W marketach pojawiają się pierwsze promocje na truskawki! Do tego znajdziesz tam inne soczyste owoce, np. granat, oraz przeróżne mięsa, w tym indyka. Zajrzeliśmy do gazetek promocyjnych sklepów Biedronka, Lidl, Aldi oraz Carrefour i wybraliśmy najciekawsze oferty w każdym z nich. Zakupione produkty posłużą jako baza do uroczystego obiadu, np. z okazji zbliżającego się Dnia Matki. 

Promocje w Biedronce – truskawki 

Powoli startuje sezon na soczyste truskawki, a w Biedronce już znajdziesz je w promocyjnej cenie – 10,99 zł za 500 g. Możesz z nich wyczarować pyszne desery pachnące latem, m.in. ciasto z kremem budyniowym i truskawkami w roli głównej.

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Przepis na tortownicę (8-10 porcji)

Przygotowanie: 40 minut

Oczekiwanie: 30 plus 30 minut

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowymCiasto z truskawkami i kremem budyniowym shutterstock

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym – składniki:

  • 500 g truskawek
  • 175 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 75 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • masło do smarowania formy lub pergamin
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie budyniu waniliowego

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym – przepis:

Truskawki płuczemy, osuszamy, urywamy szypułki i kroimy na kawałki.

Ciasto: mieszamy na blacie mąkę, cukier i sól, tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy dołek i wbijamy do niego żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto – powinno być miękkie i jednolite oraz nie kleić się do rąk. Przed pieczeniem należy schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem tortownicę. Dno nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krem: zagotowujemy mleko (kilka łyżek odstawiamy), żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru pudru. Do masy jajecznej dodajemy proszek budyniowy i pozostałe zimne mleko (kilka łyżek), a następnie mieszamy. Masę łączymy z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając. Uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia, bo żółtko się zetnie. Powstały budyń całkowicie studzimy, mieszając od czasu do czasu, by nie powstał kożuch.

Kremem smarujemy spód ciasta i dekorujemy truskawkami. Ciasto można z wierzchu polać galaretką truskawkową. Odstawiamy do zastygnięcia kremu.

Przepis: Magazyn Kuchnia 

Promocje w Lidlu – indyk

W Lidlu wśród mięs króluje drób, a w szczególności indyk. Kupisz tutaj m.in. paski fileta z indyka za 10,39 zł za 400 g, który, jako że już pokrojony, posłuży jako idealna baza do szybkich dań jednogarnkowych. W szczególności polecamy przepis na pikantnego indyka z nowalijkami. 

Pikantny indyk w sosie pomidorowym

Dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Pikantny indyk w sosie pomidorowymPikantny indyk w sosie pomidorowym shutterstock

Pikantny indyk w sosie pomidorowym – składniki:

  • 2 cebule dymki 
  • 4 rzodkiewki  
  • 500 g pasków z fileta z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • łyżka sklarowanego masła 
  • łyżeczka startego imbiru, kurkumy i mielonego kminu
  • szczypta chili 
  • 500 g posiekanych pomidorów bez skórki lub z puszki
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz, chili do smaku

Pikantny indyk w sosie pomidorowym – przepis:

Dymkę i rzodkiewki płuczemy i kroimy na małe kawałki.

Paski indyka skrapiamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu podsmażamy indyka 5 minut. 

Na sos: na maśle podgrzewamy imbir i chili przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Miksujemy i studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chili. 

Indyka wrzucamy do sosu, podgrzewamy minutę razem. Podajemy z nowalijkami oraz np. ryżem.  

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim – owoc granatu

Owoc granatu posłuży jako idealny dodatek do mięs czy lekkich sałatek. Swoją słodyczą idealnie przełamuje smak smażonego sera halloumi czy ulubionych kiełków, dodatkowo przyjemnie strzela pod zębami, co także wpływa na kuchenne doznania. 

Sałatka z kiełków groszku, smażonego sera halloumi i pestek granatu z czarnuszką

Dla 2 osób

Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z serem halloumi, kiełkami, owocem granatu i czarnuszkąSałatka z serem halloumi, kiełkami, owocem granatu i czarnuszką shutterstock.com

Sałatka z kiełków, smażonego sera halloumi i pestek granatu z czarnuszką – składniki:

  • łyżka oliwy
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • 250 g sera halloumi
  • owoc granatu
  • 100 g ulubionych kiełków, np. groszku
  • nasiona czarnuszki

Sałatka z kiełków, smażonego sera halloumi i pestek granatu z czarnuszką – przepis:

Halloumi kroimy na grubsze plastry, a następnie pieczemy na patelni grillowej lub grillu, aż się zrumieni. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Nożem odcinamy górną część tak, by było widać ziarenka. Nacinamy wzdłuż w kilku miejscach i ciągniemy za skórkę – owoc powinien pęknąć w miejscach, gdzie jest biała błonka. Rozrywamy owoc na małe cząstki i wypychamy delikatnie nasiona na zewnątrz, naciskając skórkę.

Kiełki rozkładamy na talerze, układamy na nich kawałki sera, posypujemy pestkami granatu i nasionami czarnuszki. Mieszamy oliwę z olejem sezamowym, octem, miodem i solą (opcjonalnie). Pozostałe produkty polewamy gotowym dressingiem. 

Przepis: Magazyn Kuchnia