Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W weekend taniej kupimy m.in. cukinię, mango, mleka roślinne i pomidory malinowe. Zobaczcie, jakie wiosenne dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - cukinia
W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do niedzieli (24.04), np. cukinię za 7,99 zł za kilogram.
Zupa cukiniowa z rozmarynem
przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 20 minut
Zupa cukiniowa z rozmarynem - składniki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
- 750 ml bulionu
- 1 mały ziemniak
- 2 cukinie
- 1/2 dymki
- sól, pieprz
Jak przygotować zupę cukiniową z rozmarynem
Zaczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Po tym czasie dodajemy pokrojony w plastry czosnek i rozmaryn. Wlewamy bulion i dorzucamy pokrojonego w plasterki ziemniaka. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy półtorej cukinii pokrojonej w plasterki. Gotujemy kolejnych 15 minut. Całość miksujemy w blenderem i doprawiamy do smaku. Pozostałą połowę cukinii kroimy w kostkę i przez 30 sekund zanurzamy w osolonym wrzątku. Zupę zagotowujemy jeszcze raz, dekorujemy cukinią i posiekaną dymką. Podajemy z grzankami.
Przepis: Łukasz Zandecki
Promocje w Lidlu - mango
W Lidlu do niedzieli (24.04.2022) warto zwrócić uwagę na mango za 9,99 zł za kilogram.
Koktajl z mango i kolendrą
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 5 minut
Koktajl z mango i kolendrą - składniki
- 1/2 mango
- 1/2 banana
- 1/4 pęczka kolendry
- 1/4 pęczka mięty
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
- suszone owoce goji
Jak przygotować koktajl z mango i kolendrą
Owoce obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i porządnie miksujemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie - pomidory malinowe
W Kauflandzie kilka atrakcyjnych rabatów jest dostępnych przez weekend (23-24.04), wśród nich są m.in. pomidory malinowe za 13,99 zł za kilogram.
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów
Przepis dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów - składniki
- 1 bardzo duży pomidor malinowy lub dwa nieco mniejsze
- oliwa
- sól
- 1 łyżka masła
- 3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- 1 awokado
- 1 kulka mozzarelli (najlepiej bawolej)
- kilka listków bazylii
- 1 cytryna
Jak przygotować sałatkę z awokado i pieczonych pomidorów
Zaczynamy od upieczenia pomidorów. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora kroimy w półcentymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około 60 minut. Upieczone pomidory powinno się nieco skarmelizować. Gotowe pomidory zostawiamy do ostygnięcia. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron przez 3-4 minuty. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacieramy czosnkiem. Obrane awokado kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, układamy na awokado i obkładamy pieczonymi pomidorami. Całość przystrajamy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan - mleko roślinne
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (27.04). Wśród nich są m.in. napoje roślinne marki własnej za 4,99 zł za opakowanie przy zakupie dwóch.
Omlet mocno czekoladowy
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Omlet mocno czekoladowy - składniki
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kasztanowej (ryżowej albo kukurydzianej)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka roślinnego (np. sojowego)
- nieznaczna ilość oleju kokosowego do smażenia
- dekoracja: ulubione dodatki, np. ubity twarożek, borówki i mięta
Jak przygotować omlet mocno czekoladowy
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Omlet smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis: Kasia Burzyńska-Sychowicz