Co roku na Wielkanoc kupujemy średnio 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach, a aż 54 proc. z nas deklaruje, że zdaje sobie sprawę, że do sklepowych koszyków wkłada więcej produktów niż potrzeba na dwa dni świętowania - wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public na zlecenie Too Good To Go*.
Sałatka jarzynowa ląduje w koszu
Niestety, aż 38 proc. z ankietowanych przyznaje, że po Wielkanocy zdarzyło im się wyrzucić jedzenie. A ten odsetek jest jeszcze wyższy w najmłodszych grupach wiekowych 18-29 lat i 30-39 lat - odpowiednio 48 proc. i 49 proc. Co najczęściej trafia do śmietnika? Sałatka jarzynowa, którą zdarzyło się wyrzucić ponad 60 proc. respondentów. Poza tym wyrzucamy pieczywo (39 proc.), różnego rodzaju szynki (25 proc.), warzywa i owoce (23 proc.), jajka na twardo (21 proc.) i baranki z cukru (21 proc.).
Jak marnujemy jedzenie na Wielkanoc Too Good To Go
Nie chcemy marnować ze względu na ceny
Większość z nas, bo aż 65 proc., samodzielnie przygotowuje świątecznie jedzenie i zamierza bardziej niż do tej pory zwracać uwagę na kwestie marnowania żywności. Jako główny argument do zmiany postawy badani podają obecną sytuację gospodarczą i rosnące ceny produktów (66 proc.), a dalej wzrost wiedzy konsumenckiej oraz świadomość negatywnego wpływu marnowania jedzenia na środowisko naturalne. W jaki sposób zamierzamy walczyć z marnowaniem żywności? Głównie za pomocą odpowiedniego sposobu przechowywania (57 proc.), unikania nieprzemyślanych zakupów (49 proc.) i przygotowywania listy zakupów (44 proc.). Część z badanych stawia też na wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39 proc.) oraz przerabianie żywności głównie na podstawie porad z internetu (26 proc.).
Szukasz pomysłów, jak przerobić wielkanocne jedzenie? Wypróbuj nasze zero waste'owe przepisy:
Ostre pesto i zielona zupa, czyli jak wykorzystać rzeżuchę
Nie wyrzucaj pieczywa. Przygotuj zapiekankę z czerstwych bułek z szynką i szpinakiem
Co zrobić z białą kiełbasą, kiedy zostaje po świętach
Jak wykorzystać nadmiar jajek na twardo. Mamy na to 3 przepisy
Sernik cynamonowy na spodzie z wielkanocnych mazurków
Fabada - hiszpańskie danie z resztek świątecznych wędlin
*Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18. roku życia.