Ryby można przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów. My wybraliśmy trzy gatunki bałtyckich  ryb - łososia, flądrę i szproty i prezentujemy je w nieco innych niż najpopularniejsze odsłonach. Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Ryby bałtyckie naturalnie", wydanej w ramach programu edukacyjnego "Naturalnie bałtyckie", który wspiera polskie rybołówstwo i promuje proekologiczne postawy wpływające na poprawę czystości Bałtyku i zwiększenie jego zasobów. 

Łosoś pieczony w miso

przepis dla 4 osób

czas przygotowania: 20 minut 

Łosoś w misoŁosoś w miso Joanna Matyjek

Łosoś pieczony w miso - składniki

  • 500 g fileta z łososia
  • 50 g pasty miso
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 1 cebulka dymka
  • sos teriyaki do podania · po upieczeniu

Jak przygotować łososia pieczonego w miso

Łososia umyć, osuszyć, usunąć resztki ości. Całą rybę posmarować mieszanką miso i miodu. Z wierzchu posypać sezamem. Odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia piec 10 minut w 180 stopniach, na ostatnie 5 minut włączyć program pieczenia z grillem. Podawać na gorąco lub zimno z sosem teriyaki.

Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Joanny Matyjek

Fish and chips - flądra w cieście piwnym

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Fish and chips - flądra w cieście piwnymFish and chips - flądra w cieście piwnym Joanna Matyjek

Fish and chips - flądra w cieście piwnym - składniki

  • 8 filetów z flądry
  • 200 ml piwa
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju rzepakowego do smażenia w głębokim tłuszczu
  • 2 duże bataty
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka gałązek kolendry
  • 150 ml majonezu
  • 20 ml ostrego sosu chili
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować fish and chips - flądrę w cieście piwnym

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z batatów wyciąć grube frytki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Skropić oliwą i piec około 35 minut. Rybę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W misce połączyć piwo, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Majonez wymieszać z sosem chili. Usmażoną rybę podawać z gorącymi frytkami i sosem.

Uwagi: dodając do ciasta kieliszek wódki lub spirytusu, zapobiegniemy wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Joanny Matyjek

Sałatka nicejska ze szprotami

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Sałatka nicejska ze szprotamiSałatka nicejska ze szprotami Joanna Matyjek

Sałatka nicejska ze szprotami - składniki

  • 300 g szprotów
  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej do oprószenia
  • 4 jajka
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 250 g małych młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych drylowanych oliwek
  • 50 g kaparów z zalewy
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę nicejską ze szprotami

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Ziemniaki i fasolkę szparagową gotować do miękkości, wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku. Szczelnie go zamknąć i energicznie potrząsając, połączyć wszystkie składniki w sos. Szproty sprawić, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Jajka, fasolkę, ziemniaki, gorące szproty, pomidorki, oliwki i kapary ułożyć na półmisku. Sałatkę posypać pokrojoną cebulą i polać sosem.

Przepis: Śledziożercy, inspirowani przepisem Alicji Jurkowskiej

książka 'Ryby Bałtyckie Naturalnie'książka 'Ryby Bałtyckie Naturalnie' materiały prasowe