Wartości odżywcze: kalorie - 417 kcal; białko - 31,43 g; tłuszcze - 10,25 g; węglowodany - 56,7 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Polędwiczki w sosie węgierskim - składniki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 30 g kaszy gryczanej
- marchewka
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g polędwiczek wieprzowych
- 200 g pomidorów w puszce
- 2/3 łyżeczki papryki chili w proszku
- łyżeczka papryki w proszku
- 3 szczypty pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
Jak zrobić polędwiczki w sosie węgierskim?
Mięso i warzywa myjemy, osuszamy i kroimy - mięso w cienkie plastry, warzywa zaś w kostkę.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy mięso i warzywa oraz odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej 10 minut, a następnie dorzucamy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Danie świetnie smakuje z kaszą gryczaną.