Gdzie taniej kupić kaczkę, a gdzie brokuła? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na marchewkę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W ten weekend w supermarketach taniej kupimy kaczkę, golonkę, brokuła czy marchewkę. Zobaczycie, jakie dania i dodatki obiadowe można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce – kaczka
W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (5.03). Wśród nich znajdziemy m.in. kaczkę świeżą Kraina Mięs za 8,99 zł za kilogram.
Kaczka w sosie wiśniowym
Dania dla 4-6 osób
Przygotowanie i oczekiwanie 4 godziny 30 minut
Kaczka w sosie wiśniowym – składniki
12 listków szałwii
sprawiona kaczka
sól i pieprz
po 3 łyżki: miodu, octu balsamicznego i sosu sojowego
200 g mrożonych wiśni
szczypta cynamonu
Jak przygotować kaczkę w sosie wiśniowym
Zaczynamy od włożenia szałwii do rondla z 250 ml wody i zagotowania. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut. Po tym czasie wyrzucamy listki, a wywar studzimy.
Umytą i natartą solą i pieprzem kaczkę wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
W tym czasie przygotowujemy glazurę. W rondlu mieszamy wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu 8 minut, aby płyn odparował do objętości ok. 200 ml. Odlewamy 1/3 zawartości do miseczki, resztę pozostawiamy w rondlu.
Kaczkę układamy w brytfannie piersią do dołu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. Pieczemy pół godziny, odlewamy wytopiony tłuszcz. Odwracamy tuszkę i pieczemy jeszcze pół godziny. Znowu odlewamy tłuszcz, kaczkę smarujemy glazurą z rondelka, pieczemy 15 minut. Ponownie odwracamy kaczkę tak, aby znów była ułożona piersią do dołu, smarujemy glazurą, pieczemy kolejne 15 minut. Na koniec jeszcze dwa razy odwracamy kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W sumie mięso powinno się piec 2 godziny.
Gotową kaczkę przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut. Z sosu zbieramy wierzchnią warstwę tłuszczu i wyrzucamy. Do sosu dodajemy glazurę z miski, wiśnie, posypujemy cynamonem. Gotujemy 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Polewamy nim kaczkę.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu – brokuł
Serię tanich produktów do soboty (5.03) oferuje Lidl. W sklepie warto zwrócić uwagę brokuła za 3,49 zł za sztukę.
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni
Przepis dla 1-2 osób
Przygotowanie: 35 minut
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - składniki:
1/2 brokuła
1 garść zielonego groszku
sól
1 ugotowany ziemniak
ząbek czosnku
dymka ze szczypiorem
1 łyżka klarowanego masła
2 jajka
2 łyżki śmietany 18-proc.
pieprz
parę plasterków sera camembert lub brie
garść rukoli
sumak, cytryna (opcjonalnie)
Jak przygotować zapiekankę z ziemniakami i brokułem z patelni
Zaczynamy od podzielenie brokuła na różyczki i wrzucenia go wraz z groszkiem do osolonego wrzątku. Warzywa gotujemy 5 minut i przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy. Na patelni roztapiamy pół łyżki masła. Szklimy czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je na złoty kolor. Na sam koniec smażenia dodajemy dymkę, mieszamy. Warzywa zdejmujemy z patelni na talerz i odstawiamy.
W dużej misce roztrzepujemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz ziemniaki, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy tę samą patelnię, wrzucamy pozostałe masło. Wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną i zmniejszamy ogień. Smażymy ok. 8 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu poruszamy patelnią, aby surowa masa spływała na dno. Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty, układamy na nim ser, brokuły i groszek, przykrywamy patelnię. Podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut, aż ser się roztopi. Wyłączamy gaz i zostawiamy zapiekankę na kolejne 2 minuty. Zsuwamy ją na talerz, posypujemy rukolą, sumakiem i podajemy np. z cząstkami cytryny.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie – golonka
Do Kauflandu do środy (9.03) warto się wybrać po golonkę wieprzową za 7,61 zł za kilogram.
Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym
Przepis dla 2 osób
Czas przygotowania: 3 godziny
Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym – składniki
1 golonka o wadze ok. 1 kg
1 l piwa imbirowego
2 liście laurowe
6 goździków
2 łyżki dżemu pomarańczowo-imbirowego
1 płaska łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
25 g brązowego cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Jak przygotować golonkę w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym
Golonkę wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym, tak by była przykra płynem. Jeśli jest go za mało, dolewamy wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godzin. Danie powinno jedynie delikatnie mrugać na gazie. Gdy mięso jest gotowe i zaczyna odchodzić od kości, rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
Przygotowanie glazury: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Z golonek zdejmujemy skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Golonki smarujemy glazurą (1/3 zostawiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia), układamy w naczyniu żaroodopornym. Odmierzamy 1/4 l wywaru z gotowania golonek, wlewamy do brytfanny dookoła mięsa. Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą glazurą. Przyrumienione golonki wyjmujemy z piekarnika, a sos odcedzamy. Jeśli jest zbyt rzadki, przez chwilę redukujemy go na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan – marchewka
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (9.03). Wśród nich jest m.in. marchewka za 1,99 zł za kilogram.
Marchewka z groszkiem i chrzanem
Przepis dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Marchewka z groszkiem i chrzanem – składniki:
250 g marchwi
125 g mrożonego groszku (1/4 opakowania)
łyżka chrzanu ze słoiczka
garść kiełków rzodkiewki
1 łyżka masła
30 g śmietanki 30-proc. lub crème fraîche
sól, pieprz
Jak przygotować marchewkę z groszkiem i chrzanem
Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkę, solimy. Warzywo smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodajemy groszek oraz dolewamy 1,5 łyżki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy 4 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż do odparowania płynu. Dodajemy śmietankę i chrzan. Gotujemy jeszcze 2-4 minuty, doprawiamy do smaku i podajemy z kiełkami rzodkiewki.
Przepis: Dominika Wójciak