Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. W tym tygodniu taniej kupimy m.in. tofu, młodą kapustę, czerwoną cebulę i pieczarki. Zobaczcie, jakie pyszne, wiosenne dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - tofu
W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy do poniedziałku (2.05.2022), np. tofu marynowane Go Vege za 2,99 zł za opakowanie przy zakupie trzech sztuk.
Tofucznica ze szparagami, rzodkiewką i curry
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Tofucznica ze szparagami, rzodkiewką i curry - składniki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1/2 kostki wędzonego tofu
- 1/4 łyżeczki soli kala namak
- 1/4 łyżeczki łagodnego curry
- 1/4 łyżka płatków drożdżowych
- opcjonalnie: płatki chili
- kolendra do podania
Jak przygotować tofucznicę ze szparagami, rzodkiewką i curry
Zaczynamy od przygotowania szparagów - umycia, oderwania końców i pokrojenie ich w poprzek na 1-2-cm kawałki. Rzodkiewki dzielimy na ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw wrzucamy szparagi i rzodkiewki i smażymy je 5-8 minut, aż się przyrumienią. Po tym czasie dodajemy pokruszone tofu i przyprawy. Smażymy 4-5 minut, również do zarumienienia. Jeśli tofu zbyt mocno przywiera do patelni, możemy wlać 2-3 łyżki wody.
Na koniec dodajemy płatki drożdżowe. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, dodajemy chilli. Od razu podajemy posypane kolendrą.
Przepis: Dominika Wójciak
Promocje w Lidlu - młoda kapusta
Do Lidla warto do środy (27.04.2022) pójść po białą młodą kapustę za 5,70 zł za sztukę
Pstrąg z duszoną kapustą
Przepis dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Smażone filety z pstrąga z duszoną kapustą Fot.Marcin Klaban
Pstrąg z duszoną kapustą - składniki
- 25 g masła
- 1 biała cebula
- ćwierć główki młodej kapusty
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 oczyszczony filety z pstrąga ze skórą
- 1/4 cytryny
- 50 g czarnych suszonych oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
Jak przygotować pstrąga z duszoną kapustą
Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku masła i usmażenia na nim pokrojonej w piórka cebuli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy połowę posiekanego koperku i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Aby przygotować rybę - na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Filety smażymy 4 minuty od strony skóry, lekko przyciskając, do uzyskania złotego koloru. Odwracamy filety i od strony mięsa smażymy około 2 minut. Podczas smażenia doprawiamy 2 szczyptami soli od strony mięsa i skrapiamy sokiem z cytryny. W tym czasie suszone oliwki mielemy lub drobno siekamy.
Na talerzu układamy kapustę oraz filet skórą do góry. Danie dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i kleksami śmietany, posiekanym koperkiem i suszonymi oliwkami. Podajemy od razu.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Promocje w Aldim - pieczarki
W Aldim do soboty (30.04.2022) taniej kupimy m.in. pieczarki na grilla za 4,99 zł za 350 gramów.
Grillowane pieczarki
Czas przygotowania: 17 minut plus czas oczekiwania 60 minut
Grillowane pieczarki Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Grillowane pieczarki - składniki
- kilka dużych pieczarek
- olej
- sok z limonki
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
Jak przygotować grillowane pieczarki
Zaczynamy od marynowania. Pieczarki kroimy w grube plasterki i marynujemy w oleju z dodatkiem soku z limonki i zmiażdżonego czosnku przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osączamy, oczyszczamy z kawałków czosnku. Pieczarki kapeluszami do dołu opiekamy na niezbyt gorącym grillu, aż zmiękną, przez 15 min. Przewracamy i dopiekamy jeszcze przez jedną, dwie minuty.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Carrefourze - czerwona cebula
Carrefour do soboty (7.05.2022) kusi promocjami m.in. na czerwoną cebulę za 4,99 zł za kilogram.
Czerwona cebula z porto i oliwą
Przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 35-40 minut
Czerwona cebula z porto i oliwą Fot. Jarosław Madejski
Czerwona cebula z porto i oliwą - składniki
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki oliwy
- 20 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 listek laurowy
- 1-2 łyżki cukru muscovado
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3-5 dag posiekanych suszonych śliwek
- sok z 1/4 pomarańczy
- 1 łyżka dobrego octu balsamicznego
- 50 ml porto
Jak przygotować czerwoną cebulę z porto i oliwą
Zaczynamy od rozgrzaniu w rondlu mieszaniny masła i połowy oliwy. Dodajemy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut - aż cebula zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Całość dusimy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje. Na koniec, już po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Podajemy do serów, zimnych mięs oraz pasztetów. Jeśli chcemy dłużej przechować cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Przepis: Magazyn Kuchnia