Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą - składniki: 

Naleśniki: 

  • szklanka mleka 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • pół szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szkl. wody gazowanej 

Farsz: 

  • szpinak mrożony 
  • cebula biała 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • opakowanie sera gorgonzola – 200 g 
  • 1 cukinia 
  • puszka pomidorów z puszki – drobno krojonych 
  • 100 g sera cheddar 

Jak zrobić naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą?

Przepis na naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzoląPrzepis na naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą Fot. Anna Stefańska

W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki na naleśniki i miksujemy dokładnie na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dokładnie rozprowadzamy, aby naleśniki nie przywierały. Smażymy ok. 3 min z każdej strony. 

Farsz:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę 3 min, a potem na minutę dorzucamy czosnek. Następnie na patelnię wkładamy szpinak i rozmrażamy. Cukinię kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku. Smażymy wszystko ok. 10 min , a następnie łączymy z gorgonzolą, mieszamy i smażymy kolejne 3 min. 

Farsz zawijamy w naleśniki i układamy w naczyniu do zapiekania. 

Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar. 

Zapiekamy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.