Wartości odżywcze: kalorie - 448 kcal; białko - 18,05 g; tłuszcze - 17,32 g; węglowodany - 60,9 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Gulasz afrykański z masłem orzechowym - składniki

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 15 g masła orzechowego
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki

Jak zrobić gulasz afrykański z masłem orzechowym?

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i szklimy.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i wlewamy pomidory z puszki. Całość dusimy do momentu, aż sos będzie lekko gęsty.

Na koniec dodajemy masło orzechowe i opłukaną z zalewy ciecierzycę. Gotujemy jeszcze kilka minut.