Zupa - szybko, zdrowo, sycąco i praktycznie
Zupy zazwyczaj są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego za sprawą warzyw (o ile zadbamy o to, by znalazły się w zupie) zawierają błonnik i dużo cennych składników odżywczych. Odpowiednio dobrane zioła i przyprawy nie tylko nadadzą smak, ale pozwolą też ograniczyć użycie soli. Zupy to również oszczędność czasu. Ugotowanie 10 litrów zupy zajmie w zasadzie tyle samo co 2 litrów. Serwuje je się szybko, a w razie potrzeby można zabrać porcję ze sobą w termosie lub zamrozić na inną okazję. Aby zupa była sycąca, kluczowe będą odpowiednie dodatki - makarony, kluski, kasze, ziemniaki, warzywa, mięso itp. Na pierwszy ogień można przygotować "klasyka", czyli rosół. Poniżej podrzucamy inne pomysły!
Przepis na zupę ziemniaczaną z gruszkami
Zupa ziemniaczana z gruszkami - składniki:
- 3 litry wywaru z włoszczyzny
- 600 g ziemniaków
- 6 dużych gruszek
- 2 małe cebule
- 4 łyżki margaryny lub masła
- sól, cukier, szczypta cynamonu
Zupa ziemniaczana z gruszkami - przygotowanie:
Gruszki obierz, usuń gniazda i pokrój każdy owoc na sześć części. Ziemniaki pokrój w kostkę. Gruszki i ziemniaki ugotuj w wywarze z włoszczyzny. Drobno posiekaną cebulę zrumień na margarynie lub maśle (uważaj, by nie przypalić!), dodaj do wywaru z ziemniakami i gruszkami i zagotuj. Dla smaku dodaj: sól, cukier, cynamon. Całość możesz zmiksować.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa ziemniaczana z gruszkami. Shutterstock
Przepis na zupę pomidorową z naleśnikami
Zupa pomidorowa z naleśnikami - składniki
- 3 litry bulionu lub wywaru z włoszczyzny
- 1600 g pomidorów
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy / oleju rzepakowego (lub innego)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego\400 ml śmietany 18%
- 2 marchewki
- 20 łyżek mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Zupa pomidorowa z naleśnikami - przygotowanie
Zmieszaj mąkę, mleko, jajka i odrobinę soli na ciasto. Usmaż naleśniki. Zwiń je w rulony i pokrój w ukośne paski.
Posiekaną cebulę zrumień na rozgrzanej oliwie lub oleju, dodaj startą na średnich oczkach marchewkę i pokrojone na małe kawałki pomidory. Całość wymieszaj i duś 10-15 minut. Zalej bulionem lub wywarem, dodaj przecier pomidorowy i gotuj 20 minut. Zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę, ponownie zmiksuj i podgrzej. Na koniec dodaj pokrojone naleśniki. Możesz równie dobrze zastąpić je: makaronem, ryżem, pęczakiem, kaszą jaglaną czy ugotowanymi kurzymi żołądkami.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Pixabay
Przepis na zupę cytrynowo - kurczakową
Zupa cytrynowo-kurczakowa - składniki
- 500 g mięsa z kurczaka
- włoszczyzna
- 4 cytryny (BIO lub z zaufanego źródła - chodzi o to, by mieć pewność, że skórka nie zawiera szkodliwych substancji)
- 200 g ryżu
- 8 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Zupa cytrynowo-kurczakowa - przygotowanie
Z kurczaka oraz włoszczyzny ugotuj bulion. Mięso, po ugotowaniu, pokrój w kostkę lub na małe kawałki. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę, z 4 wyciśnij sok. Ryż i pokrojone mięso zalej bulionem, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wlej śmietanę zmieszaną z mąką i gotuj przez trzy minuty. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i posyp koperkiem.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa cytrynowo-kurczakowa Shutterstock
Przepis na zupę marchewkowo - pomarańczową
Zupa marchewkowo-pomarańczowa - składniki:
- 2 litry wywaru z mięsa lub warzyw
- 2 kg marchwi
- 6 małych cebul;
- 6 łyżek masła
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Zupa marchewkowo-pomarańczowa - przygotowanie:
Obierz marchew i zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki. Roztop masło w dużym garnku, dodaj marchew, pokrojoną cebulę i tymianek. Duś warzywa około 10 minut. Zalej wywarem i sokiem pomarańczowym, a następnie gotuj aż marchew zmięknie. Dodaj śmietankę wymieszaną z mąką. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw sól i pieprzem. Można posypać ziarnami dyni.
Zupę serwuj z pieczywem, ryżem lub kuskusem.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa marchewkowo-pomarańczowa Shutterstock
Przepis na zupę soczewicową z warzywami
Zupa soczewicową z warzywami - składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków,
- 4 pokrojone w kostkę marchewki,
- seler,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry wody
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka curry
- sól
Zupa soczewicowa z warzywami - przygotowanie:
W garnku zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wlej wrzątek, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, ziemniaki i soczewicę. Zagotuj całość. Gdy soczewica i warzywa będą miękkie, wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą, majerankiem, oregano, curry i słodką papryką. Zupę możesz serwować z pieczywem.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Shutterstock
Przepis na barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami
Barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami - składniki:
- 12 średniej wielkości buraków
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- sól
- kilka - kilkanaście ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
- ugotowana biała fasola (lub kidney)
- natka pietruszki
Barszcz czerwony z białą fasolą i ziemniakami - przygotowanie
Do dużego garnka włóż obraną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej około 3 litrami wody i doprowadź do wrzenia pod przykrywką. Gotuj na małym ogniu. Obierz buraki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu aż buraki staną się miękkie. Wyjmij marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Dopraw barszcz sokiem z cytryny, solą i majerankiem. Serwuj z fasolą i ziemniakami oraz posiekaną pietruszką.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Shutterstock
Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami - składniki
- 1200 g pieczarek
- 8 średnich ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną - przygotowanie
Pieczarki pokrój w kostkę. Smaż je na odrobinie oleju, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i zrumienią się. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj pieczarki i chwilę jeszcze gotuj. Odlej dwie szklanki (razem z ziemniakami i pieczarkami), zmiksuj i wlej z powrotem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp mieszanką orzechów, koperku i natki pietruszki. Zupę możesz serwować z dodatkiem kaszy gryczanej.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa pieczarkowa z ziemniakami Shutterstock
Przepis na krupnik z ryżu
Krupnik - składniki:
- 1 kg włoszczyzny
- 1 ćwiartka kurczaka (ok. 500 g) lub skrzydło indyka
- 400 g ryżu
- sól
- pieprz
- siekany koperek
- chili
Krupnik - przygotowanie:
Z mięsa i włoszczyzny ugotuj wywar, a następnie przecedź i dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną chili. Wypłukany ryż ugotuj, odcedź i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i selera ( z włoszczyzny). By sprawić, że zupa będzie bardziej sycąca, możesz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mięso, na którym został ugotowany wywar.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Krupnik z ryżu Shutterstock