Wartości odżywcze: kalorie - 404 kcal; białko - 32,4 g; tłuszcze - 12,32 g; węglowodany - 44,52 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Pad thai z makaronem gryczanym - składniki
- 100 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 100 g brokuła
- 1/2 sztuki cebuli
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g orzeszków ziemnych bez soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 30 g makaronu gryczanego
- 10 g świeżej kolendry
- 1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić pad thai z makaronem gryczanym?
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy przez mniej więcej 3 min. Następnie dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Na końcu dorzucamy warzywa. Całość dusimy, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, całość posypujemy posiekaną kolendrą i orzeszkami.