Wartości odżywcze: kalorie - 347 kcal; białko - 17,74 g; tłuszcze - 13,85 g; węglowodany - 41,54 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Kanapka z marokańską pastą paprykową - składniki

  • ząbek czosnku
  • 20 g orzechów nerkowca
  • papryka czerwona
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 plasterki szynki wieprzowej

Jak zrobić kanapkę z marokańską pastą paprykową?

Paprykę pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku (skórka powinna opalić się na czarno). Gdy wystygnie, zdejmujemy z niej skórkę.

Orzechy prażymy na patelni, aż lekko się zezłocą.

Do naczynia blendera wkładamy paprykę, orzechy, dodajemy czosnek, przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.

Pieczywo smarujemy pastą i kładziemy na niej wędlinę. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.