Gdzie taniej kupimy łopatkę wieprzową  a gdzie kiwi? Który sklep kusi cenami jajek? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W tym tygodniu taniej kupimy jajka, kiwi, łopatkę wieprzową i karczochy. Zobaczcie, jakie dania obiadowe, śniadania i przekąski można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - karczochy

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy do soboty (26.03.2022), np. świeże karczochy za 2,85 zł za sztukę.

Karczochy z cytryną

przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 30 minut

Karczochy z cytryną
Karczochy z cytryną Fot. Bogdan Biały

Karczochy z cytryną - składniki

  • 2 średnie karczochy
  • 1 cytryna
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1/8 szklanki soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Jak przygotować karczochy z cytryną

Karczochy wstępnie przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Przygotowane karczochy układamy na deseczce łodygami do góry, rozchylamy płatki i dociskamy do deski, tak by kwiaty karczochów spłaszczyć. Łodygi odcinamy, zostawiając 2 cm. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy karczochy łodygą do góry. Smażymy 5 min, po czym odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Karczochy powinny wyraźnie zmięknąć.

Po tym czasie wyjmujemy z garnka, a po kilku minutach ponownie rozgrzewamy olej i powtarzamy proces smażenia. Po drugim smażeniu powinny stać się lekko chrupkie. Cytrynę kroimy w plastry lub ćwiartki i też smażymy w głębokim tłuszczu (3-4 min). Usmażone cytryny osuszamy na papierowym ręczniku. Na półmisku układamy karczochy i cytryny. Sok z cytryny roztrzepujemy z czosnkiem i skrapiamy nim obficie karczochy.

Przepis: Dorota Biały

Promocje w Lidlu - łopatka wieprzowa

Lidl nową serię tanich produktów oferuje do środy (23.03.2022). Do sklepu warto się wybrać np. po łopatkę wieprzową Rzeźnik za 8,99 zł za kilogram przy zakupach za minimum 49 zł. 

Zapiekanka z mieloną łopatką wieprzową i jabłkami

Przepis dla 3 osób

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Zapiekanka z mieloną łopatką wieprzową i jabłkami - składniki

Masa mięsna:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • 250 g mielonej łopatki
  • mały strączek chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ziarno kardamonu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki śmietany 22-proc.

Purée ziemniaczano-jabłkowe:

  • 500 gramów ziemniaków
  • 1/4 małego selera korzeniowego
  • 1/2 jabłka
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 25 g masła
  • 1 łyżka śmietany 22-proc.
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera, np. cheddar

Jak przygotować zapiekankę z mieloną łopatką wieprzową i jabłkami

Zaczynamy od przygotowania masy mięsnej. W tym celu cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy do niej mielone mięso i przyprawy: posiekane chili, kolendrę, kmin rzymski, kardamon i oregano. Smażymy, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Smażymy jeszcze przez chwilę.

By przygotować purée ziemniaczano-jabłkowe, gotujemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i seler (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy skórkę z cytryny, masło i śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą. Ugniatamy na purée i mieszamy z serem.

Do masy mięsnej dodajemy śmietanę, mieszamy, ew. przyprawiamy do smaku. Masę mięsną przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée ziemniaczano-jabłkowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na mniej więcej 20 minut (wierzch powinien się przyrumienić).

Promocje w Aldim - kiwi

W Aldim do soboty (26.03.2022) taniej kupimy m.in. kiwi za 79 groszy za sztukę.

Koktajl ogórkowy z awokado i kiwi

Przepis dla 1 osoby

Przygotowanie: 10 minut plus 30 minut schładzania

Orzeźwiający koktajl ogórkowy z kiwi
Orzeźwiający koktajl ogórkowy z kiwi Fot. AFRICA STUDIO, SHUTTERSTOCK

Koktajl ogórkowy z awokado i kiwi

  • duży ogórek
  • 2 dojrzałe kiwi
  • pół dojrzałego awokado
  • po łyżeczce startego świeżego imbiru i otrąb owsianych
  • łyżka miodu

Jak przygotować koktajl ogórkowy z awokado i kiwi

Warzywa i owoce dokładnie myjemy i obieramy, a potem kroimy. Miksujemy z imbirem i otrębami. Słodzimy miodem. Chłodzimy ok. 30 minut. 

Promocje w Carrefourze - jajka

Carrefour do soboty (26.03.2022) kusi promocjami na wybrane produkty. Wśród nich znajdują się m.in. jajka wiejskie z wolnego wybiegu za 7,99 zł za 10 sztuk. 

Roladki z boczku i omletu

Przepis dla 1 osoby    

Czas przygotowania 25 minut

Roladki z boczku i omletu
Roladki z boczku i omletu fot. M&K Duklas/duklas.pl

Roladki z boczku i omletu - składniki

  • 2 jajka
  • 25 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • szczypta curry
  • 1/2 cebuli 
  • łyżka oleju
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Jak przygotować roladki z boczku i omletu

Zaczynamy od rozbicia jajek w misce. Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do jajek razem ze szczypiorkiem i curry, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy masę jajeczną, warstwa powinna być dosyć cienka. Smażymy z obydwu stron. Przekładamy na talerz, zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Każdy z nich owijamy plasterkiem boczku, spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron.

Przepis: Honorata Piwowarska