Racuszki dyniowe - składniki: 

  • ½ dyni piżmowej 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • łyżka oliwy z oliwek (do polania pieczonej dyni) 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • łyżka roztopionego masła 
  • szczypta soli 

do przybrania

  • cukier puder
  • owoce
  • domowe konfitury 

Jak zrobić racuszki dyniowe?

Przepis na racuszki dyniowePrzepis na racuszki dyniowe Anna Stefańska

Dynię obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w dużą kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dynię układamy w naczyniu do zapiekania, skraplamy lekko oliwą i pieczemy ok. 45 minut do miękkości. Po wystudzeniu przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładkie purée. 

Do wystudzonego purée dodajemy: 2 jajka, roztopione masło, jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 

Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Delikatnie wlewamy ciasto dyniowe tworząc niewielkie okrągłe racuszki. 

Smażymy ok. 3 minut z każdej strony. 

Podajemy z cukrem pudrem, owocami lun konfiturami.