Naleśniki dutch baby - składniki:
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła klarowanego
- cukier puder
- ulubione owoce: maliny, truskawki, śliwki, porzeczki
Jak zrobić naleśniki dutch baby?
Przepis na naleśniki dutch baby Fot. Anna Stefańska
Jajka, jogurt, mąkę, sól i sodę miksujemy razem w wysokim naczyniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Patelnię (taką, którą można włożyć do piekarnika – np. żeliwną lub typu skillet) rozgrzewamy na średnim ogniu a gdy już się nagrzeje, roztapiamy 2 łyżki masła i wlewamy ciasto naleśnikowe. Następnie wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut bez przykrycia.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy ulubionymi owocami.