Wartości odżywcze: kalorie - 391 kcal; białko - 27,26 g; tłuszcze - 13,67 g; węglowodany - 44,28 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 45 min

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak i mięsem - składniki

  • 1/2 bakłażana
  • ząbek czosnku
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidor
  • 1/3 łyżeczki suszonego kminku
  • 1/3 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 g suszonej papryczki chili

Jak zrobić bakłażan faszerowany kaszą pęczak i mięsem? 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Bakłażan solimy i odstawiamy na kilka minut. Miąższ nacinamy w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując 1/2 cm brzegów. Nacieramy go startym czosnkiem, przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, kminek, kolendra) oraz oliwą. Warzywo układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i pieczemy przez mniej więcej 30 minut.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Gdy bakłażan trochę przestygnie, łyżką wydrążamy miąższ, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, mięso mielone i posiekaną suchą papryczkę chili. Wszystko podsmażamy, następnie dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę pomidor, mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.

Tak przygotowany farsz wkładamy w wydrążone połówki bakłażana i zapiekamy przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.