Sekretem udanego serowego fondue jest oczywiście dobrej jakości ser i jego cierpliwe roztapianie. O zdradzenie swojego przepisu na tę potrawę poprosiliśmy załogę warszawskiej restauracji Bistro Bursztynowa specjalizującej się w serwowaniu dań z polskich długodojrzewających serów Bursztyn, Rubin oraz Szafir.

Serowe fondue

przepis dla dwóch osób

czas przygotowania: 15 minut

Serowe fondueSerowe fondue mat.pras.

Serowe fondue - składniki

200 g sera dojrzewającego 3 miesiące, np. Rubin

100 g sera dojrzewającego 4 miesiące, np. Szafir 

100 g sera dojrzewającego 6 miesięcy, np. Bursztyn  

200 ml białego wytrawnego wina 

2 ząbki czosnku  

10 g świeżego tymianku  

Kieliszek tradycyjnej wiśniówki

20 g mąki ziemniaczanej

Pieprz, sól, gałka muszkatołowa - do smaku

Jak przygotować serowe fondue

Czosnek rozgniatamy i gotujemy razem z winem, wiśniówką i tymiankiem na wolnym ogniu, aż do zredukowania objętość do połowy. Wyjmujemy czosnek i tymianek. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody. Dodajemy do wywaru i mieszamy do uzyskania gładkiej, kleistej konsystencji. Partiami dodajemy starte sery, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.