Wartości odżywcze: kalorie - 374 kcal; białko - 20,56 g; tłuszcze - 14,61 g; węglowodany - 41,43 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Zielone naleśniki z wędzonym łososiem - składniki
- 1/2 ogórka
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 ml)
- 2 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki
- 2 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku
- 2 szczypty pieprzu
- łyżka siemienia lnianego
- 1/6 łyżeczki soli
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 g łososia wędzonego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
Jak przygotować zielone naleśniki z wędzonym łososiem?
Mąkę, zmielone siemię lniane, natkę pietruszki wsypujemy do miski, dodajemy 100 ml wody (najlepiej gazowanej) oraz oliwę. Całość blendujemy na gładką, lejącą się masę. Z masy powinny nam wyjść dwa naleśniki.
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy na nią połowę ciasta na naleśniki. Smażymy z obu stron i powtarzamy czynność z pozostałą połową ciasta.
Po zdjęciu z patelni naleśniki smarujemy chrzanem, zwijamy, obok na talerzu układamy łososia i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z pokrojonym w plastry ogórkiem.