Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W weekend taniej kupimy m.in. rukolę, jeżyny i banany. Zobaczcie, jakie proste i szybkie dania można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce – rukola

W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do środy (8.06), np. na rukolę Vital Fresh w cenie 3,99 zł za opakowanie.

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

Dla 6 osób 

Czas przygotowania 20 min

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukoląSpaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą – składniki:

  • 0,5 kg makaronu spaghetti
  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 250 g tuńczyka w oleju
  • 200 g rukoli
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • oliwa
  • sól

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą – przepis:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, ale nie bardzo drobno. Rukolę myjemy i osuszamy. W dużym naczyniu mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Solimy do smaku i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą.

Przepis: Magazyn Kuchnia 

Promocje w Lidlu – jeżyny

W Lidlu do soboty (4.06.2022) taniej kupimy jeżyny w cenie 5,99 zł za 125 g.

Tartaletki z crème brulée i jeżynami

Dla 8 osób

Czas przygotowania 40 min

Tartaletki z creme brulée i jeżynamiTartaletki z creme brulée i jeżynami Fot. Bartosz Fasiecki

Tartaletki z crème brulée i jeżynami – składniki: 

  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki 36-proc. śmietanki kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g żelatyny
  • 5 łyżek pełnego mleka
  • świeże jeżyny
  • wiórki z mlecznej lub białej czekolady

Tartaletki z crème brulée i jeżynami – przepis:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy z mąką. Natłuszczamy masłem formy do tartaletek i wykładamy je rozwałkowanym ciastem. Wypiekamy na złoty kolor w temperaturze 180°C (ok. 25 minut). Śmietankę zagotowujemy z wanilią ze środka laski. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do zagotowanego płynu i gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Żelatynę namaczamy w mleku, gdy spęcznieje, dodajemy do masy. Przecedzamy krem przez drobne sitko, wlewamy go do upieczonych tartaletek. Schładzamy, powierzchnię dekorujemy świeżymi owocami oraz wiórkami czekoladowymi.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Auchan – banany

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (08.06). Wśród nich są m.in. banany bio w cenie 4,49 zł za kilogram.

Zupa pomidorowa z bananami i curry

Dla 2-3 osób

Czas przygotowania 30 min

Zupa pomidorowa z bananami i curryZupa pomidorowa z bananami i curry fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Zupa pomidorowa z bananami i curry – składniki:

  • 2 cebule
  • 2 banany
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g krojonych pomidorów z puszki
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany 22-proc.

Zupa pomidorowa z bananami i curry – przepis:

Cebule obieramy, kroimy w piórka. Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Olej rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebule. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, wlewamy bulion, dodajemy pokrojone banany, posypujemy curry, szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy.

Przepis: Magazyn Kuchnia