Gdzie taniej kupimy białą kiełbasę  a gdzie bataty? Który sklep kusi cenami chrzanu? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W tym tygodniu taniej kupimy chrzan, bataty, ser Bursztyn i białą kiełbasę. Zobaczcie, jakie dania obiadowe, śniadania i przekąski można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - biała kiełbasa

W Biedronce z wielu atrakcyjnych rabatów można też skorzystać do środy (13.04.2022), np. kiełbasę białą surową z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs kupimy za 8,99 zł za 500 gramów.

Pieczona biała kiełbasa

Przepis dla 2-3 osób

czas przygotowania: 100 minut i 12 godzin oczekiwania

Pieczona biała kiełbasa - składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/6 szklanki sosu sojowego
  • pieprz
  • 500 g surowej białej kiełbasy

Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę

Zaczynamy pod posiekania cebuli, potem czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170 st.). Podajemy zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu

Do Lidla do środy (13.04.2022) warto pójść chrzan polski za 9,99 zł za kilogram 

Chrzanowy z awokado (do wędlin, jajek na twardo, wędzonych ryb)

Czas przygotowania: 5 minut

Chrzanowy z awokado - składniki

  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka startego chrzanu
  • 1-2 łyżki śmietany 22%
  • 1-2 łyżki śmietanki 36%

Jak przygotować sos chrzanowy z awokado

Awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego sok cytrynowy chrzan, śmietanę, śmietankę i dokładnie mieszamy. Solimy i doprawiamy białym pieprzem. 

Przepis: Inka Wrońska

Promocje w Aldim - bataty

W Aldim do soboty (16.04.2022) taniej kupimy m.in. słodkie ziemniaki za 9,51 zł za kilogram.

Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem

Przepis dla 2 osób

Czasu przygotowania: 35 minut

Pieczone bataty, kurczak i jarmuż to smakowite trio
Pieczone bataty, kurczak i jarmuż to smakowite trioshutterstock.com

Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem - składniki

  • 200 g batatów
  • sól
  • olej
  • 100 g piersi kurczaka
  • przyprawa curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 15 g jarmużu
  • 1/4 pomarańczy

Jak przygotować pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 st. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, solimy i skrapiamy olejem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Rumienimy na maśle 2-3 minuty i przekładamy do batatów. Dodajemy umyte, osuszone i porwane listki jarmużu i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 20 minut.

Przepis: Anna Gaik

Promocje w Carrefourze - ser Bursztyn

Carrefour do soboty (16.04.2022) kusi promocjami na wybrane produkty. Wśród nich znajdują się m.in. sery Bursztyn, Szafir i Rubin za 10 zł za 190 gramów.

Zupa porowo-łososiowa z serem Bursztyn

Przepis dla 2-3 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Zupa porowo- łososiowa z serem Bursztyn
Zupa porowo- łososiowa z serem Bursztynmat.pras.

Zupa porowo-łososiowa z serem Bursztyn - składniki

  • 1/2 średniego por
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g sera Bursztyn
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżka oleju do smażenia 
  • sól, pieprz 
  • gałązka rozmarynu, 
  • natka pietruszki 
  • opcjonalnie szczypta pieprzu Cayenne

Jak przygotować zupę porowo-łososiową z serem Bursztyn

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i osuszamy. Białą część pora kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy. Ser trzemy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy masło, pora, ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Dodajemy szczyptę soli i smażymy przez kilka minut. Często mieszamy, pod koniec dodajemy czosnek. Z warzyw wyjmujemy rozmaryn, zawartość garnka zalewamy bulionem, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 20-30 minut, do miękkości ziemniaków. Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietankę i blendujemy zupę na krem. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, dodając połowę startego sera i przyprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy plaster wędzonego łososia. Dekorujemy pozostałym serem i natką pietruszki. 

Przepis: Wojtek Kaza