Wspólne przygotowanie posiłków może być jednym z pomysłów na rodzinne spędzenie majówki z dziećmi. Zwłaszcza że nie potrzebujemy do tego dobrej pogody ani wielkiego budżetu. O pomoc w wymyśleniu przepisów na majówkowe gotowanie z dziećmi poprosiliśmy Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola w warszawskim hotelu Crowne Plaza Warsaw - THE HUB, a prywatnie tatę dwóch córek w wieku 6 i 16 lat, które chętnie pomagają mu w domowej kuchni. – Dzieci powinny być zaangażowane w cały proces, od początku do końca, a nie być tylko biernymi obserwatorami – radzi Paweł Suchenek. 

Dlatego polecane przez niego dania zawierają wszystkie najważniejsze elementy wspólnego gotowania. Są kolorowe, smaczne, ale wypełnione pełnowartościowymi składnikami. I dosyć proste w przygotowaniu, tak by podczas gotowania skupić się na wspólnym spędzaniu czasu, a nie odtwarzaniu skomplikowanych przepisów. 

Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka

Przepis dla 4 osób

czas przygotowania: 10 minut

Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z burakaKoktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka Shutterstock

Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka – składniki

  • 200 g mrożonych malin
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 500 ml maślanki
  • 250 ml soku z buraka
  • 2 banany

Jak przygotować koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka

Do kielicha blendera wlewamy maślankę i sok z buraka. Dodajemy mrożone maliny i truskawki oraz banany (uprzednio obrane i pokrojone na mniejsze kawałki).

Wszystko dokładnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładki koktajl. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Batat z jogurtem i granolą

Przepis dla 3 osób

czas przygotowania: 60 minut

Batat z jogurtem i granoląBatat z jogurtem i granolą Shutterstock

Batat z jogurtem i granolą – składniki

  • mały jogurt grecki
  • 1 duży batat
  • 9 łyżek ulubionej granoli
  • 300 g świeżych owoców – borówki amerykańskie i jeżyny, truskawki lub inne ulubione owoce
  • łyżka cukru

Jak przygotować batata z jogurtem i granolą

Batata myjemy pod bieżącą wodą. Bez obierania pieczemy w piekarniku aż do miękkości.

Świeże owoce przekładamy do rondelka, najładniejsze zostawiamy do przyozdobienia deseru z wierzchu. Stawiamy rondelek na średnim ogniu i dusimy, aż owoce delikatnie się rozpadną i puszczą sok (ok. 5 minut). Staramy się nie mieszać zbyt często, aby owoce nie rozpadły się zbytnio. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składamy nasze pożywne śniadanie – na dno każdego pucharka/miseczki dodajemy po łyżce granoli, na to łyżka jogurtu i potem owoce i plaster pieczonego batata. Powtarzamy warstwy drugi raz. Na wierzchu dajemy jeszcze mały kleks jogurtu, ozdabiamy świeżymi owocami i posypujemy odrobiną granoli.

Kluski leniwe z truskawkami

Przepis dla 3 osób

czas przygotowania: 25-30 minut

Kluski leniwe z truskawkamiKluski leniwe z truskawkami Shutterstock

Kluski leniwe z truskawkami - składniki:

  • 300 g twarogu
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej + garść do posypania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • szczypta cynamonu
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować kluski leniwe z truskawkami 

Twaróg (przeciśnięty przez praskę) mieszamy szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym, tworząc zwarte ciasto. Odstawiamy na 10 minut.

Następnie podsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy wałek, który kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy w wodzie 2-3 minuty.

Ugotowane przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Po wierzchu polewamy jogurtem i całość posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe można posypać cynamonem.