Gdzie taniej kupić rzodkiewki, a gdzie ligawę wołową? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na cheddar? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Kauflandzie oraz Auchan i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W promocyjnych cenach kupimy teraz rzodkiewkę, ligawę wołową, tuńczyka w puszce i cheddar. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - rzodkiewki
W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (5.02). Wśród nich znajdziemy rzodkiewkę za 89 groszy za pęczek.
Dip z rzodkiewek
przepis dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Dip z rzodkiewek - do jajek, warzyw i mięsa z grilla Marcin Urban
Dip z rzodkiewek - składniki:
1/2 pęczka rzodkiewki
1 czubata łyżka majonezu
60 ml jogurtu naturalnego (120 ml)
pieprz, sól
Jak przygotować dip z rzodkiewek
Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy majonez i jogurt i porządnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - ligawa wołowa
Serię tanich produktów do soboty (30.01) oferuje Lidl. Sklep kusi m.in. ligawą wołową Rzeźnik za 38,08 zł za kilogram.
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym
przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 160-180 minut
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym Fot. BBS
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - składniki
30 dag ligawy
sól
1-2 łyżki mąki
2 łyżki smalcu lub sklarowanego masła
1 średnia cebula
5-10 dag świeżo startego chrzanu
1-2 łyżki tartej bułki
1 jajko
1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól
szczypta cukru
Jak przygotować pieczeń zakrawaną z sosem chrzanowym
Zaczynamy od natarcia mięsa solą i oprószenia go mąką. Tak przygotowane mocno obsmażamy. Wkładamy do garnka o grubym dnie. Na patelnię po smażeniu wlewamy do 1/4 szklanki wody i zeskrobujemy "smak", czyli resztki, które przywarły do dna i ścianek. Wlewamy do garnka. Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin, aż będzie zupełnie miękkie. W tym czasie chrzan mieszamy z tartą bułką, jajkiem i śmietaną, solimy i słodzimy do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z garnka, kroimy w plastry, nie docinając ich jednak do końca - ligawa powinna pozostać w całości. Między plastry wkładamy przygotowane wcześniej chrzanowe nadzienie. Mięso wkładamy z powrotem do garnka i dusimy jeszcze 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i redukujemy powstały z duszenia sos, podajemy go razem z pieczenią.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie - tuńczyk w puszce
Do Kauflandu do środy (9.02) warto się wybrać po tuńczyka w puszcze Princes za 4,99 zł.
Szybkie penne z tuńczykiem
przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 15 minut
Szybkie penne z tuńczykiem Fot. Marcin Klaban
Szybkie penne z tuńczykiem - składniki:
250 g makaronu penne
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 fileciki anchois
mała garść kaparów
garść zielonych oliwek bez pestek
1/2 czerwonej papryczki chilli
100 g tuńczyka z puszki
cytryna
sól, pieprz
1/2 pęczka pietruszki
garść startego parmezanu
Jak przygotować szybkie penne z tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy przez 5 minut na oliwie na małym ogniu. Następnie dodajemy anchois, kapary, posiekane oliwki oraz chilli (bez pestek). Smażymy do momentu, aż anchois się rozpuszczą. Dodajemy tuńczyka, skórkę ze sparzonej cytryny, sól i pieprz i smażymy jeszcze 5 minut. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż fileciki anchois się rozpuszczą. Dodajemy odcedzony makaron i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Makaron podajemy skropiony oliwą i posypany parmezanem.
Przepis: Tomek Woźniak
Promocje w Auchan - cheddar
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (9.02). Wśród nich jest m.in. ser cheddar red za 35,99 zł za kilogram.
Placki ziemniaczane z cheddarem
przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 20-30 minut
Placki ziemniaczane z cheddarem 123rf.com
Placki ziemniaczane z cheddarem — składniki
0,5 kg ziemniaków
1/2 cebuli
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
50 g cheddara (można też dodać odrobinę parmezanu)
15 g bułki tartej
olej do smażenia
śmietanka 12 lub 18 proc. i szczypiorek do dekoracji.
Jak przygotować placki ziemniaczane z cheddarem
Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy zebrany sok, pozostawiając skrobię, która osadziła się na dnie miski. Dodajemy startą na małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, starty na grubych oczkach cheddar i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (można rękoma!). Z masy ziemniaczanej formujemy placki o grubości ok. 3 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony ok. 4 minut. Placki powinny lekko zbrązowieć z wierzchu, ale w środku pozostać przyjemnie miękkie. Podajemy z kleksem śmietany i posypane szczypiorkiem.
Przepis: Agata Piasecka