Wartości odżywcze: kalorie - 411 kcal; białko - 26,6 g; tłuszcze - 13,15 g; węglowodany - 53,08 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Pomidorowe kaszotto z pieczonym udkiem kurczaka - składniki

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • udko kurczaka bez skóry

Jak zrobić pomidorowe kaszotto z pieczonym udkiem kurczaka?

Mięso kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami, np. pieprzem, słodką papryką czy oregano. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku mniej więcej 20-25 min.

W tym czasie posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną paprykę i suchą kaszę. Dolewamy szklankę wody* i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. W razie potrzeby można dodać więcej płynu.

Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Podajemy z upieczonym udkiem z kurczaka. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

*Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego lub dodać łyżeczkę bulionu ze słoiczka.