Wartości odżywcze: kalorie - 359 kcal; białko - 19,89 g; tłuszcze - 18,39 g; węglowodany - 30,04 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Sałatka ziemniaczana z pesto i wędliną - składniki
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 garście świeżej bazylii
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 szczypty pieprzu
- 4 plastry szynki wieprzowej
- ziemniak
- 2 łyżki zielonego sosu pesto
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto i wędliną?
Ziemniak myjemy, gotujemy do miękkości (nie można rozgotować) i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy pesto, mieszamy.
Fasolkę szparagową gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W sezonie warto użyć świeżej fasolki.
Pomidorki kroimy na połówki, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać listki bazylii.
Całość delikatnie mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.