Gdzie taniej kupić jabłka, a gdzie cukinię? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na makaron? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz jabłka, cukinię, makaron i ryż. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować.

Promocje w Biedronce - jabłka

W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (12.02). Wśród nich znajdziemy m.in. jabłka za 1,39 zł za kilogram

Jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo

przepis dla 3-4 osób

czas przygotowania: 50 minut

Jabłka i suszone śliwkiJabłka i suszone śliwki Fot. M&K Duklas/ Duklas

Jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo - składniki

75 g cukru

150 ml calvadosu

3 jabłek

15 suszonych śliwek (bez pestek)

60 g masła

kopiata łyżeczka brązowego cukru

3-4 plastry ciasta filo

Jak przygotować jabłka i suszone śliwki pieczone pod ciastem filo 

Zaczynamy od zrobienia syropu. Rozpuszczamy połowę cukru w 75 ml wody i połowie calvadosu, zagotowujemy. Powstałą miksturą zalewamy śliwki i odstawiamy na przynajmniej 30 minut. 

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Dusimy w rondelku z resztą cukru, alkoholu i 1/2 łyżki masła przez 8 minut. Co jakiś czas mieszamy. 

Resztę masła topimy z brązowym cukrem i smarujemy nim płaty ciasta filo. Żaroodporne kokilki napełniamy jabłkami i śliwkami do 2/3 wysokości, polewamy lekko syropem. Ciasto filo lekko zgniatamy w dłoniach i układamy na owocach. Tak przygotowane kokilki pieczemy przez 8 minut w 170°C, aż ciasto się zrumieni.

Przepis: Magazyn Kuchnia 

Promocje w Lidlu - cukinia

Serię tanich produktów do soboty (19.02) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy cukinia za 6,99 zł za kilogram.

Placki z cukinią

przepis na 10 placków/ dla 2 osób

czas przygotowania: 15 minut

Placki z cukinią - składniki

125 g mąki pszennej

75 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 filiżanka wrzątku

50 g uduszonej i zgniecionej cukinii

200 ml mleka

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 łyżeczka przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)

1 jajo

Jak przygotować placki z cukinii

Zaczynamy od wymieszania mąki kukurydzianej z wrzątkiem i odstawiamy masę na 5 minut. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Po tym czasie resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i smażymy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.

Przepis: Anna Włodek

Promocje w Kauflandzie - makaron

W promocyjnej cenie kupimy też makaron Lubella za 4,99 zł za opakowanie o wadze 1 kg .

Ziołowe spaghetti

przepis dla 1 osoby

czas przygotowania: 15 minut 

Ziołowe spaghettiZiołowe spaghetti Fot. BBS

Ziołowe spaghetti - składniki

50 dag spaghetti

1/3 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu

1/3 szklanki oleju słonecznikowego

4 łyżki świeżego posiekanego majeranku

4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku

sól

10 dag startego parmezanu

Jak przygotować ziołowe spaghetti

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Po lekkim ostudzeniu dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. olej z przyprawami mieszamy z ugotowanym makaronem. Mieszamy. Podajemy z parmezanem. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Auchan - ryż

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (16.02). Wśród nich są m.in. ryż biały kupiec za 2,69 zł. 

Pieczarki faszerowane na ryżu

Przepis dla 1 osoby

Przygotowanie: 45 minut

Pieczarki faszerowane na ryżuPieczarki faszerowane na ryżu shutterstock

Pieczarki faszerowane na ryżu - składniki

100 g brązowego ryżu

250 ml bulionu drobiowego

150 g dużych pieczarek (najlepiej portobello)

2 łyżki masła

1/2 małej cebuli

1 ząbek czosnku

100 g kiełbasy (np. białej)

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz

Jak przygotować pieczarki faszerowane na ryżu 

Ryż układamy w formie żaroodpornej, zalewamy wrzącym bulionem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200 st. Z pieczarek wybieramy 3-4 największe, wycinamy im trzonki, zdejmujemy skórkę, odkładamy. Resztę pieczarek czyścimy, siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę i czosnek. Potem dodajemy rozdrobnione pieczarki, smażymy około 10 minut.

Kiełbasę wyjmujemy z osłonki, rozdrabniamy i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Łączymy z tymiankiem, solą i pieprzem. Farszem napełniamy grzyby pozostawione w całości.

Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, układamy pieczarki z farszem. Na małym ogniu podsmażamy pod przykryciem. W razie potrzeby skrapiamy odrobiną wody. Gotowy ryż wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy je natką pietruszki. Podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia