Gdzie taniej kupimy białą kiełbasę a gdzie bataty? Który sklep kusi cenami chrzanu? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W tym tygodniu taniej kupimy chrzan, bataty, ser Bursztyn i białą kiełbasę. Zobaczcie, jakie dania obiadowe, śniadania i przekąski można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - biała kiełbasa
W Biedronce z wielu atrakcyjnych rabatów można też skorzystać do środy (13.04.2022), np. kiełbasę białą surową z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs kupimy za 8,99 zł za 500 gramów.
Pieczona biała kiełbasa
Przepis dla 2-3 osób
czas przygotowania: 100 minut i 12 godzin oczekiwania
Pieczona biała kiełbasa - składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/6 szklanki sosu sojowego
- pieprz
- 500 g surowej białej kiełbasy
Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę
Zaczynamy pod posiekania cebuli, potem czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170 st.). Podajemy zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu
Do Lidla do środy (13.04.2022) warto pójść chrzan polski za 9,99 zł za kilogram
Chrzanowy z awokado (do wędlin, jajek na twardo, wędzonych ryb)
Czas przygotowania: 5 minut
Chrzanowy z awokado - składniki
- 1 awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka startego chrzanu
- 1-2 łyżki śmietany 22%
- 1-2 łyżki śmietanki 36%
Jak przygotować sos chrzanowy z awokado
Awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego sok cytrynowy chrzan, śmietanę, śmietankę i dokładnie mieszamy. Solimy i doprawiamy białym pieprzem.
Przepis: Inka Wrońska
Promocje w Aldim - bataty
W Aldim do soboty (16.04.2022) taniej kupimy m.in. słodkie ziemniaki za 9,51 zł za kilogram.
Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem
Przepis dla 2 osób
Czasu przygotowania: 35 minut
Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem - składniki
- 200 g batatów
- sól
- olej
- 100 g piersi kurczaka
- przyprawa curry
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 15 g jarmużu
- 1/4 pomarańczy
Jak przygotować pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 st. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, solimy i skrapiamy olejem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Rumienimy na maśle 2-3 minuty i przekładamy do batatów. Dodajemy umyte, osuszone i porwane listki jarmużu i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 20 minut.
Przepis: Anna Gaik
Promocje w Carrefourze - ser Bursztyn
Carrefour do soboty (16.04.2022) kusi promocjami na wybrane produkty. Wśród nich znajdują się m.in. sery Bursztyn, Szafir i Rubin za 10 zł za 190 gramów.
Zupa porowo-łososiowa z serem Bursztyn
Przepis dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Zupa porowo-łososiowa z serem Bursztyn - składniki
- 1/2 średniego por
- 250 g ziemniaków
- 50 g sera Bursztyn
- 50 g łososia wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz
- gałązka rozmarynu,
- natka pietruszki
- opcjonalnie szczypta pieprzu Cayenne
Jak przygotować zupę porowo-łososiową z serem Bursztyn
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i osuszamy. Białą część pora kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy. Ser trzemy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy masło, pora, ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Dodajemy szczyptę soli i smażymy przez kilka minut. Często mieszamy, pod koniec dodajemy czosnek. Z warzyw wyjmujemy rozmaryn, zawartość garnka zalewamy bulionem, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 20-30 minut, do miękkości ziemniaków. Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietankę i blendujemy zupę na krem. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, dodając połowę startego sera i przyprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy plaster wędzonego łososia. Dekorujemy pozostałym serem i natką pietruszki.
Przepis: Wojtek Kaza