Gdzie taniej kupimy ananasa, a gdzie mandarynki? Które sklepy kuszą produktami? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz czerwoną paprykę, ananasa, mandarynki i winogrona. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania i desery można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce – papryka czerwona

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji. Z wielu rabatów można też skorzystać do środy (16.02.2022), np. za czerwoną paprykę zapłacimy 7,99 zł za kilogram. 

Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami

Przepis dla 2 osób

Przygotowanie: 60 minut

Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami – składniki:

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

olej

100 g mielonego mięsa wieprzowego

pół słoika suszonych pomidorów w ziołowej zalewie olejowej

50 g ugotowanej kaszy pęczak

2 papryki

100 g żółtego startego sera

Jak przygotować paprykę faszerowana mąielonym mięsem i suszonymi pomidorami 

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie podsmażamy mięso. Odsączone z zalewy i posiekane pomidory dodajemy do mięsa, mieszamy. Dorzucamy ugotowaną kaszę i mieszamy. Odstawiamy farsz do przestygnięcia.

Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsypujemy nieco żółtego sera, a następnie farsz. Na koniec znowu posypujemy serem. 

Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem z pomidorów i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekamy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu – ananas

Lidl nową serię tanich produktów oferuje do środy (16.02.2022). Do najciekawszych należy ananas za 3,79 zł za kilogram.

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem

Przepis dla 1 osoby

czas przygotowania: 20 minut

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasemSałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem Fot. Marcin Klaban

Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem – składniki

75 g polędwiczki wieprzowej

1 łyżeczka oleju

sól

pieprz

1/4 ogórka

1/4 zielonej papryczki chilli

1/4 czerwonej papryki

1/2 marchewki

1/4 ananasa

garść kiełków fasoli mung

1 łyżeczka sezamu

garść kolendry

kawałek długości 0,5 cm świeżego imbiru

sok z 1/2 limonki

1 łyżka oleju ryżowego

ziarna sezamu

Jak przygotować sałatkę azjatycką z wieprzowiną i ananasem

Pokrojoną w cienkie plastry polędwiczkę smażymy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Ogórek ze skórką, chilli, paprykę oraz obrane marchewki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Ananasa obieramy kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kiełki, sezam, posiekaną kolendrę i starty imbir. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z limonek i olejem. Usmażone kawałki mięsa dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Oprószamy sezamem. Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim – winogrona

W Aldim do soboty (19.02.2022) taniej kupimy m.in. winogrona ciemne za 8,99 zł za kilogram

Winogronowe pączuszki z ciasta piwno-imbirowego 

Przepis dla 3 osób

Przygotowanie: 45 minut

Winogronowe pączuszkiWinogronowe pączuszki Stylizacja: Dorota Biały, zdjęcia: Bogdan Biały

Winogronowe pączuszki z ciasta piwno-imbirowego – składniki

125 g mąki

1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru

1/4 łyżeczki soli

1 jajko

olej z pestek winogron

200 ml piwa

0,5 kg winogron (o dużych gronach)

Jak przygotować winogronowe pączuszki z ciasta piwno-imbirowego

Zaczynamy od wymieszania mąki z imbirem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę oleju z pestek winogron i powoli wlewamy piwo, wyrabiając gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Winogrona myjemy (szpilką możemy wyciągnąć pestki, nie kroimy owoców!). Każde winogrono obtaczamy w cieście i wrzucamy na mocno rozgrzany w rondlu olej z pestek winogron. Smażymy 2-3 minuty, często obracając, na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym.

Podajemy np. z marynowanymi w wodzie różanej winogronami. Aby je przygotować ok. 150 g dużych gron kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Polewamy 2 łyżeczkami wody różanej, 2 łyżkami miodu i posypujemy szczyptą cynamonu, mieszamy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Przepis: Honorata Piwowarska

Promocje w Carrefourze – mandarynki

Carrefour do poniedziałku (21.02.2022) kusi codziennie nowymi promocjami na wybrane produkty. W środę mandarynki kupimy za 3,99 zł za kilogram. 

Kawowe mandarynki w korzennym syropie

Na 2 słoiki po 500 ml

Przygotowanie: 70 minut

Oczekiwanie 4 tygodnie

Kawowe mandarynki w korzennym syropieKawowe mandarynki w korzennym syropie Anna Dobrowolańska

Kawowe mandarynki w korzennym syropie – składniki

300 gramów mandarynek (najlepiej bezpestkowych)

300 ml octu jabłkowego

250 gramów cukru

sok z cytryny

1 łyżeczka goździków

1/2 laski cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

4-5 łyżeczek ziaren kawy

Jak przygotować kawowe mandarynki w korzennym syropie

Mandarynki dokładnie szorujemy. W każdej mandarynce wycinamy wąski pasek skórki (dookoła). Owoce wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 25 minut, aż skórki będą miękkie.

Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy. Powstałą zalewę mieszamy z octem jabłkowym, cukrem i sokiem z cytryny.

Skórki mieszamy z goździkami, pokruszonymi laskami cynamonu i kardamonem, owijamy gazą. Dodajemy do płynów. Gotujemy 10 minut.

Usuwamy szumowiny, wkładamy mandarynki, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy 20 minut. Wyjmujemy mandarynki łyżką cedzakową, studzimy. Wtykamy w nie ziarenka kawy. Mandarynki układamy w słoikach, najlepszy będzie wąski i wysoki. Pozostałą zalewę gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Zalewamy mandarynki tak, by były w całości pokryte. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce.

Przepis: Magazyn Kuchnia