O pomoc w przygotowaniu przepisów na romantyczną i pełną smaków walentynkową kolację poprosiliśmy Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola znajdującej się warszawskim hotelu Crowne Plaza. Walentynkową kolację proponujemy rozpocząć od tuńczyka z ponzu. Potem przejść do ośmiornicy z woka, a zakończyć delikatnym ptysiem z kremem waniliowym.
Tuńczyk tataki z ponzu i chipsem krewetkowym
przepis dla 2 osób
przygotowanie: czas oczekiwania 24 godziny i czas przygotowania 10 minut
Tuńczyk Tataki z ponzu i chipsem krewetkowym Shutterstock
Tuńczyk tataki z ponzu i chipsem krewetkowym - składniki:
250 g tuńczyka sushi grade
100 g świeżej kolendry
2 chipsy krewetkowe smażone we fryturze
5 g białego prażonego sezamu
100 ml sosu ponzu (50 ml octu ryżowego, 30 ml sosu sojowego jasnego, 20 ml soku z limonki, szczypta cukru)
100 ml sosu yakiniku
miseczka guacamole (awokado, kolendra, chili, sok z limonki, czosnek, sól, pieprz)
Jak przygotować tuńczyka tataki z ponzu i chipsem krewetkowym:
Marynowanie tuńczyka: Tuńczyka obsmażamy z każdej strony na suchej, dobrze rozgrzanej patelni bardzo krótko, aby w środku był surowy, po czym przekładamy go do naczynia i zalewamy sosem ponzu. Tak marynujemy go przez 24 godziny. Po tym czasie nadaje się do serwowania. Kroimy go w plastry.
Przygotowanie dania: Na talerz kładziemy 5 plastrów tuńczyka, guacamole, 2 chipsy krewetkowe. Całość posypujemy sezamem i listkami kolendry. Podajemy z 2 sosami oddzielnie: yakiniku i ponzu.
Gotowana ośmiornica z warzywami z woka
przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 10 minut
Gotowana ośmiornica z warzywami z woka Shutterstock
Gotowana ośmiornica z warzywami z woka - składniki
500 g macek ośmiornicy (ośmiornice parujemy do miękkości w piecu 100°C przez 2,5 godziny)
1 pak choy
1 papryczka chili pokrojona w paski
100 g kolendry
200 g daikona (rzodkiew japońska) pokrojonego w paski
200 g ogórka pokrojonego w paski
200 g szalotki
250 ml sosu kabayaki
Jak przygotować gotowaną ośmiornicę z warzywami z woka:
Pak choya przesmażamy na patelni z sosem kabayaki. Pod koniec smażenia dodajemy ogórka, daikon i szalotkę. Ośmiornicę grillujemy na patelni ryflowanej przez około 3 minuty z każdej strony. Całość nakładamy na talerz, a na wierzch kładziemy chili i kolendrę do dekoracji.
Ptyś z waniliowym kremem
Przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 60 minut
Ptyś z waniliowym kremem Piotr Gesicki
Ptyś z waniliowym kremem - składniki
Ciasto parzone:
125 ml wody
60 g masła
85 g mąki
szczypta soli
2 jajka
Krem waniliowy:
500 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
70 g cukru pudru
laska wanilii
12 g namoczonej żelatyny
Jak przygotować ptysia z waniliowym kremem
Przygotowanie ciasta: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy wszystko, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, należy ją chwilę podgrzewać, aby mąka się dobrze zaparzyła. Gotową masę przekładamy do miski, przykrywamy folią, aby nie obsychała. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka. Ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego. Szprycujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia jednakowe porcje. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Upieczone ptysie kroimy na pół, wypełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie kremu waniliowego: Śmietankę, mascarpone, cukier puder wkładamy do miski i ubijamy. Do ubitej masy dodajemy ziarenka wanilii i znów krótko miksujemy.
Gdy mamy już gotową masę, dodajemy do niej wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym kremem wypełniamy nasze wcześniej upieczone ptysie.