Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą - składniki:
Naleśniki:
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. wody gazowanej
Farsz:
- szpinak mrożony
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie sera gorgonzola – 200 g
- 1 cukinia
- puszka pomidorów z puszki – drobno krojonych
- 100 g sera cheddar
Jak zrobić naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą?
W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki na naleśniki i miksujemy dokładnie na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dokładnie rozprowadzamy, aby naleśniki nie przywierały. Smażymy ok. 3 min z każdej strony.
Farsz:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę 3 min, a potem na minutę dorzucamy czosnek. Następnie na patelnię wkładamy szpinak i rozmrażamy. Cukinię kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku. Smażymy wszystko ok. 10 min , a następnie łączymy z gorgonzolą, mieszamy i smażymy kolejne 3 min.
Farsz zawijamy w naleśniki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar.
Zapiekamy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.