Gryczane naleśniki po bretońsku, czyli Galettes bretonnes - składniki: 

Naleśniki: 

  • 200 g mąki gryczanej (lub 100 g mąki gryczanej i 100 g mąki pszennej) 
  • 500 ml mleka lub wody 
  • 1 jajko 
  • ½ łyżeczki soli 
  • pół łyżki oleju 

Dodatki: 

  • szynka dobrej jakości
  • jajka
  • 1 szklanka startego sera gruyere lub sera cheddar 
  • 4 jajka (na 4 porcje) 
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz 
  • szczypiorek 
  • świeże zioła/ listki rukoli, szpinaku 
  • w sezonie można dodać szparagi 

Jak zrobić gryczane naleśniki po bretońsku, czyli Galettes bretonnes?

Przepis na naleśniki na słono czyli Galettes bretonnesPrzepis na naleśniki na słono czyli Galettes bretonnes Anna Stefańska

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dolewamy mleko/wodę, jajka, sól i olej. Miksujemy na gładką masę.  

Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto. Smażymy ok. 5 min, a po tym czasie odwracamy na drugą stronę.  

Na naleśnik wbijamy jajko, tak aby żółtko pozostało pośrodku. Gdy białko nieco się zetnie, układamy plasterki szynki i starty ser. Zawijamy brzegi naleśnika i smażymy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty.

Naleśniki podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami.