Gdzie taniej kupimy kurczaka, a gdzie indyka? Które sklepy kuszą cenami karkówki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldi, wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W promocyjnych cenach kupimy teraz karkówkę wieprzową, mięso mielone z indyka, ser gouda czy ćwiartkę kurczaka. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - karkówka
W Biedronce z wielu atrakcyjnych rabatów można też skorzystać do środy (9.02.2022), np. za karkówkę wieprzową bez kości Kraina Mięs za 7,99 zł za kilogram z kartą Moja Biedronka i dokonaniu zakupów na kwotę minimum 29 zł.
Karkówka z szałwią glazurowana musztardą
Przepis dla 2-3 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Karkówka z szałwią glazurowana musztardą - składniki:
0,5 kg karkówki bez kości
6 listków świeżej szałwii
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
chilli w proszku
łyżeczka płynnego miodu
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Jak przygotować karkówkę z szałwią glazurowana musztardą
Zaczynamy od nacięcia mięsa mniej więcej do połowy grubości, rozkładamy je jak książkę. Powstały w tej sposób płat obkładamy 8 posiekanymi listkami szałwii, solimy i pieprzymy. Przyprawione mięso składamy tak, jak wyglądało przed rozkrojeniem, i obwiązujemy nitką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i łyżkę wody. Mięso smarujemy musztardą i oprószamy chilli. Wkładamy w naczyniu i dodajemy resztę szałwii. Pieczemy 45 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy i dajemy mu chwilę odpocząć. W tym czasie wlewamy do naczynia, w którym się piekło, miód i sok z cytryny. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Przecedzamy go i podajemy obok karkówki posypanej natką.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - mięso mielone
Lidl nową serię tanich produktów oferuje do środy (9.02.2022). Do najciekawszych należy mięso mielone z indyka, szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej za 4,75 zł za 500 gramów.
Klopsiki z indyka i pieczarek
Przepis dla 1 osoby
czas przygotowania: 30 minut
Klopsiki z indyka i pieczarek Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl
Klopsiki z indyka i pieczarek - składniki
100 gramów pieczarek
oliwa lub olej do smażenia
200 gramów mielonego mięsa z indyka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 drobno posiekanej cebula
1 jajko
1 łyżeczka sosu Worcestershire lub 1 łyżeczki sosu sojowego
sól i pieprz
Jak przygotować klopsiki z indyka i pieczarek
Zaczynamy od umycia pieczarek i oddzielenia kapeluszy od nóżek (nie będą potrzebne). Kapelusze obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, bułki tartej, szczypiorku, jajka i wybranego sosu. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju (powinny być do połowy przykryte tłuszczem) przez blisko 20 minut, obracając je co chwilę, by równomiernie się zrumieniły.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Aldi - ser gouda
W Aldi do soboty (12.02.2022) taniej kupimy m.in. ser gouda jung - za 9,89 zł za 450 gramów.
Quesadilla
Przepis dla 1 osoby
czas przygotowania: 20 minut
Qurrito z kurczakiem Sapunova Svetlana /Shutterstock
Quesadilla - składniki
1/2 piersi kurczaka
zioła prowansalskie do smaku
1 łyżeczka oliwy
1/2 awokado
1/2 pomidora
sok z 1/2 cytryny
1/2 zielonej papryczki chilli
sól i pieprz
1 pszenne tortille
1/2 łyżki musztardy
niewielka garść sera gouda startego na tarce
2 łyżki gęstej śmietany
Jak przygotować quesadillę
Pierś kurczaka pokrojoną w kostkę smażymy na złoty kolor z ziołami prowansalskimi. Awokado i pomidora kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy musztardą, na jednej układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałym plackiem i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160°C). Gotową kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Carrefourze - ćwiartka z kurczaka
Carrefour do poniedziałku (14.02.2022) kusi codziennie nowymi promocjami na wybrane produkty. A w piątek ćwiartkę kurczaka za 4,99 zł za kilogram.
Kurczak z warzywami i suszonymi śliwkami
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 60 minut.
Kurczak z warzywami i z suszonymi śliwkami Małgorzata Dzięgielewska
Kurczak z warzywami i suszonymi śliwkami - składniki
1 ćwiartka kurczaka
sól i pieprz
słodka papryka
oliwa
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
po 1/4 strąka zielonej i czerwonej papryki
1 czerwona cebula
kmin rzymski
kurkuma
łyżeczka startego imbiru
kilka listków kolendry
puszka pomidorów
75 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
sok z cytryny
około 5 oliwek
Jak przygotować kurczak z warzywami i suszonymi śliwkami
Ćwiartkę kurczaka nacinamy w kilku miejscach, aby mięso lepiej się zamarynowało. Mięso nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką i skrapiamy oliwą. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
Warzywa kroimy na duże kawałki. Oliwę rozgrzewamy w garnku i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Mięso odstawiamy w ciepłe miejsce. Do garnka po smażeniu kurczaka wkładamy cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy marchewki i przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, cynamon i imbir. Mieszamy. Dodajemy kolendrę, podlewamy 1-2 łyżkami wody. Podsmażamy. Ponownie dodajemy kurczaka, pomidory wraz z zalewą i śliwki. Dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy papryki i dusimy jeszcze 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka wyjmujemy, a sos redukujemy. Doprawiamy go sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy udka, wsypujemy oliwki.
Przepis: Magazyn Kuchnia