Sekretem udanego serowego fondue jest oczywiście dobrej jakości ser i jego cierpliwe roztapianie. O zdradzenie swojego przepisu na tę potrawę poprosiliśmy załogę warszawskiej restauracji Bistro Bursztynowa specjalizującej się w serwowaniu dań z polskich długodojrzewających serów Bursztyn, Rubin oraz Szafir.
Serowe fondue
przepis dla dwóch osób
czas przygotowania: 15 minut
Serowe fondue mat.pras.
Serowe fondue - składniki
200 g sera dojrzewającego 3 miesiące, np. Rubin
100 g sera dojrzewającego 4 miesiące, np. Szafir
100 g sera dojrzewającego 6 miesięcy, np. Bursztyn
200 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
10 g świeżego tymianku
Kieliszek tradycyjnej wiśniówki
20 g mąki ziemniaczanej
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa - do smaku
Jak przygotować serowe fondue
Czosnek rozgniatamy i gotujemy razem z winem, wiśniówką i tymiankiem na wolnym ogniu, aż do zredukowania objętość do połowy. Wyjmujemy czosnek i tymianek. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody. Dodajemy do wywaru i mieszamy do uzyskania gładkiej, kleistej konsystencji. Partiami dodajemy starte sery, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.