Trufle za 6 tys. euro za kilogram, a może kawa za 1 euro? Przyjrzeliśmy się cenom i pochodzeniu najdroższych produktów spożywczych na świecie. Niektóre z nich wartością dorównują tanim samochodom osobowym. 

 Biała trufla z Alby

Biała trufla z AlbyBiała trufla z Alby Shutterstock

Trufle, zarówno te czarne, jak i białe, to niezwykle aromatyczny i wykwintny dodatek do dań. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić np. na makaron czy tatara z odrobiną tego wysmakowanego grzyba. Zwłaszcza że za malutki słoiczek zwykłych trufli zapłacimy około 50-80 zł. Wyjątkiem jest biała trufla z Alby we Włoszech o gładkiej, marmurkowej strukturze i niemal złotym kolorze. Ta odmiana sprzedawana jest jedynie podczas organizowanych raz do roku Międzynarodowych Targów Białej Trufli. W zeszłym roku z powodu niezbyt obfitych zbiorów - tej odmiany nie da się sztucznie wyhodować - ceny białej trufli z Alby zwanej też diamentem świata kulinarnego, osiągnęły kwotę 6 tys. euro za kilogram. 

Najdroższe produkty spożywcze świata. Sprawdź, czy zgadniesz ich ceny [QUIZ]

Kopi Luwak

Kopi LuwakKopi Luwak Shutterstock

Najdroższa i chyba najsłynniejsza kawa świata. Swoją sławę zawdzięcza procesowi powstawania - ziarna kawy wydobywane są z odchodów łaskuna (zwierzęcia z rodziny łaszowatych przypominającego nieco kota), dzięki czemu tracą gorzki smak, a zyskują nowy, łagodny aromat. Kawę w ten sposób wytwarza się m.in. na Jawie i Sumatrze. Jednak ze względu na trzymanie łaskunów w klatkach i ich wysoką śmiertelność produkcja Kopi Luwak od lat krytykowana jest za brak etyczności. Wciąż jednak nie brakuje jej amatorów, którzy za 100 gramów kawy są w stanie zapłacić około 200 zł. 

Trzonkowce

TrzonkowceTrzonkowce Shutterstock

Trzonkowce to jedne z najdroższych owoców morza, która spotkać można u wybrzeży Atlantyku, m.in. w Australii, Francji, Maroku i Hiszpanii. To właśnie te poławiane w Galicji uchodzą za najlepsze i najdroższe. Cena za kilogram przekracza 250 euro. Skorupiaki mają słonawy smak i podobno najlepiej komponują się się z dobrym vinho verde. 

Wanilia z Madagaskaru

Produkcja wanilii z MadagaskaruProdukcja wanilii z Madagaskaru Shutterstock

Cukierniczy hit ostatnich lat, zwłaszcza jeśli chodzi o lody. Prawdziwa wanilia, nie mylić z waniliną uzyskaną m.in. z ryżu czy kory sosnowej, jest droższa od srebra. A 80 proc. jej uprawy znajduje się właśnie na Madagaskarze. Eksport wanilii stanowi 1/5 całego eksportu krajowego. Kilogram tej przyprawy kosztuje ponad 1200 dolarów. Na szczęście laski wanilii są niezwykle lekkie, a do deserów wystarczy dodać tylko odrobinę znajdujących się w nich ziaren. Dzięki temu, choć wyjątkowo droga, wanilia z Madagaskaru gości na naszych stołach. 

Grzyby matsutake

Grzyby MatsutakeGrzyby Matsutake Shutterstock

Japońskie grzyby o wyjątkowym słodko-ostrym smaku. Ich zasadzenie możliwe jest tylko raz w roku, a hodowcom na drodze do udanych zbiorów często staje węgorek sosnowiec, pasożyt drzew iglastych, przy których rosną grzyby matsutake. W świecie kulinarnym nazywa się te grzyby japońską odpowiedzią na trufle. I coś w tym jest, bo za kilogram trzeba zapłacić około 2000 euro. 

Szafran

SzafranSzafran Shutterstock

Najsłynniejsza i najdroższa przyprawa świata, której odrobina może zupełnie zmienić smak całego dania i nadać mu charakterystyczną, złotą barwę. W kuchni wykorzystywany jest od 3000 lat, a dziś jego głównymi producentami są Iran i Hiszpania. Przyprawa zbierana jest ręcznie, a jej cena za kilogram wynosi około 10 tys. euro. Na szczęście, podobnie jak z wanilią, na domowy użytek wystarczy mikroskopijna ilość, co zdecydowanie zwiększa dostępność szafranu. 

Oliwa Lambda

Oliwa LambdaOliwa Lambda mat.pras.

Tak jak w świecie kawy słynna jest Kopi Luwak, tak w świecie oliwy za niezwykle luksusową uchodzi pochodząca z Krety Lambda. Oliwki używane do jej tłoczenia na zimno są ręcznie zbierane z najstarszych drzew oliwnych na wyspie. Uwagę zwraca też opakowanie, które bardziej przywodzi na myśl perfumy niż produkt spożywczy. Z pewnością wpływa to jednak na jej cenę, bo za 500 ml oliwy zapakowanej w pudełko prezentowe trzeba zapłacić aż 250 euro. 

Czarny kawior

Irański kawior BelugaIrański kawior Beluga Shutterstock

Kawior, podobnie jak trufle, ma wiele bardziej i mniej luksusowych odmian. Na najwyższej półce cenowej wcale nie stoi jednak ten syberyjski. Za najdroższy na świecie uchodzi irański kawior Beluga, którego kilogram kosztuje ponad 20 tys. euro. Podobno najlepiej smakować go w temperaturze pokojowej, nakładając niewielką ilość na łyżeczkę. 

Wołowina Kobe 

Wołowina KobeWołowina Kobe Shutterstock

Wołowina Kobe, pochodząca od krów japońskiej rasy Wagyu, to obecnie jedno z najdroższych mięs świata. Krowy specjalnie wypasane są na małych polach i pojone piwem, przez co ich mięso jest tłustsze. Do tego zwierzęta są masowane specjalnymi rękawicami, słuchają muzyki klasycznej i jedzą tylko ekologiczne jedzenie. Nic więc dziwnego, że cena za kilogram tej wołowiny waha się od 300 do 800 euro. 

Czarny arbuz

Czarny arbuz DensukeCzarny arbuz Densuke Shutterstock

Densuke to arbuz o czarnej skórce uprawiany tylko na północy japońskiej wyspy Hokkaido. W sezonie zbiera się maksymalnie 1000 sztuk tego owocu, który pod czarną skórką skrywa różowy i wyjątkowo słodki miąższ. Cena zwykłych okazów waha się od 15 do 190 euro. Ale te wyjątkowo dorodne, ważące nawet 9 kg, sprzedawane są na aukcjach za około 6 tys. euro.