Zupa - szybko, zdrowo, sycąco i praktycznie

Zupy zazwyczaj są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego za sprawą warzyw (o ile zadbamy o to, by znalazły się w zupie) zawierają błonnik i dużo cennych składników odżywczych. Odpowiednio dobrane zioła i przyprawy nie tylko nadadzą smak, ale pozwolą też ograniczyć użycie soli. Zupy to również oszczędność czasu. Ugotowanie 10 litrów zupy zajmie w zasadzie tyle samo co 2 litrów. Serwuje je się szybko, a w razie potrzeby można zabrać porcję ze sobą w termosie lub zamrozić na inną okazję. Aby zupa była sycąca, kluczowe będą odpowiednie dodatki - makarony, kluski, kasze, ziemniaki, warzywa, mięso itp. Na pierwszy ogień można przygotować "klasyka", czyli rosół. Poniżej podrzucamy inne pomysły!

Przepis na zupę ziemniaczaną z gruszkami

Zupa ziemniaczana z gruszkami - składniki: 

  • 3 litry wywaru z włoszczyzny 
  • 600 g ziemniaków 
  • 6 dużych gruszek 
  • 2 małe cebule  
  • 4 łyżki margaryny lub masła 
  • sól, cukier, szczypta cynamonu

Zupa ziemniaczana z gruszkami - przygotowanie:

Gruszki obierz, usuń gniazda i pokrój każdy owoc na sześć części. Ziemniaki pokrój w kostkę. Gruszki i ziemniaki ugotuj w wywarze z włoszczyzny. Drobno posiekaną cebulę zrumień na margarynie lub maśle (uważaj, by nie przypalić!), dodaj do wywaru z ziemniakami i gruszkami i zagotuj. Dla smaku dodaj: sól, cukier, cynamon. Całość możesz zmiksować.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa ziemniaczana z gruszkami.Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa ziemniaczana z gruszkami. Shutterstock

Przepis na zupę pomidorową z naleśnikami

Zupa pomidorowa z naleśnikami - składniki 

  • 3 litry bulionu lub wywaru z włoszczyzny 
  • 1600 g pomidorów  
  • 2 cebule  
  • 4 łyżki oliwy / oleju rzepakowego (lub innego) 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego\400 ml śmietany 18% 
  • 2 marchewki  
  • 20 łyżek mąki  
  • 2 szklanki mleka  
  • 2 jajka  
  • sól  
  • pieprz

Zupa pomidorowa z naleśnikami - przygotowanie 

Zmieszaj mąkę, mleko, jajka i odrobinę soli na ciasto. Usmaż naleśniki. Zwiń je w rulony i pokrój w ukośne paski.

Posiekaną cebulę zrumień na rozgrzanej oliwie lub oleju, dodaj startą na średnich oczkach marchewkę i pokrojone na małe kawałki pomidory. Całość wymieszaj i duś 10-15 minut. Zalej bulionem lub wywarem, dodaj przecier pomidorowy i gotuj 20 minut. Zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę, ponownie zmiksuj i podgrzej. Na koniec dodaj pokrojone naleśniki. Możesz równie dobrze zastąpić je: makaronem, ryżem, pęczakiem, kaszą jaglaną czy ugotowanymi kurzymi żołądkami.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi!Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Pixabay

Przepis na zupę cytrynowo - kurczakową

Zupa cytrynowo-kurczakowa - składniki  

  • 500 g mięsa z kurczaka 
  • włoszczyzna  
  • 4 cytryny (BIO lub z zaufanego źródła - chodzi o to, by mieć pewność, że skórka nie zawiera szkodliwych substancji) 
  • 200 g ryżu 
  • 8 łyżek śmietany 18% 
  • 2 łyżeczki mąki  
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • sól, pieprz

Zupa cytrynowo-kurczakowa - przygotowanie

Z kurczaka oraz włoszczyzny ugotuj bulion. Mięso, po ugotowaniu, pokrój w kostkę lub na małe kawałki. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę, z 4 wyciśnij sok. Ryż i pokrojone mięso zalej bulionem, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wlej śmietanę zmieszaną z mąką i gotuj przez trzy minuty. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i posyp koperkiem.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa cytrynowo-kurczakowaPrzepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa cytrynowo-kurczakowa Shutterstock

