Zajrzeliśmy do gazetek promocyjnych sklepów Biedronka, Lidl, Kaufland oraz Auchan i wybraliśmy najlepsze promocje tego tygodnia, które posłużą jako baza pysznych i niedrogich dań. Szczególną uwagę zwróćcie na młody bób, rabarbar oraz mięso mielone.
Promocje w Biedronce – bób
Młody bób, który kupicie w Biedronce już za 19,90 zł za 500 g, jest tak pyszny, że nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej smakuje w prostych daniach. Przykładem jest smakowita grzanka z wiejskiego chleba z młodym bobem, którą możecie podać na lekki lunch.
Grzanka z młodym bobem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut
Grzanka z młodym bobem shutterstock.com
Grzanka z młodym bobem – składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 2 łyżki kaparów
- posiekana papryczka chilli
- 4-6 kromek wiejskiego chleba
- 3 łyżki majonezu
- łyżka oliwy extra virgine
- 3 posiekane ząbki czosnku plus jeden cały
- łyżka zalewy z kaparów
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz biały oraz ziołowy
Grzanka z młodym bobem – przepis:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 18 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, mieszamy z kaparami i chilli. Robimy sos: mieszamy majonez z oliwą, zalewą z kaparów i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy sos z bobem.
Kromki chleba podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko studzimy, nacieramy ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na ciepłe grzanki nakładamy bób i podajemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu – rabarbar
Lato tuż, tuż... A co najbardziej kojarzy się z latem? Rabarbar! W Lidlu kupicie go już za za 5,99 zł za kilogram. Posłuży jako idealna baza do kompotów, ciast i deserów.
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami
Dla 4 osób
Przygotowanie 45 minut
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami shutterstock
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami – składniki:
- 500 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 30 ml śmietany 12-proc.
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 150 g płatków owsianych
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 50 g płatków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
- szczypta soli
- 4-8 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami – przepis:
Rabarbar płuczemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Na kruszonkę mieszamy wszystkie składniki (masło kroimy na małe kawałki). Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując mieszanką cukrów. Przykrywamy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, aż kruszonka będzie złocista. Podajemy od razu z lodami.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan – mięso mielone
W Auchan mięso mielone z łopatki wieprzowej dorwiecie za 5,99 zł za 400 g. Na coraz cieplejsze dni polecają się szczególnie papryki faszerowane mięsem mielonym i suszonymi pomidorami. Są smaczne, sycące, a przy tym efektowne i niezbyt ciężkie.
Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami
Dla 4 osób
Przygotowanie 60 minut
Papryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidorami Fot. Shutterstock
Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami – składniki:
- 4 papryki
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- słoik suszonych pomidorów w ziołowej zalewie olejowej
- 100 g ugotowanej kaszy pęczak
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 200 g żółtego startego sera
Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami – przepis:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy mięso i podsmażamy je. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelnię dorzucamy też ugotowaną kaszę i mieszamy. Odstawiamy, żeby farsz lekko przestygł.
Przygotowujemy papryki. Przekrawamy je na pół, oczyszczamy wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsypujemy nieco startego żółtego sera, a następnie nakładamy farsz. Na koniec posypujemy połówki papryk resztą sera. Nadziane połówki papryk układamy w natłuszczonym (wykorzystujemy ziołową zalewę z pomidorów) naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekamy ok. 30 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Przepis: Magazyn Kuchnia