Gdzie taniej kupić jajka, a gdzie białą kiełbasę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na twaróg? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Z przecenionych produktów można przygotować wspaniałe dania na wielkanocne śniadanie, m.in. jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim albo piękne jajka herbaciane, białą kiełbasę pieczoną w pietruszce czy pomarańczową paschę. 

Promocje w Biedronce - jajka

W Biedronce do soboty (16.04) wśród promocji znajdziemy m.in. szynkę wieprzową bez kości Kraina Mięs za 10,99 zł za kilogram z kartą Moja Biedronka i przy zakupach za minimum 29 zł oraz truskawki za 5,99 zł za 500 gramów. A wszystkie jaja z chowu ściółkowego z kartą Moja Biedronka objęte są promocją 2 + 1 gratis.

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Przepis na 6 porcji

Czas przygotowania: 5 minut

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim - składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych i ostudzonych
  • 3 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól

Jak przygotować jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy z nich żółtka i miksujemy je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Białka wypełniamy powstałą pastą. Ozdabiamy szczypiorkiem i rzodkiewką lub podajemy na liściach czosnku niedźwiedziego. 

Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie

Promocje w Lidlu - biała kiełbasa

Serię tanich produktów do soboty (16.04) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy biała kiełbasa z szynki Pikok za 4,99 zł za 500 gramów przy zakupie dwóch opakowań.

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami

Przepis dla 3-5 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołamiBiała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami Fot. Marcin Kiełbiewski

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami - składniki

  • 500 g parzonej białej kiełbasy, np. wielkopolskiej (produkt tradycyjny z rejestru Ministerstwa Rolnictwa)
  • 1/2 pęczka młodej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki suszonego oregano, bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 główki czosnku
  • po 2 gałązki tymianku i majeranku
  • 1/2 gałązki rozmarynu

Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną z pietruszką, czosnkiem i ziołami

Zaczynamy od nacięcia kiełbasy. Obraną pietruszkę kroimy w słupki, a natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową powstałej mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, na którym kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinach. Polewamy resztą mieszanki. Na wierzch kładziemy świeże zioła. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 25-30 minut. Gotową zarumienioną kiełbasę kroimy na 6-7-centymetrowe kawałki. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Kauflandzie - jajka

W Kauflandzie kilka atrakcyjnych rabatów jest dostępnych do soboty (16.04), wśród nich są m.in. karkówka wieprzowa za 12,99 zł za kilogram i  jajka marki własnej z chowu ściółkowego za 5,79 zł za 10 sztuk.

Jajka herbaciane

Przepis na 6 porcji

Czas przygotowania: 90 minut

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołamiFot. Łukasz Zandecki

Jajka herbaciane - składniki

  • 6 jajek
  • 1 litr mocnej zielonej lub czarnej herbaty
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Jak przygotować jajka herbaciane

Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzonym jajkom lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy je z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu. Od czasu do czasu dolewamy herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.

Przepis: Przemysław Muszyński

Promocje w Auchan - twaróg garwoliński

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do soboty (16.04). Wśród nich są twaróg tradycyjny OSM Garwolin za 16,99 zł za kilogram. 

Pascha pomarańczowo-waniliowa

Przepis na 6 porcji

Czas przygotowania: 60 minut i 12 godzin oczekiwania

Pascha pomarańczowo-waniliowaPascha pomarańczowo-waniliowa Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pascha pomarańczowo-waniliowa - składniki:

  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g rodzynek
  • 15 ml rumu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 500 gramów tłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy

Do dekoracji:

  • owoce kandyzowane
  • bakalie

Jak przygotować paschę pomarańczowo-waniliową

Zaczynamy od zagotowania śmietanki z 1/2 laski wanilii. Mieszankę przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia. Wyparzone rodzynki moczymy w rumie. Orzechy laskowe podgrzewamy na suchej patelni, obieramy i siekamy. Skórkę pomarańczową drobno siekamy, twaróg mielemy i przecieramy przez gęste sito. Żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjmujemy z niej wanilię). Mieszamy.

Miskę z masą żółtkowo-śmietanową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewamy - ale nie gotujemy! - aż masa zgęstnieje. Podgrzaną masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość mieszamy.

Masę wkładamy do miski, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy (np. słoikiem z wodą). Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu dekorujemy bakaliami i owocami kandyzowanymi.

Przepis: Magazyn Kuchnia