Wartości odżywcze: kalorie - 359 kcal; białko - 19,89 g; tłuszcze - 18,39 g; węglowodany - 30,04 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Sałatka ziemniaczana z pesto i wędliną - składniki

  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 szczypty pieprzu
  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • ziemniak
  • 2 łyżki zielonego sosu pesto

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto i wędliną?

Ziemniak myjemy, gotujemy do miękkości (nie można rozgotować) i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy pesto, mieszamy.

Fasolkę szparagową gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W sezonie warto użyć świeżej fasolki.

Pomidorki kroimy na połówki, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać listki bazylii.

Całość delikatnie mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.