Gdzie taniej kupić miód, a gdzie ziemniaki? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na awokado? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze, najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W promocyjnych cenach kupimy teraz miód, ziemniaki, gruszki i awokado. Zobacz, jakie pyszne i tania dania można z nich przygotować. 

Promocje w Biedronce - miód

W Biedronce do środy (26.01) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazł się np. s miód wielokwiatowy Huzar za 26,99 zł za słoik o wadze 2 kilogramów. 

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem

przepis dla 2 osób

Czas przygotowania: 12 godzin oczekiwania i 5 minut przygotowania

owsiankaowsianka Fot. Marcin Klaban

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - składniki:

6-8 łyżek płatków owsianych

100 ml mleka

6-8 łyżek jogurtu naturalnego

2 garści owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)

1 starte jabłko

6-8 orzechów (nerkowca, włoskie, makadamia lub migdały)

2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek

4-6 łyżki miodu

Jak przygotować błyskawiczną owsiankę z owocami i miodem

Poprzedniego wieczora płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano dodajemy pozostałe składniki. Jeśli chcemy zjeść owsiankę na ciepło, podgrzewamy ją przed dodaniem owoców, orzechów, jogurtu i miodu. 

Przepis: Magdalena Strzałkowska

Promocje w Lidlu - gruszki

Serię tanich produktów do soboty (22.01) oferuje Lidl. W sklepie warto zwrócić uwagę na polskie gruszki deserowe za 3,59 zł za kilogram

Zapiekanka serowa z gruszkami

Przepis dla 2-3 osób

Czas przygotowania: 80 minut

Zapiekanka serowa z gruszkamiZapiekanka serowa z gruszkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zapiekanka serowa z gruszkami - składniki:

1/2 kg gruszek

2 1/2 łyżek soku jabłkowego

1/4 kg tłustego białego twarogu

2 jajka

2-3 łyżki cukru

masło

cynamon

4-5 dag herbatników

1/2 szklanki maślanki

Jak przygotować zapiekankę serową z gruszkami

Zaczynamy od obrania gruszek, usunięcia gniazd, pokrojenia owoców w cząstki i obgotowania ich krótko w soku jabłkowym, tak by nie utraciły swojej jędrności. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 1-2 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki. Garnek moczymy w wodzie, a następnie smarujemy masłem i obsypujemy połową pokruszonych wcześniej herbatników. Na nie wlewamy masę serową, następnie kładziemy oprószone cynamonem gruszki, a wierzch posypujemy resztą herbatników. Pozostałe dwa jajka ucieramy z resztą cukru i maślanką. Polewamy deser powstałą masą. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200  st. C. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, by zapiekanka zarumieniła się na złoto. 

Przepis: "Magazyn Kuchnia"

Promocje w Kauflandzie - ziemniaki

Do Kauflandu do środy (26.01) warto się wybrać po ziemniaki za 5,99 zł za worek o wadze 5 kilogramów. 

Babka ziemniaczana

Przepis dla 2 osób

Czas przygotowania: 50 minut

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana Fot. 123rf.com

Babka ziemniaczana - składniki:

4 duże ziemniaki

1,5 łyżki mąki

smalec lub olej

sól

Jak przygotować babkę ziemniaczaną:

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z mąką i solą. Przekładamy do wysmarowanego olejem lub smalcem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 st. C. Podajemy z ulubioną surówką lub kapustą kiszoną

Przepis: "Magazyn Kuchnia"

Promocje w Auchan - awokado

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do czwartku (27.01). Wśród nich jest m.in. awokado za 3 zł przy zakupie dwóch sztuk.

Faszerowane awokado

Przepis dla 2 osób

czas przygotowania: 15 minut

Faszerowane awokadoFaszerowane awokado Fot. BBS

Faszerowane awokado - składniki:

10 dag filetu z łososia

1/2 cytryny + sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/2 pęczku szczypiorku (posiekany)

1 awokado

1/2 łyżeczki posiekanych kaparów

1/2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Jak przygotować faszerowane awokado:

Zaczynamy od drobnego posiekania łososia, łączymy go z sokiem z ¼ cytryny, musztardą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, a potem miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę soku z cytryny oraz oliwę i łączymy z łososiem. Powstałą masą wypełniamy skórki awokado. Dekorujemy plasterkami cytryny. 

Przepis: "Magazyn Kuchnia"