Gdzie taniej kupić rzodkiewki, a gdzie ligawę wołową? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na cheddar? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Kauflandzie oraz Auchan i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz rzodkiewkę, ligawę wołową, tuńczyka w puszce i cheddar. Zobacz, jakie pyszne i tanie dania można z nich przygotować. 

 Promocje w Biedronce - rzodkiewki

W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (5.02). Wśród nich znajdziemy rzodkiewkę za 89 groszy za pęczek.

Dip z rzodkiewek

przepis dla 2 osób

Przygotowanie: ok. 20 minut

Dip z rzodkiewek - do jajek, warzyw i mięsa z grillaDip z rzodkiewek - do jajek, warzyw i mięsa z grilla Marcin Urban

Dip z rzodkiewek - składniki:

1/2 pęczka rzodkiewki

1 czubata łyżka majonezu

60 ml jogurtu naturalnego (120 ml)

pieprz, sól

Jak przygotować dip z rzodkiewek

Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy majonez i jogurt i porządnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

 Promocje w Lidlu - ligawa wołowa

Serię tanich produktów do soboty (30.01) oferuje Lidl. Sklep kusi m.in. ligawą wołową Rzeźnik za 38,08 zł za kilogram.  

Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym

przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 160-180 minut

Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowymPieczeń zakrawana z sosem chrzanowym Fot. BBS

 Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - składniki

30 dag ligawy 

sól

1-2 łyżki mąki

2 łyżki smalcu lub sklarowanego masła

1 średnia cebula 

5-10 dag świeżo startego chrzanu

1-2 łyżki tartej bułki

1 jajko

1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

sól

szczypta cukru

Jak przygotować pieczeń zakrawaną z sosem chrzanowym

Zaczynamy od natarcia mięsa solą i oprószenia go mąką. Tak przygotowane mocno obsmażamy. Wkładamy do garnka o grubym dnie. Na patelnię po smażeniu wlewamy do 1/4 szklanki wody i zeskrobujemy "smak", czyli resztki, które przywarły do dna i ścianek. Wlewamy do garnka. Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin, aż będzie zupełnie miękkie. W tym czasie chrzan mieszamy z tartą bułką, jajkiem i śmietaną, solimy i słodzimy do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z garnka, kroimy w plastry, nie docinając ich jednak do końca - ligawa powinna pozostać w całości. Między plastry wkładamy przygotowane wcześniej chrzanowe nadzienie. Mięso wkładamy z powrotem do garnka i dusimy jeszcze 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i redukujemy powstały z  duszenia sos, podajemy go razem z pieczenią. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Kauflandzie - tuńczyk w puszce 

Do Kauflandu do środy (9.02) warto się wybrać po tuńczyka w puszcze Princes za 4,99 zł.

Szybkie penne z tuńczykiem

przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 15 minut

Szybkie penne z tuńczykiemSzybkie penne z tuńczykiem Fot. Marcin Klaban

Szybkie penne z tuńczykiem - składniki:

250 g makaronu penne

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

2 fileciki anchois

mała garść kaparów

garść zielonych oliwek bez pestek

1/2 czerwonej papryczki chilli

100 g tuńczyka z puszki

 cytryna

sól, pieprz

1/2 pęczka pietruszki

garść startego parmezanu

Jak przygotować szybkie penne z tuńczykiem

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy przez 5 minut na oliwie na małym ogniu. Następnie dodajemy anchois, kapary, posiekane oliwki oraz chilli (bez pestek). Smażymy do momentu, aż anchois się rozpuszczą. Dodajemy tuńczyka, skórkę ze sparzonej cytryny, sól i pieprz i smażymy jeszcze 5 minut. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż fileciki anchois się rozpuszczą. Dodajemy odcedzony makaron i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Makaron podajemy skropiony oliwą i posypany parmezanem. 

Przepis: Tomek Woźniak

Promocje w Auchan - cheddar

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (9.02). Wśród nich jest m.in. ser cheddar red za 35,99 zł za kilogram.

Placki ziemniaczane z cheddarem

przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 20-30 minut

Placki ziemniaczane z cheddaremPlacki ziemniaczane z cheddarem 123rf.com

Placki ziemniaczane z cheddarem — składniki

0,5 kg ziemniaków

1/2 cebuli

1 jajko

1 ząbek czosnku

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

50 g cheddara (można też dodać odrobinę parmezanu)

15 g bułki tartej

olej do smażenia

śmietanka 12 lub 18 proc. i szczypiorek do dekoracji.

Jak przygotować placki ziemniaczane z cheddarem

Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy zebrany sok, pozostawiając skrobię, która osadziła się na dnie miski. Dodajemy startą na małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, starty na grubych oczkach cheddar i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (można rękoma!). Z masy ziemniaczanej formujemy placki o grubości ok. 3 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony ok. 4 minut. Placki powinny lekko zbrązowieć z wierzchu, ale w środku pozostać przyjemnie miękkie. Podajemy z kleksem śmietany i posypane szczypiorkiem.

Przepis: Agata Piasecka