Ryby można przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów. My wybraliśmy trzy gatunki bałtyckich ryb - łososia, flądrę i szproty i prezentujemy je w nieco innych niż najpopularniejsze odsłonach. Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Ryby bałtyckie naturalnie", wydanej w ramach programu edukacyjnego "Naturalnie bałtyckie", który wspiera polskie rybołówstwo i promuje proekologiczne postawy wpływające na poprawę czystości Bałtyku i zwiększenie jego zasobów.
Łosoś pieczony w miso
przepis dla 4 osób
czas przygotowania: 20 minut
Łosoś pieczony w miso - składniki
- 500 g fileta z łososia
- 50 g pasty miso
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 3 łyżki białego sezamu
- 1 cebulka dymka
- sos teriyaki do podania · po upieczeniu
Jak przygotować łososia pieczonego w miso
Łososia umyć, osuszyć, usunąć resztki ości. Całą rybę posmarować mieszanką miso i miodu. Z wierzchu posypać sezamem. Odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia piec 10 minut w 180 stopniach, na ostatnie 5 minut włączyć program pieczenia z grillem. Podawać na gorąco lub zimno z sosem teriyaki.
Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Joanny Matyjek
Fish and chips - flądra w cieście piwnym
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Fish and chips - flądra w cieście piwnym - składniki
- 8 filetów z flądry
- 200 ml piwa
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju rzepakowego do smażenia w głębokim tłuszczu
- 2 duże bataty
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- kilka gałązek kolendry
- 150 ml majonezu
- 20 ml ostrego sosu chili
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować fish and chips - flądrę w cieście piwnym
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z batatów wyciąć grube frytki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Skropić oliwą i piec około 35 minut. Rybę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W misce połączyć piwo, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Majonez wymieszać z sosem chili. Usmażoną rybę podawać z gorącymi frytkami i sosem.
Uwagi: dodając do ciasta kieliszek wódki lub spirytusu, zapobiegniemy wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.
Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Joanny Matyjek
Sałatka nicejska ze szprotami
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Sałatka nicejska ze szprotami - składniki
- 300 g szprotów
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej do oprószenia
- 4 jajka
- 250 g fasolki szparagowej
- 250 g małych młodych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych drylowanych oliwek
- 50 g kaparów z zalewy
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę nicejską ze szprotami
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Ziemniaki i fasolkę szparagową gotować do miękkości, wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku. Szczelnie go zamknąć i energicznie potrząsając, połączyć wszystkie składniki w sos. Szproty sprawić, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Jajka, fasolkę, ziemniaki, gorące szproty, pomidorki, oliwki i kapary ułożyć na półmisku. Sałatkę posypać pokrojoną cebulą i polać sosem.
Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Alicji Jurkowskiej
