Wartości odżywcze: kalorie - 448 kcal; białko - 18,05 g; tłuszcze - 17,32 g; węglowodany - 60,9 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min
Gulasz afrykański z masłem orzechowym - składniki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 15 g masła orzechowego
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 200 ml pomidorów w puszce
- łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
Jak zrobić gulasz afrykański z masłem orzechowym?
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i szklimy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i wlewamy pomidory z puszki. Całość dusimy do momentu, aż sos będzie lekko gęsty.
Na koniec dodajemy masło orzechowe i opłukaną z zalewy ciecierzycę. Gotujemy jeszcze kilka minut.