Wspólne przygotowanie posiłków może być jednym z pomysłów na rodzinne spędzenie majówki z dziećmi. Zwłaszcza że nie potrzebujemy do tego dobrej pogody ani wielkiego budżetu. O pomoc w wymyśleniu przepisów na majówkowe gotowanie z dziećmi poprosiliśmy Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola w warszawskim hotelu Crowne Plaza Warsaw - THE HUB, a prywatnie tatę dwóch córek w wieku 6 i 16 lat, które chętnie pomagają mu w domowej kuchni. – Dzieci powinny być zaangażowane w cały proces, od początku do końca, a nie być tylko biernymi obserwatorami – radzi Paweł Suchenek.
Dlatego polecane przez niego dania zawierają wszystkie najważniejsze elementy wspólnego gotowania. Są kolorowe, smaczne, ale wypełnione pełnowartościowymi składnikami. I dosyć proste w przygotowaniu, tak by podczas gotowania skupić się na wspólnym spędzaniu czasu, a nie odtwarzaniu skomplikowanych przepisów.
Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka
Przepis dla 4 osób
czas przygotowania: 10 minut
Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka Shutterstock
Koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka – składniki
- 200 g mrożonych malin
- 400 g mrożonych truskawek
- 500 ml maślanki
- 250 ml soku z buraka
- 2 banany
Jak przygotować koktajl owocowy bez białego cukru, ale z sokiem z buraka
Do kielicha blendera wlewamy maślankę i sok z buraka. Dodajemy mrożone maliny i truskawki oraz banany (uprzednio obrane i pokrojone na mniejsze kawałki).
Wszystko dokładnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładki koktajl. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Batat z jogurtem i granolą
Przepis dla 3 osób
czas przygotowania: 60 minut
Batat z jogurtem i granolą Shutterstock
Batat z jogurtem i granolą – składniki
- mały jogurt grecki
- 1 duży batat
- 9 łyżek ulubionej granoli
- 300 g świeżych owoców – borówki amerykańskie i jeżyny, truskawki lub inne ulubione owoce
- łyżka cukru
Jak przygotować batata z jogurtem i granolą
Batata myjemy pod bieżącą wodą. Bez obierania pieczemy w piekarniku aż do miękkości.
Świeże owoce przekładamy do rondelka, najładniejsze zostawiamy do przyozdobienia deseru z wierzchu. Stawiamy rondelek na średnim ogniu i dusimy, aż owoce delikatnie się rozpadną i puszczą sok (ok. 5 minut). Staramy się nie mieszać zbyt często, aby owoce nie rozpadły się zbytnio. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składamy nasze pożywne śniadanie – na dno każdego pucharka/miseczki dodajemy po łyżce granoli, na to łyżka jogurtu i potem owoce i plaster pieczonego batata. Powtarzamy warstwy drugi raz. Na wierzchu dajemy jeszcze mały kleks jogurtu, ozdabiamy świeżymi owocami i posypujemy odrobiną granoli.
Kluski leniwe z truskawkami
Przepis dla 3 osób
czas przygotowania: 25-30 minut
Kluski leniwe z truskawkami Shutterstock
Kluski leniwe z truskawkami - składniki:
- 300 g twarogu
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1/3 szklanki mąki pszennej + garść do posypania
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 150 ml gęstego jogurtu
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować kluski leniwe z truskawkami
Twaróg (przeciśnięty przez praskę) mieszamy szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym, tworząc zwarte ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie podsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy wałek, który kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy w wodzie 2-3 minuty.
Ugotowane przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Po wierzchu polewamy jogurtem i całość posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe można posypać cynamonem.