Gdzie taniej kupić jabłka, a gdzie cukinię? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na makaron? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W promocyjnych cenach kupimy teraz jabłka, cukinię, makaron i ryż. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - jabłka
W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (12.02). Wśród nich znajdziemy m.in. jabłka za 1,39 zł za kilogram
Jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo
przepis dla 3-4 osób
czas przygotowania: 50 minut
Jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo - składniki
75 g cukru
150 ml calvadosu
3 jabłek
15 suszonych śliwek (bez pestek)
60 g masła
kopiata łyżeczka brązowego cukru
3-4 plastry ciasta filo
Jak przygotować jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo
Zaczynamy od zrobienia syropu. Rozpuszczamy połowę cukru w 75 ml wody i połowie calvadosu, zagotowujemy. Powstałą miksturą zalewamy śliwki i odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Dusimy w rondelku z resztą cukru, alkoholu i 1/2 łyżki masła przez 8 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Resztę masła topimy z brązowym cukrem i smarujemy nim płaty ciasta filo. Żaroodporne kokilki napełniamy jabłkami i śliwkami do 2/3 wysokości, polewamy lekko syropem. Ciasto filo lekko zgniatamy w dłoniach i układamy na owocach. Tak przygotowane kokilki pieczemy przez 8 minut w 170°C, aż ciasto się zrumieni.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - cukinia
Serię tanich produktów do soboty (19.02) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy cukinia za 6,99 zł za kilogram.
Placki z cukinią
przepis na 10 placków/ dla 2 osób
czas przygotowania: 15 minut
Placki z cukinią - składniki
125 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 filiżanka wrzątku
50 g uduszonej i zgniecionej cukinii
200 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
1 jajo
Jak przygotować placki z cukinii
Zaczynamy od wymieszania mąki kukurydzianej z wrzątkiem i odstawiamy masę na 5 minut. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Po tym czasie resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i smażymy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.
Przepis: Anna Włodek
Promocje w Kauflandzie - makaron
W promocyjnej cenie kupimy też makaron Lubella za 4,99 zł za opakowanie o wadze 1 kg .
Ziołowe spaghetti
przepis dla 1 osoby
czas przygotowania: 15 minut
Ziołowe spaghetti - składniki
50 dag spaghetti
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
sól
10 dag startego parmezanu
Jak przygotować ziołowe spaghetti
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Po lekkim ostudzeniu dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. olej z przyprawami mieszamy z ugotowanym makaronem. Mieszamy. Podajemy z parmezanem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan - ryż
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (16.02). Wśród nich są m.in. ryż biały kupiec za 2,69 zł.
Pieczarki faszerowane na ryżu
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 45 minut
Pieczarki faszerowane na ryżu - składniki
100 g brązowego ryżu
250 ml bulionu drobiowego
150 g dużych pieczarek (najlepiej portobello)
2 łyżki masła
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g kiełbasy (np. białej)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz
Jak przygotować pieczarki faszerowane na ryżu
Ryż układamy w formie żaroodpornej, zalewamy wrzącym bulionem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200 st. Z pieczarek wybieramy 3-4 największe, wycinamy im trzonki, zdejmujemy skórkę, odkładamy. Resztę pieczarek czyścimy, siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę i czosnek. Potem dodajemy rozdrobnione pieczarki, smażymy około 10 minut.
Kiełbasę wyjmujemy z osłonki, rozdrabniamy i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Łączymy z tymiankiem, solą i pieprzem. Farszem napełniamy grzyby pozostawione w całości.
Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, układamy pieczarki z farszem. Na małym ogniu podsmażamy pod przykryciem. W razie potrzeby skrapiamy odrobiną wody. Gotowy ryż wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy je natką pietruszki. Podajemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia