O pomoc w przygotowaniu przepisów na romantyczną i pełną smaków walentynkową kolację poprosiliśmy Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola znajdującej się warszawskim hotelu Crowne Plaza. Walentynkową kolację proponujemy rozpocząć od tuńczyka z ponzu. Potem przejść do ośmiornicy z woka, a zakończyć delikatnym ptysiem z kremem waniliowym.  

Tuńczyk tataki z ponzu i chipsem krewetkowym

przepis dla 2 osób

przygotowanie: czas oczekiwania 24 godziny i czas przygotowania 10 minut

Tuńczyk Tataki z ponzu i chipsem krewetkowymTuńczyk Tataki z ponzu i chipsem krewetkowym Shutterstock

Tuńczyk tataki z ponzu i chipsem krewetkowym - składniki:

250 g tuńczyka sushi grade

100 g świeżej kolendry

2 chipsy krewetkowe smażone we fryturze

5 g białego prażonego sezamu

100 ml sosu ponzu (50 ml octu ryżowego, 30 ml sosu sojowego jasnego, 20 ml soku z limonki, szczypta cukru)

100 ml sosu  yakiniku

miseczka guacamole (awokado, kolendra, chili, sok z limonki, czosnek, sól, pieprz)

Jak przygotować tuńczyka tataki z ponzu i chipsem krewetkowym:

Marynowanie tuńczyka: Tuńczyka obsmażamy z każdej strony na suchej, dobrze rozgrzanej patelni bardzo krótko, aby w środku był surowy, po czym przekładamy go do naczynia i zalewamy sosem ponzu. Tak marynujemy go przez 24 godziny. Po tym czasie nadaje się do serwowania. Kroimy go w plastry.

Przygotowanie dania: Na talerz kładziemy 5 plastrów tuńczyka, guacamole, 2 chipsy krewetkowe. Całość posypujemy sezamem i listkami kolendry. Podajemy z 2 sosami oddzielnie: yakiniku i ponzu.

Gotowana ośmiornica z warzywami z woka

przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 10 minut

Gotowana ośmiornica z warzywami z wokaGotowana ośmiornica z warzywami z woka Shutterstock

Gotowana ośmiornica z warzywami z woka - składniki

500 g macek ośmiornicy (ośmiornice parujemy do miękkości w piecu 100°C przez 2,5 godziny)

1 pak choy

1 papryczka chili pokrojona w paski

100 g kolendry

200 g daikona (rzodkiew japońska) pokrojonego w paski

200 g ogórka pokrojonego w paski

200 g szalotki

250 ml sosu kabayaki

Jak przygotować gotowaną ośmiornicę z warzywami z woka:

Pak choya przesmażamy na patelni z sosem kabayaki. Pod koniec smażenia dodajemy ogórka, daikon i szalotkę. Ośmiornicę grillujemy na patelni ryflowanej przez około 3 minuty z każdej strony. Całość nakładamy na talerz, a na wierzch kładziemy chili i kolendrę do dekoracji.

Ptyś z waniliowym kremem

Przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 60 minut

Ptyś z waniliowym krememPtyś z waniliowym kremem Piotr Gesicki

Ptyś z waniliowym kremem - składniki

Ciasto parzone:

125 ml wody

60 g masła

85 g mąki

szczypta soli

2 jajka

 Krem waniliowy:

500 ml śmietanki 30%

500 g mascarpone

70 g cukru pudru

laska wanilii

12 g namoczonej żelatyny

Jak przygotować ptysia z waniliowym kremem

Przygotowanie ciasta: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy wszystko, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, należy ją chwilę podgrzewać, aby mąka się dobrze zaparzyła. Gotową masę przekładamy do miski, przykrywamy folią, aby nie obsychała. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno  jajka. Ciasto należy przełożyć do rękawa cukierniczego. Szprycujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia jednakowe porcje. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Upieczone ptysie kroimy na pół, wypełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie kremu waniliowego: Śmietankę, mascarpone, cukier puder wkładamy do miski i ubijamy. Do ubitej masy dodajemy ziarenka wanilii i znów krótko miksujemy.

Gdy mamy już gotową masę, dodajemy do niej wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym kremem wypełniamy nasze wcześniej upieczone ptysie.