Restaurant Week to wydarzenie, które na stałe wpisało się w polski kulinarny kalendarz. Tegoroczna wiosenna edycja festiwalu odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i promować będzie wiedzę na temat relacji między tym, co jemy, a jak się czujemy, i zachęcać do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, które dobrze wpłyną na nasze samopoczucie. 

Wiosenna edycja Restaurant Week w 14 miastach

Tym razem w Restaurant Week potrwa aż trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia. A w akcji zdecydowało się wziąć udział prawie 400 restauracji z 14 polskich aglomeracji, w tym po raz pierwszy lokale z Radomia i Częstochowy. W ramach akcji będzie można odwiedzić m.in. warszawskie Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą udział także takie restauracje jak: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i Wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va Banque oraz lubelska Niebo i Las.

Jedną z restauracji biorących po raz pierwszy udział w Restaurant Weeku jest radomski PaTaThaiJedną z restauracji biorących po raz pierwszy udział w Restaurant Weeku jest radomski PaTaThai materiały prasowe

Festiwalowe menu za 59 zł

Aby wziąć udział w festiwalu, należy dokonać rezerwacji stolika w wybranej restauracji za pomocą strony Restaurant Week lub aplikacji. Koszt udziału w festiwalu od osoby wynosi 59 zł. W cenie znajdują się trzy dnia (przystawka, danie główne i deser), w większości lokali do wyboru w wersji mięsnej i wegetariańskiej, choć są i takie skupiające się tylko na kuchni roślinnej. Pełnoletni uczestnicy festiwalu zostaną także poczęstowani koktajlem Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Szefowie kuchni każdej z restauracji na festiwal opracowują specjalne menu, które ma pozwolić gościom poznać możliwość lokalu i zachęcić do częstych powrotów. Jakie dania zobaczymy na talerzach? Z pewnością różnorodne, bo jak zapowiadają organizatorzy, na festiwalowych talerzach mają się pojawić zarówno kiszonki, produkty sezonowe, nowalijki, jak i małże, kalmary, okra, krewetki i polska wołowina oraz dziczyzna. 

Jedną z restauracji biorących udział w wiosennej edycji Restaurant Week jest Szara Eminencja w Piasecznie pod Warszawą.Jedną z restauracji biorących udział w wiosennej edycji Restaurant Week jest Szara Eminencja w Piasecznie pod Warszawą. materiały prasowe