Gdzie taniej kupimy boczek, a gdzie boczniaki? Który sklep kusi cenami wątróbki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze oraz najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz boczek wędzony, cykorię, boczniaki i wątróbkę drobiową. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania obiadowe i dodatki można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - boczek wędzony

W Biedronce można do środy (23.02.2022) kupić boczek wędzony Kraina Wędlin za 1,39 zł za 100 gramów z kartą Moja Biedronka. 

Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami

Przepis dla 4 osób

Przygotowanie: 90 minut

Moczenie gruszek: 12 godzin

Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami - składniki

125 g suszonych gruszek ze skórką (lub jabłek)

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

250 g boczku

sól

ok. 500 g ziemniaków

75 g suszonych śliwek

pieprz

Do podania:

75 ml gęstej śmietany

Jak przygotować kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami 

Dzień wcześniej zaczynamy od zalania suszonych gruszek zimną wodą i zostawiamy je na noc.

Następnego dnia masło roztapiamy w dużym garnku. Dodajemy cukier, mieszamy, aby się lekko skarmelizował. Dodajemy gruszki wraz z wodą, a po chwili boczek i pół łyżeczki soli. Garnek przykrywamy. Gotujemy mięso na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Sprawdzamy, czy woda nie wyparowała i w razie potrzeby dolewamy niewielką jej ilość. 

Obrane ziemniaki kroimy w łódeczki. Dodajemy do garnka razem ze śliwkami i w razie potrzeby dolewamy 50 ml wody. Gotujemy 20-25 minut.

Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, boczek wyjmujemy, kroimy w dużą kostkę i z powrotem wkładamy do garnka. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Danie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w 180 st. Kwaśną śmietanę podajemy w osobnej miseczce co samodzielnego dodania. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - cykoria

Lidl nową serię tanich produktów oferuje do środy (23.02.2022). Sklep kusi m.in. cykorią za 4,49 zł za opakowanie. 

Marynowana cykoria

Przepis dla 4 osób

Czas przygotowania: 10 minut i 3-4 godziny oczekiwania

Cykoria marynowanaCykoria marynowana Fot. Łukasz Zandecki

Marynowana cykoria - składniki

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżki białego octu winnego

1/2 gałązki świeżego lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

po 1/4 łyżeczki mielonego kminku i nasion anyżu

1/2 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 cykorie

Jak przygotować marynowaną cykorię

Wszystkie składniki oprócz cykorii zalewamy 1,5 szklanki wody. Podgrzewamy je powoli aż do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy obrane cykorie i odstawiamy na 3-4 godziny do wystygnięcia. Osączamy. Podajemy np. do steków z polędwicy.

Przepis: Dorota Próchniewicz

Promocje w Aldim - boczniaki

W Aldim do soboty (26.02.2022) taniej kupimy m.in. boczniaki za 3,75 zł za opakowanie. 

Smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym

Przepis dla 2 osób

Przygotowanie: 25 minut

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowymSmażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym Dominika Wójciak

Smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym - składniki:

250 g boczniaków

50 g (1/3 szklanki) mąki z ciecierzycy

1/8 łyżeczki wędzonej papryki

1/8 łyżeczki mielonego chili (lub posiekanego świeżego strączka)

2 łyżki płatków drożdżowych

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka startego chrzanu

tarta bułka zmieszana z kaszką kukurydzianą w proporcji 4:1

olej lub masło klarowane do smażenia

sól

Jak przygotować smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym 

Boczniaki czyścimy pędzlem lub papierowym ręcznikiem. Mąkę mieszamy z wędzoną papryką i mielonym chili, płatkami drożdżowymi i ok. 80 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe odkładamy na 15 minut, by zgęstniało. Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawiamy solą. Boczniaki maczamy w cieście, a potem obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z kaszką kukurydzianą. Smażymy na oleju lub klarowanym maśle aż do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu. Serwujemy na ciepło z sosem albo z coleslawem z brukselki.

Przepis: Dominika Wójciak

Promocje w Carrefourze - wątróbka drobiowa

W Carrefourze do poniedziałku (28.02.2022) za wątróbkę z kurczaka zapłacimy 4,99 zł za kilogram. 

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem

Przepis dla 2 osób

Moczenie wątróbki: 8 godzin (opcjonalnie)

Przygotowanie: 60 minut

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiemWątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Tomasz Poneta

Wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem - składniki:

150 g wątróbki drobiowej

1 burak

2 czerwone cebule

1/2 białej cebuli

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

sól, pieprz

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżki czerwonego octu winnego

1/2 łyżki cukru trzcinowego

75 g wędzonego boczku w plasterkach

1 jabłko

majeranek

sok z 1/4 cytryny

gałązki świeżego tymianku

Jak przygotować wątróbki drobiowe z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem i burakiem

Oczyszczoną wątróbkę dzielimy na kawałki podobnej wielkości, płuczemy, wkładamy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc (lub na minimum 2 godziny) w chłodne miejsce. Dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku, bardziej soczysta i kremowa.

Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w 180 st.

W tym czasie cebule obieramy, kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy na nie cebulę. Dusimy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, aż się zeszkli, często mieszając. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i smażymy jeszcze 10-15 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dolewamy do niej ocet balsamiczny, winny. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.

Wątróbkę odsączamy z mleka. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, każdy kawałek zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką.

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 2-cm plastry (ok. 2 cm grubości). Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy szczyptą soli i majerankiem. Buraki wyjmujemy z piekarnika i trzymamy w cieple. Wątróbki i jabłka układamy na blasze posmarowanej olejem i pieczemy 15-20 minut w 180 st.

Plasterki jabłka układamy na plasterkach buraka, a na nich karmelizowaną cebulę i kawałeczek wątróbki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

Przepis: Anna Gaik