Gdzie po niedrogie szparagi, a gdzie po botwinkę? Co można przyrządzić z awokado w promocyjnej cenie? Zajrzeliśmy do gazetek promocyjnych sklepów Biedronka, Lidl, Kaufland i Auchan i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Zakupione produkty posłużą jako świetna baza do pysznych i lekkich dań. Sprawdźcie nasze przepisy na prostą kuchnię w bardzo wiosennej odsłonie!
Promocje w Biedronce – botwinka
Biedronka kusi promocjami na warzywa, w tym niską ceną botwinki – 2,49 zł za pęczek. To idealny czas, by przyrządzić z niej pyszne danie, w którym botwinka posłuży jako idealny balans między słodkimi burakami a kwaśnymi wiśniami.
Buraki duszone z wiśniami i botwinką
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Buraki duszone z wiśniami i botwinką – składniki:
- 5-6 upieczonych w skórce buraków
- pęczek botwinki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g wiśni
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i mielonego kminu
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1-2 łyżeczki miodu
- pieprz i sól do smaku
Buraki duszone z wiśniami i botwinką – przepis:
Buraki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z botwinki odrywamy listki zaraz po jej umyciu. Z kolei łodygi drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki, natomiast cebulę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Podgrzewamy wraz z 1/2 łyżeczki soli, czekając, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy łodygi botwinki, buraki, pozostałe przyprawy (kolendrę, kmin) i przesmażamy 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią.
Dodajemy wiśnie, ocet, miód i dusimy 4-5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie łączymy z listkami botwinki.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu – szparagi
Obecnie w Lidlu szparagi zielone kosztują 8,99 zł za pęczek. W końcu sezon na nie trwa w najlepsze! Polecamy stworzyć z nich pesto i podać w formie szybkiego i sycącego dania z makaronem podawanego w towarzystwie świeżej natki pietruszki.
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki – składniki:
- 300 g zielonych szparagów (bez twardych końców)
- 400 g makaronu do spaghetti
- 60 ml oliwy
- 2-3 garści listków natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g tartego parmezanu + odrobina do podania
- szczypta soli i pieprzu
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki – przepis:
Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Po ostudzeniu, kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy w blenderze z pozostałą porcją oliwy, natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois, parmezanem oraz odrobiną przypraw. Trochę natki oraz anchois zostawiamy do dekoracji.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Po odcedzeniu odstawiamy szklankę wody z gotowania.
Mieszamy makaron z pesto, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody spod makaronu. Danie przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie – awokado
Kaufland oferuje swoim klientom awokado w dobrej cenie 12,99 zł za 700 g. Możecie stworzyć z niego pyszny chłodnik, który uratuje Was w niejeden upalny dzień. Mocnym akcentem będzie czosnek niedźwiedzi, który teraz smakuje najlepiej.
Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min + kilka godzin w lodówce
Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim – składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 600 ml niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 3 pędy czosnku niedźwiedziego
- 1 garść posiekanych liści mięty
- sól, świeżo zmielony pieprz
Chłodnik z awokado i czosnkiem niedźwiedzim – przepis:
Awokado obieramy i kroimy na kawałki.
Miksujemy z jogurtem, drobno posiekaną cebulą, oliwą i sokiem z cytryny.
Dodajemy cienko pokrojony czosnek niedźwiedzi, miętę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Przepis: Magazyn Kuchnia