Wartości odżywcze: kalorie - 417 kcal; białko - 31,43 g; tłuszcze - 10,25 g; węglowodany - 56,7 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Polędwiczki w sosie węgierskim - składniki

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 30 g kaszy gryczanej
  • marchewka
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 2/3 łyżeczki papryki chili w proszku
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

Jak zrobić polędwiczki w sosie węgierskim?

Mięso i warzywa myjemy, osuszamy i kroimy - mięso w cienkie plastry, warzywa zaś w kostkę.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy mięso i warzywa oraz odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej 10 minut, a następnie dorzucamy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Danie świetnie smakuje z kaszą gryczaną.