Wartości odżywcze: kalorie - 404 kcal; białko - 32,4 g; tłuszcze - 12,32 g; węglowodany - 44,52 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Pad thai z makaronem gryczanym - składniki

  • 100 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g brokuła
  • 1/2 sztuki cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 30 g makaronu gryczanego
  • 10 g świeżej kolendry
  • 1 i 2/3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić pad thai z makaronem gryczanym?

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy przez mniej więcej 3 min. Następnie dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Na końcu dorzucamy warzywa. Całość dusimy, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, całość posypujemy posiekaną kolendrą i orzeszkami.