Zajrzeliśmy do gazetek promocyjnych sklepów Biedronka, Lidl, Kaufland oraz Auchan i wybraliśmy najlepsze promocje tego tygodnia, które posłużą jako baza pysznych i niedrogich dań. Szczególną uwagę zwróćcie na młody bób, rabarbar oraz mięso mielone. 

Promocje w Biedronce – bób 

Młody bób, który kupicie w Biedronce już za 19,90 zł za 500 g, jest tak pyszny, że nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej smakuje w prostych daniach. Przykładem jest smakowita grzanka z wiejskiego chleba z młodym bobem, którą możecie podać na lekki lunch.

Grzanka z młodym bobem

Dla 4-6 osób

Przygotowanie: ok. 40 minut

Grzanka z młodym bobemGrzanka z młodym bobem shutterstock.com

Grzanka z młodym bobem – składniki: 

  • 500 g świeżego bobu
  • 2 łyżki kaparów
  • posiekana papryczka chilli
  • 4-6 kromek wiejskiego chleba
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka oliwy extra virgine
  • 3 posiekane ząbki czosnku plus jeden cały
  • łyżka zalewy z kaparów
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • pieprz biały oraz ziołowy 

Grzanka z młodym bobem – przepis:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 18 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, mieszamy z kaparami i chilli. Robimy sos: mieszamy majonez z oliwą, zalewą z kaparówczosnkiem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy sos z bobem.

Kromki chleba podsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko studzimy, nacieramy ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na ciepłe grzanki nakładamy bób i podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu – rabarbar

Lato tuż, tuż... A co najbardziej kojarzy się z latem? Rabarbar! W Lidlu kupicie go już za  za 5,99 zł za kilogram. Posłuży jako idealna baza do kompotów, ciast i deserów.

Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami

Dla 4 osób

Przygotowanie 45 minut

Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodamiRabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami shutterstock

Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami – składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 30 ml śmietany 12-proc.
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 g płatków owsianych
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 g płatków kokosowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 4-8 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych

Rabarbar zapiekany z kokosową kruszonką z lodami – przepis:

Rabarbar płuczemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Na kruszonkę mieszamy wszystkie składniki (masło kroimy na małe kawałki). Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując mieszanką cukrów. Przykrywamy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, aż kruszonka będzie złocista. Podajemy od razu z lodami.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Auchan – mięso mielone

W Auchan mięso mielone z łopatki wieprzowej dorwiecie za 5,99 zł za 400 g. Na coraz cieplejsze dni polecają się szczególnie papryki faszerowane mięsem mielonym i suszonymi pomidorami. Są smaczne, sycące, a przy tym efektowne i niezbyt ciężkie.

Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami

Dla 4 osób

Przygotowanie 60 minut

Papryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidoramiPapryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidorami Fot. Shutterstock

Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami – składniki: 

  • 4 papryki
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • słoik suszonych pomidorów w ziołowej zalewie olejowej
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 200 g żółtego startego sera

Papryki faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami – przepis:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy mięso i podsmażamy je. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelnię dorzucamy też ugotowaną kaszę i mieszamy. Odstawiamy, żeby farsz lekko przestygł.

Przygotowujemy papryki. Przekrawamy je na pół, oczyszczamy wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsypujemy nieco startego żółtego sera, a następnie nakładamy farsz. Na koniec posypujemy połówki papryk resztą sera. Nadziane połówki papryk układamy w natłuszczonym (wykorzystujemy ziołową zalewę z pomidorów) naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekamy ok. 30 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

Przepis: Magazyn Kuchnia