Baranek z masła

Jadalna wielkanocna dekoracja spotykana na wielu polskich stołach. Choć o naprawdę ładnego maślanego baranka jest raczej trudno. Gdzie jeszcze znajdziemy tego typu dekoracje? Np. w niektórych rejonach Rosji i na Słowenii. 

Baranek z masłaBaranek z masła Shutterstock

Hot Cross Buns

Bułeczki drożdżowe z korzennymi przyprawami i znakiem krzyża, najczęściej wykonanym z lukru, spożywane są w Wielkiej Brytanii i Australii w Wielki Piątek. Obecnie krzyż ma symbolizować ukrzyżowanie Jezusa Chrystusa, ale tradycja pieczenia babeczek wywodzi się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich kiedy bułeczki symbolizujące Księżyc i cztery pory roku wypiekano dla bogini Eastre. 

Hot Cross BunsHot Cross Buns Shutterstock

Dobrze znasz niecodziennie wielkanocne potrawy? Sprawdź się w naszym quizie!

Czekoladowy wielkouch

Wygląda znajomo, ale nie do końca. W Australii wielkanocny zajączek przybrał formę wielkoucha króliczego. To żyjący tylko w Australii, zagrożony wyginięciem torbacz przypominający królika ze względu na swoje długie uszy i miękkie futerko. Wielkouchy mają też dużo lepszą prasę niż zające uważane za  ogródkowe szkodniki. 

Czekoladowy wielkouchCzekoladowy wielkouch Shutterstock

Pizza Chiena

Wywodzące się z Neapolu danie będące połączeniem pizzy i tarty. W środku ciasta znajdują się wędlina, gotowane jajko i ser, a danie spożywa się w Wielki Piątek. Tradycja wywodzi się z XVIII wieku, kiedy zjedzenie ciasta oznaczało koniec 40-dniowego postu, w czasie którego należało się powstrzymać zarówno od jedzenia mięsa, jak i nabiału i jajek.

Pizza ChienaPizza Chiena Shutterstock

Advocaat

Oryginalny holenderski Advocaat to likier na bazie jajek, cukru i brandy. Choć jest popularny przez cały rok, a nam może kojarzyć się głównie z Bożym Narodzeniem, to Holendrzy chętnie piją go zwłaszcza na Wielkanoc.

AdvocaatAdvocaat Shutterstock

Peeps

Kolorowe pianki marshmallows w kształcie wielkanocnych króliczków i kurczaczków. Ta amerykańska słodycz, podobnie jak jesienna kawa Pumpkin Spice Latte, ma tyle samo wrogów co zwolenników. Jednak mimo to Amerykanie od lat kupują te słodycze jako część wielkanocnej tradycji. 

PeepsPeeps Shutterstock

Jello Eggs

Kolejny dość kontrowersyjny amerykański deser, czyli wielkanocne pisanki, ale w wersji galaretkowej. Owocową galaretkę przelewa się do foremek w kształcie jajek lub połówek jajek i czeka, aż zastygnie. Takie "pisanki" podaje się z bitą śmietaną i/lub owocami. 

Jello EggsJello Eggs Shutterstock

Dzionie rakowskie

Tradycyjne wielkanocne danie przyrządzane w okolicach Rakowa w województwie świętokrzyskim. Danie składa się z farszu z podgardla wieprzowego z jajkami, przyprawami, smalcem i mąką, które piecze się w jelicie wieprzowym lub wołowym. Dzionie najlepiej smakują dzień po przyrządzeniu, pokrojone w plasterki i podsmażone.

Dzionie rakowskieDzionie rakowskie 123rtf

Strząska małopolska

Wielkanocne danie wyjątkowo lokalne, bo spożywane na wielkanocne śniadanie głównie Siedliszowicach w Małopolsce. To rodzaj sałatki przygotowanej z tego, co znajduje się w święconce, czyli kawałka mięsa (najlepiej kiełbasy), jajek i startego chrzanu, zalanej odrobiną roztworu octu i wody. 

Składniki strząski małopolskaSkładniki strząski małopolska Shutterstock

Sułkowicka krzonówka

To tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa przygotowywana na bazie serwantki. Danie powstało w Sułkowicach w Małopolsce, gdzie do dziś jest obowiązkową potrawą podczas śniadania wielkanocnego. Jeśli chcecie ją przygotować, przepis znajdziecie tutaj.

Krzonówka, czyli zupa chrzanowaKrzonówka, czyli zupa chrzanowa fot. Miód Malina Studio