Wartości odżywcze: kalorie - 437 kcal; białko - 24,88 g; tłuszcze - 28,01 g; węglowodany - 25,39 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Śródziemnomorska szakszuka z fetą - składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 czarnych oliwek
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 2 garście rukoli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 45 g sera feta

Jak zrobić śródziemnomorską szakszukę z fetą?

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Za pomocą łyżki robimy dwa wgłębienia w sosie i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy do moment, aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji. Przed podaniem posypujemy szakszukę pokruszonym serem feta, oliwkami i rukolą.