Gdzie po niedrogie szparagi, a gdzie po botwinkę? Co można przyrządzić z awokado w promocyjnej cenie? Zajrzeliśmy do gazetek promocyjnych sklepów Biedronka, Lidl, Kaufland i Auchan i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Zakupione produkty posłużą jako świetna baza do pysznych i lekkich dań. Sprawdźcie nasze przepisy na prostą kuchnię w bardzo wiosennej odsłonie!

Promocje w Biedronce – botwinka

Biedronka kusi promocjami na warzywa, w tym niską ceną botwinki – 2,49 zł za pęczek. To idealny czas, by przyrządzić z niej pyszne danie, w którym botwinka posłuży jako idealny balans między słodkimi burakami a kwaśnymi wiśniami. 

Buraki duszone z wiśniami i botwinką

Przepis dla 4 osób 

Czas przygotowania 30 min

Buraki duszone z wiśniami i botwinkąBuraki duszone z wiśniami i botwinką Fot. Dominika Wójciak

Buraki duszone z wiśniami i botwinką – składniki:

  • 5-6 upieczonych w skórce buraków
  • pęczek botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wiśni
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i mielonego kminu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • pieprz i sól do smaku

Buraki duszone z wiśniami i botwinką – przepis:

Buraki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z botwinki odrywamy listki zaraz po jej umyciu. Z kolei łodygi drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki, natomiast cebulę drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Podgrzewamy wraz z 1/2 łyżeczki soli, czekając, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy łodygi botwinki, buraki, pozostałe przyprawy (kolendrę, kmin) i przesmażamy 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią.

Dodajemy wiśnie, ocet, miód i dusimy 4-5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie łączymy z listkami botwinki. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu – szparagi

Obecnie w Lidlu szparagi zielone kosztują 8,99 zł za pęczek. W końcu sezon na nie trwa w najlepsze! Polecamy stworzyć z nich pesto i podać w formie szybkiego i sycącego dania z makaronem podawanego w towarzystwie świeżej natki pietruszki.

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania 30 min

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natkiSpaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki – składniki:

  • 300 g zielonych szparagów (bez twardych końców)
  • 400 g makaronu do spaghetti
  • 60 ml oliwy 
  • 2-3 garści listków natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g tartego parmezanu + odrobina do podania
  • szczypta soli i pieprzu

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki – przepis: 

Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Po ostudzeniu, kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy w blenderze z pozostałą porcją oliwy, natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois, parmezanem oraz odrobiną przypraw. Trochę natki oraz anchois zostawiamy do dekoracji.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Po odcedzeniu odstawiamy szklankę wody z gotowania.

Mieszamy makaron z pesto, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody spod makaronu. Danie przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Kauflandzie – awokado

Kaufland oferuje swoim klientom awokado w dobrej cenie 12,99 zł za 700 g. Możecie stworzyć z niego pyszny chłodnik, który uratuje Was w niejeden upalny dzień. Mocnym akcentem będzie czosnek niedźwiedzi, który teraz smakuje najlepiej.

Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim 

Przepis dla 4 osób 

Czas przygotowania 15 min + kilka godzin w lodówce

Chłodnik z awokado z czosnkiem niedźwiedzimChłodnik z awokado z czosnkiem niedźwiedzim fot. Shutterstock

Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim – składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 600 ml niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 pędy czosnku niedźwiedziego 
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim – przepis: 

Awokado obieramy i kroimy na kawałki.

Miksujemy z jogurtem, drobno posiekaną cebulą, oliwą i sokiem z cytryny.

Dodajemy cienko pokrojony czosnek niedźwiedzi, miętę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin.

Przepis: Magazyn Kuchnia