Gdzie taniej kupić łososia, a gdzie pierś z indyka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na wątróbkę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz wątróbkę drobiową, pierś z indyka, marchewkę i łososia. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - łosoś

W Biedronce do środy (16.02) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazły się m.in. filet z łososia atlantyckiego Marinero za 4,75 zł. 

Łosoś cytrynowy w papilotach

przepis dla 2 osób

Przygotowanie: 30 minut

Łosoś cytrynowy w papilotach - składniki

250 g filetów łososia

sok z cytryny i cała cytryna pokrojona w plasterki

biały pieprz

sól

białko jajka

1 łyżka masła

Jak przygotować łososia cytrynowego w papilotach 

Umyte i osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem oraz  solą. Oba kawałki ryby układamy osobno na kawałku papieru do pieczenia. Na wierzch układamy po kawałeczku masła i plasterku cytryny. Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy białkiem. Zaginamy i mocno zlepiamy. Tak przygotowane papiloty układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami i/lub gotowanymi brokułami. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - filet z indyka

Serię tanich produktów do soboty (12.02) oferuje Lidl. Sieć kusi m.in.  filetem z piersi indyka Rzeźnik za 13,29 zł za kilogram.

Potrawka z indyka z dynią i żurawiną

przepis dla 2 osób

Przygotowanie: 30 minut

Dyniowa potrawka z indykaDyniowa potrawka z indyka Fot. Shutterstock

Potrawka z indyka z dynią i żurawiną - składniki

200 g filetu z indyka

ząbek czosnku

łyżeczka startego imbiru

sól, pieprz

łyżeczka kurkumy

1/4 łyżeczki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

150 g dyni

olej do smażenia

łyżeczka cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

1-2 łyżki suszonej żurawiny

50 g sera feta

siekana świeża mięta

Jak przygotować potrawkę z indyka z dynią i żurawiną

Umytego i pozbawionego błonek indyka kroimy w kostkę, Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy. Dynię kroimy w kostkę. Indyka smażymy w dużym rondlu na złoty kolor przez 5-6 minut. Mięso wykładamy na talerz. Do garnka dodajemy odrobinę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją 200 ml wody i gotujemy 15 minut, aż zmięknie. Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę. Gdy dynia będzie miękka, dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę i indyka, podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy miętą. Podajemy z ryżem.

Przepis: Anna Gaik

Promocje w Kauflandzie - marchewka

Do Kauflandu do środy (16.02) warto się wybrać po marchewkę za 1,61 zł za kilogram. 

Koktajl pietruszkowy z jabłkiem i marchewką

przepis dla 1 osoby

Przygotowanie: 10 minut

Koktajl warzywno-owocowy: pietruszka, marchewka, jabłkoKoktajl warzywno-owocowy: pietruszka, marchewka, jabłko Marcin Klaban

Koktajl pietruszkowy z jabłkiem i marchewką - składniki

2 duże pietruszki

1 jabłko

2 marchewki

Jak przygotować koktajl pietruszkowy z jabłkiem i marchewką 

Warzywa i owoce obieramy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Możemy go ozdobić makaronem z warzyw, gałązką selera naciowego i schłodzić kostkami lodu.

Przepis: Grzegorz Łapanowski

Promocje w Auchan - wątróbka z kurczaka

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (16.02). Wśród nich są m.in. wątroba z kurczaka za 4,49 zł za kilogram.

Wątróbka z jabłkiem

Przepis dla 2 osób

Przygotowanie: 30 minut

Wątróbka z jabłkamiWątróbka z jabłkami Fot. Shutterstock

Wątróbka z jabłkiem - składniki

250 g drobiowej wątróbki

małe jabłko

1 łyżka masła

mała cebula

łyżeczka suszonego majeranku

sok z ćwiartki pomarańczy

sól, pieprz

Jak przygotować wątróbkę z jabłkiem

Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, a obrane jabłko w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na dużym mocnym ogniu. Zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażamy, a potem dodajemy jabłko. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i dusimy jeszcze przez chwilę (ok. 5 minut), aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie.

Przepis: Anna Gaik