Gryczane naleśniki po bretońsku, czyli Galettes bretonnes - składniki:
Naleśniki:
- 200 g mąki gryczanej (lub 100 g mąki gryczanej i 100 g mąki pszennej)
- 500 ml mleka lub wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- pół łyżki oleju
Dodatki:
- szynka dobrej jakości
- jajka
- 1 szklanka startego sera gruyere lub sera cheddar
- 4 jajka (na 4 porcje)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- szczypiorek
- świeże zioła/ listki rukoli, szpinaku
- w sezonie można dodać szparagi
Jak zrobić gryczane naleśniki po bretońsku, czyli Galettes bretonnes?
Przepis na naleśniki na słono czyli Galettes bretonnes Anna Stefańska
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dolewamy mleko/wodę, jajka, sól i olej. Miksujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto. Smażymy ok. 5 min, a po tym czasie odwracamy na drugą stronę.
Na naleśnik wbijamy jajko, tak aby żółtko pozostało pośrodku. Gdy białko nieco się zetnie, układamy plasterki szynki i starty ser. Zawijamy brzegi naleśnika i smażymy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty.
Naleśniki podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami.