Wartości odżywcze: kalorie - 422 kcal; białko - 26,92 g; tłuszcze - 19,24 g; węglowodany - 37,71 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Kotleciki mielone w sosie musztardowym z kaszą jęczmienną - składniki

  • 1/2 cebuli
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 świeże pieczarki
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 3 szczypty pieprzu
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak

Jak zrobić kotleciki mielone w sosie musztardowym z kaszą jęczmienną?

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy w rękach i formujemy małe kotleciki.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż odparują. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy 2-3 min. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładamy musztardę.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki. Patelnię przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie gotowe. Kotleciki podajemy z ugotowaną kaszą, sosem możemy polać albo kotlety, albo kaszę, albo jedno i drugie. Wszystko zależy od upodobań.