Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. W tym tygodniu taniej kupimy m.in. tofu, młodą kapustę, czerwoną cebulę i pieczarki. Zobaczcie, jakie pyszne, wiosenne dania można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - tofu

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy do poniedziałku (2.05.2022), np. tofu marynowane Go Vege za 2,99 zł za opakowanie przy zakupie trzech sztuk.

Tofucznica ze szparagami, rzodkiewką i curry

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Tofucznica ze szparagami, rzodkiewką i curry - składniki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 1/4 łyżeczki soli kala namak
  • 1/4 łyżeczki łagodnego curry
  • 1/4 łyżka płatków drożdżowych
  • opcjonalnie: płatki chili
  • kolendra do podania

Jak przygotować tofucznicę ze szparagami, rzodkiewką i curry

Zaczynamy od przygotowania szparagów - umycia, oderwania końców i pokrojenie ich w poprzek na 1-2-cm kawałki. Rzodkiewki dzielimy na ćwiartki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw wrzucamy szparagi i rzodkiewki i smażymy je 5-8 minut, aż się przyrumienią. Po tym czasie dodajemy pokruszone tofu i przyprawy. Smażymy 4-5 minut, również do zarumienienia. Jeśli tofu zbyt mocno przywiera do patelni, możemy wlać 2-3 łyżki wody.

Na koniec dodajemy płatki drożdżowe. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, dodajemy chilli. Od razu podajemy posypane kolendrą.

Przepis: Dominika Wójciak

Promocje w Lidlu - młoda kapusta

Do Lidla warto do środy (27.04.2022) pójść po białą młodą kapustę za 5,70 zł za sztukę

Pstrąg z duszoną kapustą

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Smażone filety z pstrąga z duszoną kapustąSmażone filety z pstrąga z duszoną kapustą Fot.Marcin Klaban

Pstrąg z duszoną kapustą - składniki

  • 25 g masła
  • 1 biała cebula
  • ćwierć główki młodej kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 oczyszczony filety z pstrąga ze skórą
  • 1/4 cytryny
  • 50 g czarnych suszonych oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.

Jak przygotować pstrąga z duszoną kapustą

Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku masła i usmażenia na nim pokrojonej w piórka cebuli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy połowę posiekanego koperku i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Aby przygotować rybę - na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Filety smażymy 4 minuty od strony skóry, lekko przyciskając, do uzyskania złotego koloru. Odwracamy filety i od strony mięsa smażymy około 2 minut. Podczas smażenia doprawiamy 2 szczyptami soli od strony mięsa i skrapiamy sokiem z cytryny. W tym czasie suszone oliwki mielemy lub drobno siekamy.

Na talerzu układamy kapustę oraz filet skórą do góry. Danie dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i kleksami śmietany, posiekanym koperkiem i suszonymi oliwkami. Podajemy od razu. 

Przepis: Grzegorz Łapanowski

Promocje w Aldim - pieczarki

W Aldim do soboty (30.04.2022) taniej kupimy m.in. pieczarki na grilla za 4,99 zł za 350 gramów. 

Grillowane pieczarki

Czas przygotowania: 17 minut plus czas oczekiwania 60 minut 

Grillowane pieczarkiGrillowane pieczarki Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane pieczarki - składniki

  • kilka dużych pieczarek
  • olej
  • sok z limonki
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku 

Jak przygotować grillowane pieczarki

Zaczynamy od marynowania. Pieczarki kroimy w grube plasterki i marynujemy w oleju z dodatkiem soku z limonki i zmiażdżonego czosnku przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osączamy, oczyszczamy z kawałków czosnku. Pieczarki kapeluszami do dołu opiekamy na niezbyt gorącym grillu, aż zmiękną, przez 15 min. Przewracamy i dopiekamy jeszcze przez jedną, dwie minuty.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - czerwona cebula

Carrefour do soboty (7.05.2022) kusi promocjami m.in. na czerwoną cebulę za 4,99 zł za kilogram.

Czerwona cebula z porto i oliwą

Przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 35-40 minut

Czerwona cebula z porto i oliwąCzerwona cebula z porto i oliwą Fot. Jarosław Madejski

Czerwona cebula z porto i oliwą - składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 20 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 łyżki cukru muscovado
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3-5 dag posiekanych suszonych śliwek
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • 1 łyżka dobrego octu balsamicznego
  • 50 ml porto

 Jak przygotować czerwoną cebulę z porto i oliwą

Zaczynamy od rozgrzaniu w rondlu mieszaniny masła i połowy oliwy. Dodajemy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut - aż cebula zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Całość dusimy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje. Na koniec, już po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Podajemy do serów, zimnych mięs oraz pasztetów. Jeśli chcemy dłużej przechować cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Przepis: Magazyn Kuchnia