Racuszki dyniowe - składniki:
- ½ dyni piżmowej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka oliwy z oliwek (do polania pieczonej dyni)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
do przybrania
- cukier puder
- owoce
- domowe konfitury
Jak zrobić racuszki dyniowe?
Dynię obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w dużą kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dynię układamy w naczyniu do zapiekania, skraplamy lekko oliwą i pieczemy ok. 45 minut do miękkości. Po wystudzeniu przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładkie purée.
Do wystudzonego purée dodajemy: 2 jajka, roztopione masło, jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Delikatnie wlewamy ciasto dyniowe tworząc niewielkie okrągłe racuszki.
Smażymy ok. 3 minut z każdej strony.
Podajemy z cukrem pudrem, owocami lun konfiturami.