Wartości odżywcze: kalorie - 432 kcal; białko - 27,28 g; tłuszcze - 25,06 g; węglowodany - 27,01 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min

Omlet biszkoptowy z łososiem i koperkiem - składniki

  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 50 g łososia wędzonego
  • 30 ml wody
  • 3 łyżeczki świeżego koperku
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Jak zrobić omlet biszkoptowy z łososiem i koperkiem?

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do białek dodajemy żółtka, mąkę, łyżkę wody, pieprz i ulubione zioła, np. tymianek. Delikatnie wszystko mieszamy.

Patelnię skrapiamy tłuszczem i mocno rozgrzewamy. Wylewamy na nią ciasto na omlet i smażymy. Odwracamy omlet na drugą stronę, układamy na nim plasterki łososia, posypujemy posiekanym koperkiem i smażymy.