Przepis na zupę marchewkowo - pomarańczową

Zupa marchewkowo-pomarańczowa - składniki:  

  • 2 litry wywaru z mięsa lub warzyw  
  • 2 kg marchwi 
  • 6 małych cebul; 
  • 6 łyżek masła  
  • 2 szklanki soku z pomarańczy 
  • 2 łyżki suszonego tymianku  
  • 400 ml śmietany 18% 
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz

Zupa marchewkowo-pomarańczowa - przygotowanie:  

Obierz marchew i zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki. Roztop masło w dużym garnku, dodaj marchew, pokrojoną cebulę i tymianek. Duś warzywa około 10 minut. Zalej wywarem i sokiem pomarańczowym, a następnie gotuj aż marchew zmięknie. Dodaj śmietankę wymieszaną z mąką. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw sól i pieprzem. Można posypać ziarnami dyni. 

Zupę serwuj z pieczywem, ryżem lub kuskusem.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa marchewkowo-pomarańczowaPrzepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa marchewkowo-pomarańczowa Shutterstock

Przepis na zupę soczewicową z warzywami

Zupa soczewicową z warzywami - składniki: 

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, 
  • 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków, 
  • 4 pokrojone w kostkę marchewki, 
  • seler, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 litry wody 
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • łyżeczka curry 
  • sól

Zupa soczewicowa z warzywami - przygotowanie:

W garnku zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wlej wrzątek, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, ziemniaki i soczewicę. Zagotuj całość. Gdy soczewica i warzywa będą miękkie, wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą, majerankiem, oregano, curry i słodką papryką.  Zupę możesz serwować z pieczywem.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi!Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Shutterstock

Przepis na barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami

Barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami - składniki: 

  • 12 średniej wielkości buraków 
  • 2 cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • mały seler 
  • 4 liście laurowe 
  • 8 ziarenek ziela angielskiego 
  • majeranek 
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy 
  • sól 
  • kilka - kilkanaście ugotowanych lub upieczonych ziemniaków 
  • ugotowana biała fasola (lub kidney) 
  • natka pietruszki

Barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami - przygotowanie 

Do dużego garnka włóż obraną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej około 3 litrami wody i doprowadź do wrzenia pod przykrywką. Gotuj na małym ogniu. Obierz buraki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu aż buraki staną się miękkie. Wyjmij marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Dopraw barszcz sokiem z cytryny, solą i majerankiem. Serwuj z fasolą i ziemniakami oraz posiekaną pietruszką.  

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakamiPrzepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Shutterstock

Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - składniki 

  • 1200 g pieczarek 
  • 8 średnich ziemniaków  
  • 2 litry bulionu warzywnego 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz 
  • 4 łyżki posiekanego koperku 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną - przygotowanie

Pieczarki pokrój w kostkę. Smaż je na odrobinie oleju, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i zrumienią się. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj  pieczarki i chwilę jeszcze gotuj. Odlej dwie szklanki (razem z ziemniakami i pieczarkami), zmiksuj i wlej z powrotem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp mieszanką orzechów, koperku i natki pietruszki. Zupę możesz serwować z dodatkiem kaszy gryczanej.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa pieczarkowa z ziemniakamiPrzepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa pieczarkowa z ziemniakami Shutterstock

Przepis na krupnik z ryżu

Krupnik - składniki: 

  • 1 kg włoszczyzny 
  • 1 ćwiartka kurczaka (ok. 500 g) lub skrzydło indyka 
  • 400 g ryżu 
  • sól 
  • pieprz  
  • siekany koperek 
  • chili

Krupnik - przygotowanie: 

Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, a następnie przecedź i dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną chili. Wypłukany ryż ugotuj, odcedź i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i selera ( z włoszczyzny). By sprawić, że zupa będzie bardziej sycąca, możesz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mięso, na którym został ugotowany wywar.

Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Krupnik z ryżuPrzepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Krupnik z ryżu Shutterstock