Gdzie taniej kupić miód, a gdzie ziemniaki? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na awokado? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
W promocyjnych cenach kupimy teraz miód, ziemniaki, gruszki i awokado. Zobacz, jakie pyszne i tania dania można z nich przygotować.
Promocje w Biedronce - miód
W Biedronce do środy (26.01) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazł się np. s miód wielokwiatowy Huzar za 26,99 zł za słoik o wadze 2 kilogramów.
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem
przepis dla 2 osób
Czas przygotowania: 12 godzin oczekiwania i 5 minut przygotowania
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - składniki:
6-8 łyżek płatków owsianych
100 ml mleka
6-8 łyżek jogurtu naturalnego
2 garści owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
1 starte jabłko
6-8 orzechów (nerkowca, włoskie, makadamia lub migdały)
2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek
4-6 łyżki miodu
Jak przygotować błyskawiczną owsiankę z owocami i miodem
Poprzedniego wieczora płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano dodajemy pozostałe składniki. Jeśli chcemy zjeść owsiankę na ciepło, podgrzewamy ją przed dodaniem owoców, orzechów, jogurtu i miodu.
Przepis: Magdalena Strzałkowska
Promocje w Lidlu - gruszki
Serię tanich produktów do soboty (22.01) oferuje Lidl. W sklepie warto zwrócić uwagę na polskie gruszki deserowe za 3,59 zł za kilogram
Zapiekanka serowa z gruszkami
Przepis dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Zapiekanka serowa z gruszkami - składniki:
1/2 kg gruszek
2 1/2 łyżek soku jabłkowego
1/4 kg tłustego białego twarogu
2 jajka
2-3 łyżki cukru
masło
4-5 dag herbatników
1/2 szklanki maślanki
Jak przygotować zapiekankę serową z gruszkami
Zaczynamy od obrania gruszek, usunięcia gniazd, pokrojenia owoców w cząstki i obgotowania ich krótko w soku jabłkowym, tak by nie utraciły swojej jędrności. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 1-2 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki. Garnek moczymy w wodzie, a następnie smarujemy masłem i obsypujemy połową pokruszonych wcześniej herbatników. Na nie wlewamy masę serową, następnie kładziemy oprószone cynamonem gruszki, a wierzch posypujemy resztą herbatników. Pozostałe dwa jajka ucieramy z resztą cukru i maślanką. Polewamy deser powstałą masą. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 st. C. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, by zapiekanka zarumieniła się na złoto.
Przepis: "Magazyn Kuchnia"
Promocje w Kauflandzie - ziemniaki
Do Kauflandu do środy (26.01) warto się wybrać po ziemniaki za 5,99 zł za worek o wadze 5 kilogramów.
Babka ziemniaczana
Przepis dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Babka ziemniaczana - składniki:
4 duże ziemniaki
1,5 łyżki mąki
smalec lub olej
sól
Jak przygotować babkę ziemniaczaną:
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z mąką i solą. Przekładamy do wysmarowanego olejem lub smalcem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 st. C. Podajemy z ulubioną surówką lub kapustą kiszoną
Przepis: "Magazyn Kuchnia"
Promocje w Auchan - awokado
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do czwartku (27.01). Wśród nich jest m.in. awokado za 3 zł przy zakupie dwóch sztuk.
Faszerowane awokado
Przepis dla 2 osób
czas przygotowania: 15 minut
Faszerowane awokado - składniki:
10 dag filetu z łososia
1/2 cytryny + sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 pęczku szczypiorku (posiekany)
1 awokado
1/2 łyżeczki posiekanych kaparów
1/2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak przygotować faszerowane awokado:
Zaczynamy od drobnego posiekania łososia, łączymy go z sokiem z ¼ cytryny, musztardą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, a potem miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę soku z cytryny oraz oliwę i łączymy z łososiem. Powstałą masą wypełniamy skórki awokado. Dekorujemy plasterkami cytryny.
Przepis: "Magazyn Kuchnia"