Wartości odżywcze: kalorie - 390 kcal; białko - 26,02 g; tłuszcze - 19,87 g; węglowodany - 28,5 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Sałatka z brokułem i pieczonym łososiem - składniki

  • 100 g brokułów
  • 100 g świeżego łososia
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 20 g roszponki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i 3/4 łyżeczki świeżego kopru
  • ziemniak

Jak zrobić sałatkę z brokułem i pieczonym łososiem?

Łososia myjemy, osuszamy i pieczemy owiniętego folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 190 st. C mniej więcej 10 min.

Ziemniak dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia.

Brokuły gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy lodowatą wodą. Dzielimy na różyczki.

Do naczynia wrzucamy różyczki brokuła, ćwiartki ziemniaka, połówki pomidorków, łososia podzielonego na mniejsze kawałki oraz roszponkę.

W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę, drobno posiekany koperek, sól oraz pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.