Wartości odżywcze: kalorie - 387 kcal; białko - 29,36 g; tłuszcze - 12,26 g; węglowodany - 44,23 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Kokosowy kurczak z warzywami i komosą - składniki

100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
1/2 cebuli
10 g imbiru, korzeń
2 marchewki
60 ml mleczka kokosowego
1/2 papryki chili
1/2 papryki czerwonej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
30 g komosy ryżowej (quinoa)

Jak zrobić kokosowego kurczaka z warzywami i komosą?

Warzywa kroimy w kostkę i dusimy w garnku razem z przyprawami, posiekaną papryczką chili oraz startym imbirem.

Podlewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem do momentu, aż zmiękną.

Dodajemy komosę ryżową, pokrojonego w drobną kostkę kurczaka oraz mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 7-9 min, aż mięso i komosa będą gotowe (komosa jest gotowa w momencie, w którym wypuści "ogonki").