Wartości odżywcze: kalorie - 411 kcal; białko - 26,6 g; tłuszcze - 13,15 g; węglowodany - 53,08 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Pomidorowe kaszotto z pieczonym udkiem kurczaka - składniki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g pomidorów w puszce
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak
- udko kurczaka bez skóry
Jak zrobić pomidorowe kaszotto z pieczonym udkiem kurczaka?
Mięso kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami, np. pieprzem, słodką papryką czy oregano. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku mniej więcej 20-25 min.
W tym czasie posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną paprykę i suchą kaszę. Dolewamy szklankę wody* i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. W razie potrzeby można dodać więcej płynu.
Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Podajemy z upieczonym udkiem z kurczaka. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
*Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego lub dodać łyżeczkę bulionu ze słoiczka.