Baranek z masła
Jadalna wielkanocna dekoracja spotykana na wielu polskich stołach. Choć o naprawdę ładnego maślanego baranka jest raczej trudno. Gdzie jeszcze znajdziemy tego typu dekoracje? Np. w niektórych rejonach Rosji i na Słowenii.
Baranek z masła Shutterstock
Hot Cross Buns
Bułeczki drożdżowe z korzennymi przyprawami i znakiem krzyża, najczęściej wykonanym z lukru, spożywane są w Wielkiej Brytanii i Australii w Wielki Piątek. Obecnie krzyż ma symbolizować ukrzyżowanie Jezusa Chrystusa, ale tradycja pieczenia babeczek wywodzi się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich kiedy bułeczki symbolizujące Księżyc i cztery pory roku wypiekano dla bogini Eastre.
Hot Cross Buns Shutterstock
Dobrze znasz niecodziennie wielkanocne potrawy? Sprawdź się w naszym quizie!
Czekoladowy wielkouch
Wygląda znajomo, ale nie do końca. W Australii wielkanocny zajączek przybrał formę wielkoucha króliczego. To żyjący tylko w Australii, zagrożony wyginięciem torbacz przypominający królika ze względu na swoje długie uszy i miękkie futerko. Wielkouchy mają też dużo lepszą prasę niż zające uważane za ogródkowe szkodniki.
Czekoladowy wielkouch Shutterstock
Pizza Chiena
Wywodzące się z Neapolu danie będące połączeniem pizzy i tarty. W środku ciasta znajdują się wędlina, gotowane jajko i ser, a danie spożywa się w Wielki Piątek. Tradycja wywodzi się z XVIII wieku, kiedy zjedzenie ciasta oznaczało koniec 40-dniowego postu, w czasie którego należało się powstrzymać zarówno od jedzenia mięsa, jak i nabiału i jajek.
Pizza Chiena Shutterstock
Advocaat
Oryginalny holenderski Advocaat to likier na bazie jajek, cukru i brandy. Choć jest popularny przez cały rok, a nam może kojarzyć się głównie z Bożym Narodzeniem, to Holendrzy chętnie piją go zwłaszcza na Wielkanoc.
Advocaat Shutterstock
Peeps
Kolorowe pianki marshmallows w kształcie wielkanocnych króliczków i kurczaczków. Ta amerykańska słodycz, podobnie jak jesienna kawa Pumpkin Spice Latte, ma tyle samo wrogów co zwolenników. Jednak mimo to Amerykanie od lat kupują te słodycze jako część wielkanocnej tradycji.
Peeps Shutterstock
Jello Eggs
Kolejny dość kontrowersyjny amerykański deser, czyli wielkanocne pisanki, ale w wersji galaretkowej. Owocową galaretkę przelewa się do foremek w kształcie jajek lub połówek jajek i czeka, aż zastygnie. Takie "pisanki" podaje się z bitą śmietaną i/lub owocami.
Jello Eggs Shutterstock
Dzionie rakowskie
Tradycyjne wielkanocne danie przyrządzane w okolicach Rakowa w województwie świętokrzyskim. Danie składa się z farszu z podgardla wieprzowego z jajkami, przyprawami, smalcem i mąką, które piecze się w jelicie wieprzowym lub wołowym. Dzionie najlepiej smakują dzień po przyrządzeniu, pokrojone w plasterki i podsmażone.
Dzionie rakowskie 123rtf
Strząska małopolska
Wielkanocne danie wyjątkowo lokalne, bo spożywane na wielkanocne śniadanie głównie Siedliszowicach w Małopolsce. To rodzaj sałatki przygotowanej z tego, co znajduje się w święconce, czyli kawałka mięsa (najlepiej kiełbasy), jajek i startego chrzanu, zalanej odrobiną roztworu octu i wody.
Składniki strząski małopolska Shutterstock
Sułkowicka krzonówka
To tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa przygotowywana na bazie serwantki. Danie powstało w Sułkowicach w Małopolsce, gdzie do dziś jest obowiązkową potrawą podczas śniadania wielkanocnego. Jeśli chcecie ją przygotować, przepis znajdziecie tutaj.
Krzonówka, czyli zupa chrzanowa fot. Miód Malina Studio