Wartości odżywcze: kalorie - 422 kcal; białko - 26,92 g; tłuszcze - 19,24 g; węglowodany - 37,71 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Kotleciki mielone w sosie musztardowym z kaszą jęczmienną - składniki
- 1/2 cebuli
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 świeże pieczarki
- łyżeczka czosnku w proszku
- 3 szczypty pieprzu
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki soli
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak
Jak zrobić kotleciki mielone w sosie musztardowym z kaszą jęczmienną?
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy w rękach i formujemy małe kotleciki.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż odparują. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy 2-3 min. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładamy musztardę.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki. Patelnię przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie gotowe. Kotleciki podajemy z ugotowaną kaszą, sosem możemy polać albo kotlety, albo kaszę, albo jedno i drugie. Wszystko zależy od upodobań.