Naleśniki dutch baby - składniki: 

  • 3 jajka 
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego 
  • 200 g mąki pszennej 
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • cukier puder 
  • ulubione owoce: maliny, truskawki, śliwki, porzeczki

Jak zrobić naleśniki dutch baby?

Przepis na naleśniki dutch babyPrzepis na naleśniki dutch baby Fot. Anna Stefańska

Jajka, jogurt, mąkę, sól i sodę miksujemy razem w wysokim naczyniu. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. 

Patelnię (taką, którą można włożyć do piekarnika – np. żeliwną lub typu skillet) rozgrzewamy na średnim ogniu a gdy już się nagrzeje, roztapiamy 2 łyżki masła i wlewamy ciasto naleśnikowe. Następnie wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika.  

Pieczemy ok. 20 minut bez przykrycia. 

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy ulubionymi owocami.