypujemy posiekaną świeżą kolendrą (opcjonalnie) i podajemy z ryżem ugotowanym al dente. 

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois

"Pokusa Janssona" (szw. Janssons frestelse) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni szwedzkiej. W zapiekance cebula i śmietanka bardzo dobrze łagodzą wyraźny smak ryb (moskalików czy anchois). Całość wspaniale uzupełnia chrupiąca rumiana skórka z bułki tartej.  

Dla 3 osób 

Czas przygotowania 80 minut

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois
Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchoisMateusz Skwarczek/ Agencja Wyborcza.pl

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois – składniki:

  • 600 g ziemniaków (ok. 1,00 zł)
  • 2 duże cebule (ok. 0,70 zł)
  • 1 łyżka masła (ok. 0,56 zł)
  • 45 g filetów anchois (ok. 5,23 zł)
  • 150 ml śmietanki 30% (ok. 2,30 zł)
  • sól do smaku
  • mielony pieprz biały
  • 2 łyżki tartej bułki (ok. 0,25 zł)

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i anchois – przepis:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy tak, jak na bardzo cienkie frytki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne lub mniejsze kokilki smarujemy masłem i kładziemy na ich dnie połowę odcedzonych ziemniaków.

Posypujemy cebulą oraz solą i pieprzem, dodajemy pokrojone filety anchois i przykrywamy resztą ziemniaków, które także pieprzymy i solimy. W zależności od używanego naczynia możemy zrobić więcej warstw zapiekanki. Całość zalewamy śmietanką.

Wierzch posypujemy tartą bułką i wiórkami masła. Pieczemy 45-60 minut w 200 st., aż ziemniaki zmiękną, a zapiekanka się zrumieni. Gotowe!

Zupa meksykańska z chorizo

Chorizo ma mocny i charakterystyczny zapach. Jest bardzo esencjonalne, stanowi więc świetną bazę rozgrzewającej zupy meksykańskiej, w które znajdziecie także sycącą kukurydzę i fasolę. Dodatkowo papryczka chilli, która zostawia przyjemną ostrość na języku – obiad gotowy. 

Dla 2 osób 

Czas przygotowania 60 min

Zupa meksykańska
Zupa meksykańskaLyudmila Mikhailovskaya /Shutterstock

Zupa meksykańska z chorizo – składniki:

  • litr bulionu lub wody 
  • 80 g chorizo (ok. 3,40 zł)
  • pół opakowania meksykańskiej mieszanki warzyw mrożonych (ok. 3 zł)
  • 1 czerwona cebula (ok. 0,50 zł)
  • 1 puszka pomidorów (ok. 4,50 zł)
  • 1 ząbek czosnku (ok. 0,20 zł)
  •  pół małej papryczki chili bez nasion (ok. 0,40 zł)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 0,20 zł)
  • pieprz, sól, kmin rzymski (do smaku)
  • papryka czerwona: ostra i słodka (do smaku)

Zupa meksykańska z chorizo – przepis:

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chorizo pokrojone w plasterki, by oddało swój aromat. Smażymy przez kilka minut, następnie zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę, papryczkę chilli i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty, a następnie dodajemy mieszankę warzyw.

Smażymy do ich częściowego rozmrożenia. Po tym czasie dodajemy na patelnię chorizo i puszkę pomidorów. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na patelni około 5-7 minut. Następnie dolewamy bulion lub wodę na patelnię i dusimy przez około 20 minut na małym ogniu.

Przyprawiamy pieprzem, kminem rzymski oraz papryką czerwoną ostrą i słodką. Możemy dodać też sól, ale niewiele, bo kiełbasa chorizo jest słona. Gotujemy jeszcze przez 10 min. Podajemy z pieczywem lub tortillą (opcjonalnie, to już produkty extra), lecz sama zupa jest już bardzo sycąca. 

* Ceny podane zostały na podstawie produktów znalezionych przez nas w sklepach i bazarkach. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu i firmy.