Gdzie taniej kupimy młodą kapustę, a gdzie szponder wołowy? Który sklep kusi cenami śledzi? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz szponder wołowy, młodą kapustę, filety śledziowe i polędwiczki wieprzowe. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - młoda kapusta

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy do soboty (12.03.2022), np. kapusta młoda za 6,66 zł za sztukę. 

Duszona kapusta z koperkiem

przepis dla 5-6 osób

czas przygotowania: 25 minut

Duszona kapusta z koperkiem - składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 pęczek kopru
  • 3-4 dymki lub jedna średnia cebula
  • masło i olej do smażenia

Jak przygotować duszoną kapustę z koperkiem

Dymkę kroimy w plastry lub półplastry, zaś szczypior na centymetrowe kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i podduszamy cebulę. Kapustę kroimy w centymetrowe paski i dodajemy do podduszonej cebulki. Solimy, pieprzymy odrobinę, przykrywamy i mieszając co jakiś czas, dusimy nie dłużej niż 10 minut. Kiedy kapusta opadnie i puści sok, podkręcamy gaz, odkrywamy garnek i pozwalamy jej odparować, ale nie za bardzo. Połowę posiekanego koperku dodajemy do kapusty, mieszamy, chwilkę dusimy, dodajemy łyżkę masła, jeszcze raz mieszamy i dosypujemy pozostały koperek. Kapustę można delikatnie zakwasić cytryną lub octem. Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i sadzonym jajkiem.

Przepis: Igor Nazaruk

Promocje w Lidlu - szponder wołowy

Lidl nową serię tanich produktów oferuje do środy (9.03.2022). Do Lidla warto zajrzeć po szponder wołowy za 20,90 zł za kilogram.

Pieczeń rzymska z serem

przepis dla 3 osób

czas przygotowania: 70 minut

Pieczeń rzymska z seremPieczeń rzymska z serem Fot. BBS

Pieczeń rzymska z serem - składniki

  • 0,5 kg mielonej wołowiny (np. ze szpondra)
  • 1/4 szklanki tartej bułki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 lekko ubite jajko
  • 3/4  łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szklanki startego ostrego sera - najlepiej cheddara

Jak przygotować pieczeń rzymską z serem

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C. Mięso mieszamy i zagniatamy z tartą bułką, cebulą, jajkami, solą i pieprzem. Masę płasko rozsmarowujemy na papierze do pieczenia (30 x 40 cm). Całość posypujemy serem, pozostawiając z każdej strony po 2 cm wolnego brzegu. Rolujemy mięso, pomagając sobie papierem, a brzegi sklejamy, formując bochenek. Tak przygotowaną pieczeń układam w żaroodpornej formie, najlepiej w keksówce, wtedy zachowa kształt po upieczeniu. Pieczemy godzinę, po przestudzeniu kroimy w plastry i podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim - polędwiczki wieprzowe

W Aldim do soboty (12.03.2022) taniej kupimy m.in. polędwiczki wieprzowe za 19,99 zł za kilogram.

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 40 minut

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim - składniki

  • 200 gramów mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 gramów polędwiczek wieprzowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko, mąka

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Rozmrożone ciasto kroimy na pół. Mięso pieprzymy, nacieramy musztardą. Rozgniatamy ząbki czosnku, nie obierając ich, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy mięso, obsmażamy z każdej strony, solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. (bez termoobiegu). Blachę wykładamy pergaminem.

Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Na układamy na nim polędwicę i zawijamy jak krokiet. Układamy na blasze złączeniem ciasta do dołu. Wierzch smarujemy żółtkiem, pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe mięso przykrywamy folią aluminiową.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - filety śledziowe

Carrefour do soboty (19.03.2022) kusi promocjami na wybrane produkty. Wśród nich znajdują się m.in. filety śledziowe a la matias marki własnej za 10 zł za kilogram. 

Śledzie w oleju z porem i kaparami

Przepis dla 2 osób 

Czas przygotowania: 15 minut

Śledzie w oleju z porem i kaparamiŚledzie w oleju z porem i kaparami Fot. Łukasz Zandecki

Śledzie w oleju z porem i kaparami - składniki

  • 3-4 filetów śledziowych
  • 1/2 małej puszka anchois
  • 1 nieduży pory
  • 1/2 szklanka dobrej oliwy
  • 1/8 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka małych kaparów z zalewy
  • 1/2 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować śledzie w oleju z porem i kaparami

Filety śledziowe kroimy na nieduże kawałki, a anchois - na nieco mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki. Dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Gdy są już wystudzone, łączymy ze śledziami. 

Przepis: Dorota Próchniewicz